|
Badanie jakości obsługi klienta, mysterious client |
Badanie jakości obsługi klienta, mysterious client
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
witam ! Chciałbym zająć sie badaniem jakości obsługi klienta tzw. mysterious client (tajemniczy klient) , a także tworzeniem standartów obsługi klienta , oraz szkoleniami w zakresie obsługi klienta . Uważam ze rynek w tego rodzaju usługach jest jeszcze nienasycony , narazie tylko wielkie korporacje korzystają z tego typu usług (np. Orlen) , a ja chciałbym przenieść to na mniejszy grunt gwarantując mniejszym firmą takie badanie już za kilkadziesiąt złotych !! co wy na to ??
pomysł dobry,
wiem że kfc korzysta z czegoś takiego raz w miesiącu
W branży liczy się przede wszystkim doświadczenie. Sądząc po tym co napisałeś nie masz go zbyt wiele. Oczywiście można nadrobić zatrudnieniem odpowiednich ludzi tylko, że skoro badania mają być tanie to ten wariant odpada.
Zresztą nie bardzo rozumiem co znaczy badanie za kilkadziesiąt złotych? Jak dostaniesz zlecenie ze Szczecina na przebadanie jednej placówki to weźmiesz takie zlecenie? Zrozumiałem, że właśnie na tym ma się opierać pomysł - małe i tanie badania dla małych firm. Zupełnie nieopłacalne. Nie da się zrobić taniego badania. Nikt nie bierze zleceń za mniej niż tysiąc złotych. Poza tym firm wyspecjalizowanych w tego typu badaniach jest mnóstwo. Wpisz w googlach Mystery Shopper (bo tak się to narzędzie nazywa) - do wyboru do koloru. Jeżeli nie zagwarantujesz najwyższej jakości przepadniesz po 1 zleceniu. Tak samo ze szkoleniami. Żeby szkolić trzeba być świetnym trenerem i mieć wiedzę branżową. Masz? Bo jeżeli liczysz na zatrudnienie specjalistów to pożegnaj się z konkurencyjnymi cenami.
Drogi Wojtku dziękuję za ocene pomysłu i rozpoczecie polemiki na ten temat , ale uważam że można zrealizować badanie już za około sto złotych , min dlatego że chcę byc człowiekiem orkiestra , ponieważ na początku sam byłbym audytorem , trenerem .
Kwota tysiąca złotych za badanie to kosmos kwota wzięta z księżyca ze względu właśnie na brak konkurencji w tej dziedzinie (wierz mi ze nie ma duzo firm specjalizujących sie tym w polsce) . Myślę że jestem osoba przygotowaną merytorycznie do działania w tej branży . Na początku będe działał w ramach inkubatora uniwersyteckiego dlatego początek działania firmy bede miał ułatwiony . Poza tym jestem zatrudniony na cały etat w innej firmie dlatego nie bede musiał płacic składek na zus , a to myśle jest bardzo istotne przy rozpoczęciu działalności .
Badanie za 100 złotych? Tyle kosztuje godzina pracy dobrego badacza. Za 100 złotych to można przeprowadzić 2-3 wywiady CATI i to przy większej liczbie. Skoro znasz się na temacie to doskonale wiesz, że samo zaprojektowanie badania pochłania bardzo dużo czasu, potem przygotowanie narzędzia, pilot i dopiero realizacja badania. To jest nie do zrobienia (oczywiście jeżeli nie chcemy dopłacać).
Jak sam stwierdziłeś "na początku". Ile tak pociągniesz? Pół roku? A jak dostaniesz dwa zlecenia w tym samym czasie?
Kwota tysiąca złotych to faktycznie kosmos! Nikt tak tanio nie robi badań. Tego się po prostu nie da zrobić. A konkurencja jest olbrzymia. Jeżeli jej nie dostrzegasz to coś z Tobą nie tak.
Z tego co piszesz wynika co innego. Nie wiem jak powstało Twoje wyobrażenie o badaniach ale nie ma ono zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością.
Dobre. Jak chcesz robić badania jak pracujesz na pełen etat? Z doskoku? :-)
godzina pracy "badacza" kosztuje 100zł? hehhh to ciekawe co mial bym badac za te 100zl...
pamietam jeszcze calkiem nie dawno dorywczo pracowalem dla takiej firmy bo calkiem niezle placili ale nie az tak niezle (a szkoda)... Za badanie sklepu czy restauracji placono nam po 18zl od sztuki. Ankieta skladala sie z nie mniej jak 2-3 storn A4 ze szczegolowymi pytaniami. Szkolenie hmmm tylo raz na oczy widzialem pracownika tej firmy ktory poprostu przejezdzal i podrzucil mi materialy zeby nie musieli wysylac. Gdyby placili 100zl od zbadanego punktu to ja bym sie nie bawil w zadna prace czy budowanie biznesu. Bral bym wszystko w promieniu 100 kilometrow od mojego domu. Bylo nas blisko 100 osob z roznych czesci polski. Niestety badania zaczely mi kolidowac z innymi rzeczami i z tej formy zarobku zrezygnowalem. Owszem byly to proste badania majace na celu sprawdzenia jakosci obslugi klienta czy wizualizacja punktu. Doswiadczenie uwazam za dosyc uczace i za pewne jesli bede mial jakies oddzialy mojej firmy takie badania beda podstawa. Nie chcial bym by moj klient w pustym sklepie czekal na obsluge 5 min stojac przy ladzie i czekajac by ktos go zauwazyl a pani za lada romansowala z kolega lub rozmawiala przez telefon z kolezanka lub co gorsze pocalowal klamke (bo tak tez mi sie zdarzylo ze pojechalem prawie 50km tylko po to by zobaczyc ze punkt jest zakmniety)...
VAvis ma rację , nie wiem o jakim badaniu mysli hr consulting jak ma to kosztowac tysiąc
złotych , vavis widac ze rzeczywiscie znasz sie na rzeczy bo własnie tak postępuja firmy oferujace mysterious client dlatego dlatego nadal widzę szanse w tej branzy min dlatego ze rynek handlu i usług cały czas sie rozwija a co raz wiekse znaczenie ma dla nas jakośc obsługi a nie tylko co jest na półce w sklepie i za jaka cene towar mozemy dostac . czasy prlu juz dawno mineły i co raz wieksze znaczenie odgrywa kultura estetyka .
taaa,
vavis widac ze sie zna na badachach jak brał 18 zł za godzinę to znaczy ze sie zna podobnnie jak yascoool 1000zł to jest koszt badania ,dokładnie tak jak napisanał ktos kto widząć ze ma o tym pojecie 18zł za godzinę to była wypłata dla ankietera za wypełnienie rubryk , a nie za badanie dla firmy badawczej ale i tak widac ogrom wiedzy w temacie
kolombo myśle ze kazdy z nas mysli o zupełni innym badaniu tk . chodzi mi o to ze chce stworzyc uproszczony model takiego badania który dał by obraz klientowi jaki jest poziom usłu w jego placówce polegajacy własnie na wypełnieniu około trzech kartek a4 w systemie zero jedynkowym i obliczenie BOK w procentach . Da to managerom danej placówki obraz firmy z zewnątrz , tak jak widza go klienci . Moze i masz racje ze szczegółowe badanie o którym wy myslicie koztuje ponad tysiąc złotych , ale podobną satysfakcje klient moze osiagnac zamawiajac takie badanie juz za około sto złotych !
pozdrawiam kolombo i wojtka , ciekawa polemika
reasumując
uproszczony model robiony tanio przez amatora da takie samo pojecie o firmie jak pełne badanie ( drogie ) robione przez wyspecjalizowana firme i fachowca ? tak mam to czytac ? rozumiem dyskusję na temat czy bentley jest lepszy od rolsa czy gorszy zdania królowej angielskiej i ksiecia monaco mogą się róznic maja prawo do oceny subiektywnej dyskusja co jest lepsze : audi a4 czy fiat 126 .... równiez moze byc subiektywne moze ktos woli MIEĆ małego fiata praktycznie niz MERCEDESA teoretycznie w przypadku natomiast wiedzy o włsnej firmie sprawa wydaje się prosta albo kupuje wiedze albo płace trochę i dostaje tania opinię amatora podejmowanie decyzji na postawie opinni amatora w dziedzinie badac rynku bez wiedzy na temat danej branży , robiacego badanie mojej firmy , po godzinach czyli po to aby tylko sobie dorobic (!) raz moze byc badanie u szewca nastepym razem w gabinecie ginekologicznym mozna to zrobic dobrze i profesjonalnie BEZ ZNAJOMOSCI BRANZY ? I DO TEGO TANIO ? jak wiadac mozna
jeśli bawimy sie w porównywanie tk do aut idzmy dalej tą drogą
nie każdego stać na to by jeździc mercedesem a wrecz nieliczni nimi jeżdzą , moim marzeniem i celem firmy jest upowszechnienie tej metody badawczej aby była dostępna dla każdego kto chciałby móc sprawdzić jak wygląda obsługa w jego lokalu . A czy te badania będą amatorskie , mam nadzieję ze nie ,dołoże wszelkich starań by były robione jak najbardziej fachowo . ZARówno można zarobić na sprzedaży luksusowych mercedesów jak i na fiacie seicento PRAWDA ?? tylko wszystko zależy do jakiego klienta chcemy trafić PRAWDA ?? pozdro
yascoool: rozumiem o co Ci chodzi i (mniej więcej) jaki masz zamysł na biznes, ale rozumiem też doskonale stanowisko Wojtka i kolombo999. Zanim zdecydujesz się na ruszenie z tego typu działalnością sprawdź jakie jest zapotrzebowanie niewielkich firm na tego typu badania. Duże firmy owszem, są zainteresowane i przeprowadzanie badań zlecają, ale ich oczekiwania są zupełnie odmienne od opisywanych choćby przez vavisa. Tu nie wystarczy wysłanie w teren ankietera i wręczenie mu 18 zł za wypełnienie formularza, tu potrzeba znacznie więcej. Przygotowanie planu badania, narzędzi, fachowców, a i sam proces nie ogranicza się do kilku minut spędzonych przy ladzie. To jest potężne przedsięwzięcie, które pochłania czas i pieniądze.
Chcesz oferować swoje usługi mniejszym firmom. Rzecz w tym, że niewielkie przedsiębiorstwa są w stanie mniej więcej same ocenić poziom zadowolenia swoich Klientów, posługują się często odpowiednimi ankietami mającymi na celu sprawdzenie co jest ok, a nad czym trzeba jeszcze popracować. Ty zaoferowałbyś im mniej więcej to samo biorąc pod uwagę fakt, że jesteś zatrudniony gdzieś na stałe i badaniami zajmowałbyś się sam. Na żadne większe projekty w takim przypadku po prostu nie będziesz miał czasu (albo zaczniesz brać wolne tak często, że szef Ci zwyczajnie podziękuje za pracę).
nie jest to własnie wcale prawda
zarobic mozna nawet na wbijaniu gwozdzi w scianę - jesli robi to fachowiec dołozyc mozna do biznesu na złocie i diamentach jesli robi to ktos kto nie ma o tym pojecia same chceci ze dołozysz starań nie wystarczą bo potrzeba wiedzy - do wykonania pracy a renomy zeby dostac takie zlecenie wiedzy nie masz - masz chęci ,to wydaje sie mało renomy nie masz ,wiec nikt ci badan nie zleci , bo jak kots chce badania to chce równiez zeby sie pod nim podpisało no SMG-KRC wtedy te badania opinni publicznej mają jakis sens , są popatre doswiadczenim i wiedza o temacie opinia kazia kołolskiego są zbedne firmie ,obojetne czy zapłacic ma tanio czy drogo
Widze kolombo ze masz małą wiedze na temat takich badań własnie chodzi o to jak ten kaziu zostanie potraktowany przez sprzedawce kelnera czy urzędnika 90 % klientów zadowolonych z sympatycznej obsługi wraca do tego punktu . Bo jesteśmy tylko ludzmi i szukamy czegość przyjemnego a nie smutnego . Ten własnie pan Kaziu ma iść do sklepu i ma być obsłużny wg standardów obsługi klienta i savoir vivre . Nie jestem laikiem w tej dziedzinie , wierz mi . Audytor ma być zwykłym człowiekiem a wiedzę jaką posiądzie na szkoleniach przeze mnie prowadzonych pomoże mu podczas badania w danym miejscu zwracać uwage na każdy aspekt badania : czyli min czystość lokalu , sposób rozmowy , mimike sprzedawcy ,schludność ubioru , szacunek dla klienta , oraz wiele innych czynników które są brane przy ocenie . Wiem doskonale jak wygada badanie dla najwiekszego koncernu paliwowego w Polsce i wierz mi nie jest to jakas niesamowicie wnikliwa analiza .
kolombo999, jak trafnie zauwazyles na badaniach sie nie znam wiec powedz mi za jakie badanie kasuje sie 1000zl? Co to za badanie i jak ono wyglada?
Bo jestem naprawde ciekawy jak wyglada PRAWDZIWE badanie "tajemniczego klienta"? No chyba ze kwote 100zl od badania to miales namysli dla tego kogos co to wymysla pytania dotej banalnej ankiety (szczerze powiedziawszy nie wiem co jest prostrze do wykoania napisanie kilku pytan pod to co klient chce przepadac czy wypelnienie pozniej tej ankiety).
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|