Na początku może parę słów o sobie – jestem psychologiem i pracuję w firmie szkoleniowo-doradczej, w której głównie zajmuje się badaniami firm. Do tej pory badałem głównie duże i bardzo duże firmy pod różnymi względami – od kultury organizacyjnej i rozumienie wartości, aż po satysfakcję pracowników. W swojej pracy miałem przyjemność współpracować zarówno z doktorami psychologii, jak i doktorami statystyki od których w kwestii badań dużo się nauczyłem.
Dobrze zrobione badania organizacji są drogie. Nic w tym dziwnego, każda pomyłka przy badaniach może mieć wpływ na przyszłe decyzje podejmowane na ich podstawie. Wielkie firmy także nie szczędzą pieniędzy na tego typu usługi, badania dostarczają dużo wartościowej wiedzy, pomocnej podczas podejmowania decyzji biznesowych. Dlatego też na rynku wielkich korporacji dobrze sobie radzą firmy z wyrobioną już marką, do których zarządy mają zaufanie.
Z tego powodu trudno jest przebić się indywidualnej osobie na rynku dużych firm. Jednak jest ciekawa nisza – małe i średnie firmy. Te firmy raczej rzadko korzystają z dobrodziejstw badań, po pierwsze często z niewiedzy, a po drugie z powodu ograniczonych środków pieniężnych.
Moim pomysłem byłoby dotrzeć z badaniami właśnie do tego segmentu rynku. Mam wiedzę, wprawę i doświadczenie zarówno przy tworzeniu kwestionariuszy i ankiet, analizie statystycznej jak i samej metodologii badania. Więcej, ogromnie to lubię i sprawia mi to niemałą satysfakcję.
Właściciele małych i średnich firm podejmują decyzję głównie na podstawie swojego doświadczenia i intuicji – metodą dająca lepsze rezultaty są badania – one w sposób obiektywny opisują rzeczywistość.
Teraz pytanie do Was, przedsiębiorców prowadzących małe i średnie firmy (o ile jeszcze kilku się na tym forum uchowało) - czy bylibyście zainteresowani tego typu usługami? Czy chcielibyście dokładnie poznać Waszych klientów, dowiedzieć się z jakich powodów kupują u Was, a nie Waszej konkurencji? Kim są Wasi stali klienci i co kupują najczęściej? Jakie są mocne strony Waszego przedsiębiorstwa, a jakie należy poprawić z punktu widzenia klientów i pracowników? I jak bardzo są oni z Waszej firmy usatysfakcjonowani? Do tego czy chcielibyście porównać Waszą firmę z podobnymi Wam działającymi na rynku?
Oczywiście można samemu przeprowadzić takie badania, jednak złe sformułowanie pytań lub złe dobranie skali może w sposób znaczny zniekształcić wyniki – a to przełoży się na podjęcie decyzji biznesowej na podstawie fałszywych przesłanek.
Dodatkowo mógłbym dokonywać analizy statystycznej już dostępnych danych (niektóre firmy posiadają bazę informacji o klientach) i łączyć wyniki z wynikami badań.
Nie liczyłem jeszcze wszystkich kosztów, jednak takie badanie nie byłoby drogie, myślę ze jego koszt zamknąłby się w 1500 złotych netto za wersję ankiety dobrowolnie wypełnianej w punkcie sprzedaży.
Istniałyby też inne wersje, np. dane zbierane przez ankietera wśród osób, które akurat opuszczają sklep. Jestem też autorem internetowej platformy badawczej, dlatego mógłbym oferować takie usługi sklepom internetowym oraz innym firmom istniejącym w Internecie.
Co sądzicie o takim biznesie?