|
Badanie rynku-jak sie za to zabrac |
Badanie rynku-jak sie za to zabrac
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Aby przekonac firme ( i przy okazji upewnic sie,iz moja decyzja jest sluszna) z ktora chcalabym wspolpracowac, ze warto jest wejsc na rynek polski chcialabym zrobic badanie rynku. Czy mozna wykonac to na wlasna reke, czy najlepiej jest zlecic to jakiejs wyspecjalizowanej w tym firmie, jesli tak to komu i jakie sa koszty ???
Podam na moim przykładzie, a mianowicie prowadziłem badanie rynku sam ponieważ od samego początku chciałem trzymać "łapę" na firmie i mieć ją pod pełną kontrolą, natomiast jeśli nie masz wiedzy, czasu i znajomości to ciężko Ci będzie. jeśli chcesz skorzystać z usługi badania rynku mam bardzo dobrego specjalistę który nie jest drogi. Skończone szkoły w PL i UK więc jeśli chcesz dam namiary na niego.
Pozdrawiam Krzynio
moim zdaniem ten wybór zależy od skali przedsięwzięcia. jeżeli chcesz sprowadzać ciuchy np jednej firmy o wartości np 50 tys obrotu miesięcznego czyli w niewielkiej skali to lepiej samemu przeprowadzić takie badanie poprzez przejście się po butikach czy odpowiednich sklepach z próbką towaru oraz ceną, a jeśli towar będzie się dobrze sprzedawał i będziesz zwiększać obroty to automatycznie od producenta wynegocjujesz zniżki i dogodniejsze terminy płatności no i będziesz mogła w związku z tym dać lepszą ofertę odbiorcom a co za tym idzie nie będziesz potrzebowała już badać rynku, ale to tylko moje skromne zdanie. pozdro
Ale badanie rynku nie polega jedynie na ocenie czy produkt się sprzeda w danej cenie ale również do jakich firm kierować swoje działanie... ble ble ble...
no to jeśli zechcę sprzedawać chleb to do jakich firm kierować ofertę ??? ;)
I tu pokazałeś brak wiedzy na temat badania rynku.
Rób najpier sam badanie próbne.
W trakcie badania i obróbki statystycznej wyjdzie Ci, czy podołasz sam, na co zwrócić jeszcze uwagę, jak dużą firmę badawczą musiałbyś zatrudnić (dobry studen/firma konsultingowa/duża firma badawcza)
trafna diagnoza. nie jestem specem w dziedzinie badania rynku, a ty?
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Badanie rynku-jak sie za to zabrac": - badanie rynku - badanie rynku - jak przeprowadzic badanie rynku - nowy biznes - badanie rynku - Gratyfikowane badanie rynku dla przedsiębiorców
• Strona 1 z 1
|
|