Mam pytanie w imieniu mojej kolezanki :) Chciałem się dowiedziec czy Ona jeśli jest konsultantką Avonu powinna placic podatek od sprzedanych kosmetyków? Jesli tak to jaki, ile i jak ?
Z góry dzięki za odpowiedzi :)
|
AVON a podatki |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatki
Autor
Wiadomość
Mam pytanie w imieniu mojej kolezanki :) Chciałem się dowiedziec czy Ona jeśli jest konsultantką Avonu powinna placic podatek od sprzedanych kosmetyków? Jesli tak to jaki, ile i jak ?
Z góry dzięki za odpowiedzi :)
Tak,powinna się opodatkować.
a czy przypadkiem nie ma tak ze avon jakos to sam zalatwia bez naszej ingerencji..bo to co wiem siostra nie placi zadnych podatkow i mowila mi ze nie musi bo gdzies czytala
Czyli co ? Jak ona ma się rozliczać z tych podatków? może mi to ktoś opisać?
Nieznajomość prawa szkodzi, jeśli Avon płaci za nia podatki powinna dostać PIT11 na koniec roku z uwzględnionymi podatkami odprowadzonymi do US. Jeśli jest jakas umowa musi ona zawierać informacje o sposobu rozliczania sie z fiskusem, jeśli jest to tylko umowa słowna również jest ona ważna.
Polecam http://www.pl.avon.com/PRSuite/selling/ ... sp?index=4 w punkcie 5 jest napisane:
Czyli musisz mieć DG, jeśli chcesz to sprzedawać. Z drugiej strony jeśli sprzedaje znajomym a one (ze względu na ukrycie ceny przed mężem ;-} )nie potrzebuja rachunku sprzedaży ryzyko wpadki przez US jest znikome, no chyba że ktoś jej nie lubi i postara się o donos. Avon, oriflame, zepter opiera się głównie na zasadzie - kupujesz towar dla siebie, co z nim dalej robisz ich nie interesuje. To coś jak piramidka finansowa, dlatego rezugnują oni ze standardowej sprzedaży w salonach. Same podatki nie są tutaj problemem,bo z tego co się orientowałem zarobki na tych kosmetykach są raczej marne, chyba że sprzedajesz to na większą skalę, czyli dochód z tej działalności nie powininen być wyższy niż ok. 2700pln w roku, czyli 230zł za miesiąc. Poniżej tej kwoty nie płacisz podatku.
dzien dobry prosze o szybka i konkretna odpowiedz. chce sprzedawac avon zgodnie z prawem . co mam zrobic?
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=150704
sam mam problem jak rozwiazac problem z avonem, bo wg mnie to jedna wielka kontrabanda, ktora kiedys doprowadzi konsultantki czy liderow do sporych klopotow z US
|
|