|
Bank internetowy vs. bank realny, który lepszy? |
|
Strona główna forum
‹ Banki, lokaty, kredyty, dotacje z UE
‹ Banki
Autor
Wiadomość
Tak się zastanawiam który bank jest lepszy. Internetowy kusi oprocentowaniem i niskimi lub wrecz zerowymi kosztami, realny tym, ze mozesz spotkac sie z konsultantem w cztery oczy i wyjasnic wiele spraw. jak myslicie?
Ja używam klilku banków ale nie ma to jak bank prawdziwy (realny). Zawsze można wskoczyć do oddziału, porozmawiać z niemiłym pracownikiem, uzyskać wiele sprzecznych informacji na koniec zostać obrażonym :) Zależy jaki bank oczywiście. Ja bardzo lubie być "obsługiwany" przez Inteligo (darmowa infolinia, dzwonie po pracy koło 23.00, zawsze miło mnie obsługują (choć czytają z kartki) i jest ogólnie dobra atmosfera. Nienawidze zaś obsługi
mBank, która jest płatna, nic nie wiedzą zarówno na czacie jak i przy telefonie. Z realnych to lubie BPH. A jeśli chodzi o korzysci finansowe to w kazdym banku cos ci dadzą żeby coś zabrać. Tak to już jest.
Najlepszy jest inteligo (wplaty w PKO za darmo, wyplaty w wielu bankomatach PKO również), do tego darmowa infolinia, mila obsluga. Polecam :)
ja korzystam z mbanku i nigdy nie mialem z nimi problemu. Jak wysylalem maila do nich z zapytaniem to w ciagu godziny mialem odpowiedzi.
Ktory bank jest dobry to trzeba było zajrzec w ich bilanse, rachunki zyskow i strat. Bo obsługa czy dzialania sa podobne bankow sa podobne, wazne jest zeby pieniadze trzymac w takim banku, zeby mozna bylo je pozniej odzyskac.
Co nie zonacza że dobry bank może traktować klienta jak chce, a czasami mam wrażenie że tak się dzieje w przypadku mBanku. Przykład? Dziś dzwoniłem z poleceniem likwidacji konta, rozmowa trwała ok 10 minut poczym konsultantowi zawiesił się system i nie dało się zakończyć tej operacji. Poprosiłem o przełączenie do innego konsultanta lecz to nie było możliwe, musiałem dzwonić jeszcze raz i jeszcze raz to samo powtarzać drugiej osobie. Strata czasu jak dla mnie.
Absolutnie nie polecam Kredyt Banku. Wszyscy gdzieś są ale nie wiadomo gdzie a Ci co zostali nic nie wiedzą :? A szczytem buractwa jest Nordea poprostu dno, wodorosty i 7 metrów mułu pod każdym względem.
Polecam za to Multibank. - realny bank (konsultanci, doradcy, kasa itp) - wszystkie bankomaty Euronetu (a tych jest więcej niż wszystkich pozostałych) oraz BZWBK i samego Multibanku nie pobierają prowizji - bank internetowy (wszystkie operacje za darmoche) - poza tym mam konto studenckie wiec płace w sumie 2 zł miesięcznie (za kartę bankomatową 1zł i za obsługe konta 1zł) - dostęp do funduszy inwestycyjnych bez prowizji. - w ogóle spoko tam jest zajmą się człowiekiem, doradzą, kawką poczęstują. Wadą jest mała liczba oddziałów. Spoko jest też BZWBK (ma super fundusze arka, pierwsza liga po prostu) W miarę dobry jest Milennium (tutaj kredyty mieszkaniowe są bardzo kożystne ale kolejeczki nie bardzo mi się podobają i troche organizacja bez pomyślunku) Citibank Handlowy ma dosyć dobry poziom usług i miłą obsługę ale jest bardzo drogi. BPH też był niedawno słabiutki (obsługa niekompetentna, drogi) ale teraz przez konto Sezam MAX sporo zyskuje. PKO BP jest wielki i tyle fundusze pioneer ma super ale reszta mało kożystna. Najlepsze karty kredytowe ma Reifeisen Bank Polska, w ogóle jest tani, jednak mało jest oddziałów tego banku.
Internetowy bank dla firmy, to tylko VW ( http://www.vwbankdirect.pl/1347.html )
Wszystko za free. Przelewy, prowadzenie, wyciągi (przysyłają papierowe, a nie jak inteligo na e-mail) i jeszcze naliczają dobre odsetki.
Jak widać - ile osób, tyle opini :)
Ja polecam Inteligo, mBank i Fiat Bank - z tych korzystałęm i nie narzekam. BPH - strasznie zdzierał ze mnie kase - ok 25-30 zł miesiecznie, więc ich olałem. Innych banków nie znam.
o ile dobrze pamietam wystarczy zazyczyc sobie aby ci przysylali wyciagi i beda to robic.. a jesli nie to mozesz zamowic.. :) jednym kliknieciem myszy
Tak ale zapewne jest to opcja płatna.
a ja mam inteligo i juz ich nie lubie. najlepsze sa sytuacje, kiedy zepsuje sie system i nie ma sie w ogole dostepu do pieniedzy przez 2 h na przyklad.
kolejna porazka to karty tylko Visa Electron, co prawda dzialaja online, ale za kazdym razem jak kupuje bilety lotnicze (kwota podana w PLN, ale firma nie z PL) przeliczaja zlotowki na dolary i pozniej znowu na zlotowki i kwota wychodzi duzo wieksza. za kazdym razem trzeba wiec wysylac formularze reklamacyjne. Ostatnio uzywam Mastercard w ING. Bank fatalny, ale przynajmniej kurs przy platnosciach za granica przyzwoity, czego o inteligo nie powiem.....
Szkoda że inteligo nie działa w niedzielę, znaczy się przelewy wychodzą dopiero w poniedziałek koło 9.00 a nawet później, jest jakiś bank co działa 24/h siedem dni w tygodniu?
nie wiem, moze mbank.
na pewno nie ma takiej opcji w ing ani w bph. inteligo i tak ma fajne przelewy inteligo-inteligo...
nie ma takiego banku... przynajmniej ja nie slyszalem... :)
W multibanku przelewy internetowe dochodzą po około godzinie. Nie wiem jak jest w niedzielę.
|
|