|
BAR - Ile to kosztuje? - strona 2 |
BAR - Ile to kosztuje?
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
ale z was fachowcy wysokosc musi byc 3 metry w innym przypadku trzeba pisac pisemka o zgode a co do czynszu to ceny kosmiczne
Fachowcu, 2,50m nie wzialem z kosmosu tylko od kolesia który pracuje w sanepidzie i robi projekty technologiczne pod gastronomie między innymi.
Nie wiem skąd wy takie ceny bierzecie, ale w moim mieście (120 tys. ludzi, jedno z dwóch miast wojewódzkich) za lokal w centrum ok 80-100m2 zapłaci się około 3000zł + czynsz (tutaj może wyjść więcej niż te 3000zł, bo prąd, gaz, woda, telefony, internet kosztuje). W centrum lokal można wynająć nawet za kilkaset zł, ale będzie to lokal do handlu, a nie gastronomii, bo o małej powierzchni za tą cenę. Większość tygodnia przebywam jednak w mieście ponad 550 tys. ludzi (inne województwo) i wynajem lokalu w centrum to koszt w zależności od metrażu za te 80-100m2 od 4000zł do 15000zł.
Ja rozglądam się za jakimś małym biurem, to w mieście 120 tys. wynajmę za biuro 15-20m2 400zł + opłaty 200zł, a w 550 tys. 600zł + opłaty 200zł. Rozumiem, że w Warszawie się przepłaca, ale jak patrzę na ceny nieruchomości, to w tym 550tys. mieście ceny nieruchomości są masakryczne... około 6000zł/m2 nowego mieszkania, a w Niemczech w Berlinie, Dusseldorfie, Koln, Solingen czy innym dużym, ładnym mieście nie wiem jaka stawka za m2 jest za nowe mieszkanie, ale za używane wynajem 2000zł/60m2!!! Tak, (450 euro/60m2)!!! A standard taki sam, tylko, że tam miasta są zadbane, chce się przebywać na dworze i do tego zarobki kilka razy wyższe niż u nas.
Moze stad wzieli ceny ktore nijak sie maja do Twoich cen, bo ta rozmowa jest z pazdziernika 2008 roku i dzis jestes dla piszacych wtedy w tym temacie przybyszem z przyszlosci?
Przeczytaj również posty podobne do tematu "BAR - Ile to kosztuje? - strona 2": - ile kosztuje las? - Ile to kosztuje - ile kosztuje DG? - ile kosztuje prawnik - Ile kosztuje wynajęcie DJ-a
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|