Witam wszystkich. Chciałabym sie podzielić swoim pomysłem na biznes i mam nadzieje, iż ktoś udzieli mi cennych wskazówek i odpowie na pytanka. Pokolei...
Jestem mieszkanka malej wsi liczacej okolo 3000 mieszkancow, w ktorej niestety nie ma zadnego baru czy pubu, gdzie mozna by pojsc z przyjaciolmi na cole czy piwko. Oczywiscie jak to zazwyczaj bywa na wsi istnieje jeden obskurny bar, ktorego jedynymi klientami sa tutejsze pijaczki. Zazwyczaj od mieszkancow wsi slyszy sie, iz ktos moglby otworzyc tutaj jakis porzadny pub, do ktorego mozna by wybrac sie ze swoja rodzina i w ten sposob jakos milo spedzic wolny czas. W niewielkiej miejscowosci obok rowniez istnieje jeden bar, gdzie przesiaduje prawia cala tamtejsza mlodziez. Dlatego zastanawiam sie nad otwarciem takiego baru, gdzie motywem przewodnim bylby Dziki Zachod. Bar ten oczywiscie nie bylby zbyt wielki - kilkanascie stolikow lub boksow, kontuar barowy, ubikacje dla gosci i dla personelu, kuchnia no i oczywiscie zaplecze. W gre wchodza roznego rodzaju alkohole, cieple dania ( nie za duze menu bo to w koncu nie ma byc restauracja ), kawa i ciasto itp. I jak juz wczesniej wspomnialam bar bylby w stylu Dzikiego Zachodu. I tutaj zaczynaja sie pytania:
1. Jaka kwota pieniezna bylaby potrzebna na zalozenie takiego baru nie wliczajac w to kupna lub wynajmu lokalu ( chodzi mi min. o zakup piecy i wyposazenie kuchni, kupno bufetu barowego oraz boksow lub stolikow z krzeslami )?
2. Gdzie trzeba sie pokolei udac, aby moc zalatwiac wszystkie papierkowe sprawy zwiazane z zalozeniem takiego baru( pozwolenia, sanepid itd. )?
3. Jak przedstawiaja sie koszty zamontowania klimatyzacji?
4. No i co najwazniejsze czy uwazacie ten pomysl za dobry i warty realizacji?
Z gory dziekuje za pomoc i opinie :)
Pozdrawiam