|
Bank i prawo |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Banki
Autor
Wiadomość
Mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto zna sie na prawie. Otóz mam taki problem. Bank zrealizował przelew, w którym niezgadzał się numer konta z nazwą odbiorcy i resztą danych odbiorcy. Czy wiecie co z tym mozna zrobic? Jakis pozew przeciw banku? Czekam na odpowiedzi.
W okienku czy przez internet?
Pozew? Wystarczy reklamacja.
Przelew leciał przez internet.
Obwawiam się ze chyba nei wystarczy. Doradca dał do zrozumienia, że raczej będzie to zależne od dobrej woli osoby ktora te pieniadze otzrymala...
Nie jestem prawnikiem, ale wiem jak postępują w takich sytuacjach banki i koncerny. Zatrudniają całe sztaby prawników, których zadaniem jest wyszukiwanie wyimaginowanych argumentów w celu wykazania poszkodowanemu klientowi, że wszystko jest w zgodzie z prawem. Zdecydowana większość poszkodowanych zostaje zmanipulowana i traci chęć pisania pozwu. Pozostaje wynajęcie adwokata, albo napisanie samodzielnie pozwu. Jednakże nawet w sytuacji gdy masz rację i adwokata, który dobrze zna prawo i potrafi się powołać na właściwe artykuły, czy paragrafy, trzeba dobrze "czuć" temat, a mało prawników reprezentujących poszkodowanych "czuje" dobrze temat, podczas gdy radcy prawni banków mają wąska specjalizację bankową i często mają znacząca przewagę w tym zakresie. Niemniej jednak ja bym nie rezygnował z roszczeń. Wymień bank, który zrealizował ten przelew. Mam inną propozycję. Ponieważ sam jestem poszkodowany przez PKO BP chcę zainicjować w internecie zainicjować akcję np. pod nazwą "BadRef", w wyniku której bank lub koncern otrzymuje od forumowiczów BadRefa. Po otrzymaniu BadRefa bank lub koncern dostaje mailem link tematu z propozycją ugody pozasądowej. Jeśli nie idą na ugodę, a sprawa jest oczywista, jeśli idzie o złą wolę banku lub koncernu, to po tygodniu trafiają na listę internetową "szkodników". Przy tym firmy, które szanują klientów będą otrzymywały "GoodRefy". Jako społeczność internetowa mamy możliwość pomocy poszkodowanym w konkretnych sprawach, a jeśli dojdzie do sprawy w sądzie naszym celem będzie pomoc poszkodowanemu w sprawie, by wygrał sprawę. Nie powinno być tak, że wynik postępowania zależy od grubości portfela, a koncerny i banki wygrywały tylko dlatego, że mają więcej pieniędzy. Pozew jest jednak ostatecznością, a więc wchodzi w grę kontakt z bankiem, który prowadzi konto odbiorcy, w celu wezwania odbiorcy do zwrotu nienależnej gotówki.
Xfreebiz - nie kto inny jak PKO zrealizował ten moj przelew ;) jestem za taka akcja, chociaz pewnie bankowi bedzie to zwisac, jedyne rozwiazanie to zalozenie przez poszkodowane osoby pozwu do sadu- w przypadku zebrania kilkunastu osob mozna by neizla afere na miare ogolnopolska wywolac.
Zgadzasz się, żebym zaprosił również w twoim imieniu Pania Dyrektor PKO BP, która jest od pacyfikowania woli skarżenia w sądzie i dokopywania w sądzie słabszym za wszelką cenę na biznesforum.pl?
Się pytasz? Jeżeli jest taka możliwość to dopisuje się z przyjemnościa
Pani Dyrektor Biura Realacji z Klientem PKO BP ma wysłane zaproszenie na forum. Czy raczy nas zaszczycić swoją obecnością na forum, to już inna kwestia.
Postaraj się w miarę dokładnie opisać całą sytuację, bez nazwisk i numerów konta. Nazwa banku, w którym masz net-konto. Nazwa banku odbiorcy. Jak robi się przelew z twojego net-konta. Jakie działania wykonałeś po stwierdzeniu błędnego przelewu? Zrobimy ocenę sytuacji i określimy możliwości.
A wiec tak: mam konto w BPH, używam do przelewów systemu Sezam. Przelew mial poleciec do BGZ ale polecial do PKO, poniewaz pomylilem konta. Nazwa odbiorcy i dane były niezgodne z numerem konta, takze przelew powinien teoretycznie zostac zwrocony do nadawcy. Otóż jakie poczyniłem kroki: 1. Z samego rana poleciałem do swojego banku. Kazali czekać bo być może przelew zwrócą. Tak się nie stało. W takim przypadku kazali przynies na pismie opis całego zajscia oraz prosbe o reklamacje- bank BPH bedzie interweniowal u PKO 2. Zadzwonilem do PKO- "prosze skontaktowac sie ze swoim bankiem..." 3. Jutro składam wniosek do banku BPH, na pocieszenie jak bylem w srode to bylo cos juz podobnego i po miesiacu oczekiwania na jakis odzew PKO, na czekaniu sie skonczylo... jednak doradca w banku powiedzial, ze troche sie sytuacja roznila, poniewaz ja mialem wprowadzone dane niezgodne z numerem konta, a w tamtym przypadku bylo inaczej Jezeli sa jeszcze jakies pytania to pytac
1. Dobrze, ze masz na piśmie reklamację. 2. Pisałeś, że przelewy BPH są "nieodwołalne", podczas gdy inne banki mają opcje odwołania. No cóż, wynika z tego, że system BPH jest gorszy od systemów konkurencji, bo naraża Cię na straty (jest powód udzielenia BadRefa). 3. Też uważam, że niezgodność nr konta z personaliami odbiorcy powinna być obligatoryjnym cofnięciem przelewu (a wystarczy przy tym, by bank wprowadził taka opcje do bazy danych i oprogramowania). 4. Bank PKO BP jest poinformowany, że przelew dotarł do niewłaściwego odbiorcy, dlatego powinien poczuwać się do zablokowania twojej kasy i poinformowania odbiorcy o tej sprawie. Niech PKO BP sobie załatwią sam sprawe z odbiorcą, ale chyba są jakieś podstawy prawne, żebyś skarżył odbiorcę. Nie wiem, czy nie jest to bezpodstawne wzbogacenie. 5. Trzeba będzie lobbować, by banki były odpowiedzialne za realizacje przelewów tego typu.
I jeszcze sobie przypomniałem ze zadzwonilem drugi raz do banku PKO z pytaniem czy jest mozliwe zeby przelew został zrealizowany podczas gdy nazwa i dane odbiorcy są niezgodne z numerem. Dostałem odpowiedz że nie powinno się to stać i pieniądze powinny zostać zwrócone nadawcy. Zatem paradoks, ludzie z banku twierdza inaczej, a system dziala po swojemu... parodia...
Kilku forumowiczów jest optymistami "inaczej', tzn. że portal dla poszkodowanych nie przeżyje, że zostanie wykończony pozwami o zniesławienie itp. Twierdzę, że nawet Ci, którzy dzisiaj tak twierdzą zmienią zdanie, gdy spotka ich arogancja koncernu. Mogę Ci doradzić, że na wszystkie okoliczności bierz potwierdzenie z banków. Powiadomię Panią Dyrektor z Biura Relacji z Klientem, że ciężko pracuje na BadRefy.
Mogę brać wszystkei potwierdzenia, ale jak już ktoś napisał, w PKO moge dostać potwierdzenie, a pieniędzy nie... I jak to wtedy udowodnić? Nie udowodni nikt...
|
|