Witam. Chcialbym sie dowiedziec jak to jest z tym clem...
otoż interesuje mnie samochod z ebay'a ktory ksoztuje 7000$ No i UC clo naklada mi z faktoruy z dokumentow dolaczonych do samochodu czy poprostu maja swoje stawki?
|
Auto z USA clo |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Import/Eksport
Autor
Wiadomość
Witam. Chcialbym sie dowiedziec jak to jest z tym clem...
otoż interesuje mnie samochod z ebay'a ktory ksoztuje 7000$ No i UC clo naklada mi z faktoruy z dokumentow dolaczonych do samochodu czy poprostu maja swoje stawki?
Z tego co się kiedyś interesowałem, to niekoniecznie opłaca się ściągać samochody z USA, ale jest pewien myk, nie znam go dobrze, że ściągają samochody przez Wielką Brytanie do Polski, wtedy omija się wysokie cła. Tak ściaga część pośredników, a tobie mówią, że ściągają bezpośrednio i są wysokie podatki...
no ale jesli taki samochod w usa kosztuje 7tys $ a u nad 40-50 wiec jest roznica. ale jak z tym clem? naliczaja z faktur czy maja wlasne cenniki?
7tys.$ w USA a w Polsce 40-50 tys. zł..hmmm...ciekawe...chyba troche rpzesadziles. Podaj przykladowa markę z taką przebitką. Chyba, ze samochod jest rozbity albo z pwodzi?
Mitsubishi Eclips 2003 cabrio Na ebayu cena od 7-8tys$ mozna kupic z pelna opcja na alumkach a u nas Sam sprawdz na allegro jesli juz sie trafi taki to okolo 40tys. To jak z tym clem w koncu sie dowiem?
Myk z Wielką Brytanią to jakieś nieporozumienei - cała Unia ma jednolitą taryfę celną.
płacisz cło od tych 7000 + transport.
potem do tego wszystkiego dodajesz vat potem akcyze myk z wielką brytanią nie zmienia cła ale vat tam jest 17,5% a tu wiadomo 22%...
To przeciez fakture mozna podrobic tzn. zanizyc cene kupna prawda? jesli kupujemy autko za 7tysi $ mozna wypisac ze za chociaz by te 5tysi$ zawsze to jakas oszczednosc? Co o tym myslicie ?
dasz im rachunek na 4 kola, to ci celnik powie.... panie ja panu dam teraz 4 kola, oszalal pan, bedzie ci wymachiwal rekoma i swoje fochy odstawial, i w nastepstwie dojdzie do tego, ze bedzie konieczny rzeczoznawca, dwie dobre opcje sa, zanizycz rachunek, samochod najlepiej kupic zeby mial nawet jakies lekkie uszkodzenie, a mozna tanio to w PL naprawic, i wtedy powinno byc ok, plus wziasc przekazowke na swoje miasto i formalnosci zalatwiac w swoim miescie, bo moze masz jakies uklady, niz clic w gdyni, pozdro
Ile moze kosztowac transport takiego samochodu? Prosze o cene orientacyjna
co do transportu to w granicach 500 - 1000 usd za kontener ale (w zależnosci od gabarytów auta) do 1 kontenera zmieszczą sie 2 auta, wiec dobrze jest znaleźć kogoś drugiego, i na spółe wziac jeden kontener, wyjdzie taniej
ceny transportu szacuja sie roznie w zaleznosci z jakich rejonow sie bedzie wysylac, nowy york bedzie tanszy od chicago, ale ceny srednie to ok 1000-1300 w zaleznosci jaki samochod, kontener kosztuje ok 3000 , mozna wlozyc 4 mniejsze nawet auta, lub 2 mniejsze i np suv, van, za kazde auto trzeba zamocowa, tez dodatkowe koszta jesli ktos by chcial wysylac caly kontener, nie dawno wysylalem i jak mi otwierali w gdyni kontener to serducho troszke zabilo, bo mialem jeden samochod zawieszony na linach, ale wszystko looozik, pozdrawiam
Witam
Jeśli sie oreintuje to płaci sie cło odwartowsci plus transport tylko ile procent tego cła? akcyza to jest powyzej 2,0silnika 13% plus 22% VAT plus rejestracja autka.Czy w tym roku cos sie zmieniło wprzepisach jakies wymagania co do rejestracji ? Jakies homologacje czy cos bo ktos mi mowił ze homologacje czy cos mają wprowadzic i to bedzie bardzo drogie.Chciałem sie jeszcze dowiedziec czy na tym naprawde mozna zarobic.Nie mają kontaktów w USA tylko samemu jechac i dogadac sie w komisach .Potrzebuje pomocy bede wdzieczny za odpowiedz z gory dziekuje
dobre , dobre mozna napisać ( ciekawe jak skoro papier przychodzi z bryczką ) ze kupiłes za 1000 baksów i nawet ci to odprawią a za parę lat wezwie cię skarbowy i sobie wyrówna ciekawi cie jak ? a w sposób prosty : kupiłes za 1000 $ samochód który jest wart 40 000zł mozna ,ale skoro to była obca osoba tzn ze dała ci darowizne i rypna ci podatek od darowizny no bo skoro zapłaciłes mało to resztę dostałes gratis ,dostałes darowiznę od osoby obcej zadnych upustów i wtedy wyjdziesz na durnia a zapłacic bedzie trzeba
no własnie sam jestem ciekaw odpowiedzi. z gory b dziekuje
|
|