|
Bezpieczne i ekologiczne osiedle |
Bezpieczne i ekologiczne osiedle
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam to mój pierwszy post na tym forum, w którym chciałbym przedstawić swój pomysł na biznes. Każdy wie w jakich czasach żyjemy, w większych miastach strach wyjść po zmroku. Mam pomysł na stworzenie osiedla pod jednym z większych miast polski takich jak Warszawa czy Kraków, częściowo zamkniętych coś na wzór osiedli amerykańskich w Iraku, nie tak restrykcyjnych ale z własną ochroną i zamkniętych dla obcych. To znaczy wybudować osiedle w odległości około 20 - 30 km od miasta, ogrodzić to w miarę estetycznym murem, który nie powinien przeszkadzać mieszkańcom na co dzień, z własną wewnętrzną drogą prowadzącą do arterii komunikacyjnej miasta. Duży nacisk położyć na wysoką estetykę i konkurencyjność cenową takowego osiedla. Mam kilka pomysłów jak można by obniżyć koszty utrzymania takiego osiedla co przełożyło by się na ceny domów lub czynszu. Między innymi instalować panele słoneczne na dachach, które obniżyły by koszta energii i ogrzewania. Myślę, że również można by coś wyciągnąć od UE jeśli takie osiedle miało by być ekologiczne. W takim osiedlu można by stworzyć całą potrzebną infrastrukturę, sklepy, puby, stacje paliw itp. Oczywiście z konkurencyjnymi cenami, ale tylko dla mieszkańców. Nie musiały by być tam tylko domy jednorodzinne, myślę również o domkach wielorodzinnych, podobnych jak w Anglii, lub lub małych tanich domkach, tzn 3 pokoje, kuchnia, łazienka. Chodzi o to aby stworzyć dobre warunki dla wielu różnych klientów o różnych zasobach finansowych. Z tego co się orientuję w Polsce jeszcze takich osiedli nie ma, więc może by to był dobry pomysł. Wiele osób poświęciło by te dodatkowe 20 czy 30 minut dojazdu do pracy, aby tylko mieszkać w przyjemnym i bezpiecznym miejscu. Wiem, że koszta takiej inwestycji były by ogromne ale myślę, że po przestudiowaniu rynku można by się na coś takiego pokusić. Mam jeszcze kilka innych pomysłów związanych nie tylko z tym biznesem. Mam wstępne plany jak takie osiedle miałoby wyglądać. Wstępne plany mogę zorganizować. Jak myślicie czy to ma szanse wypalić, a może kilka osób posiadających firmy potrzebne do wybudowania takiego osiedla mogłoby się zorganizować i pokusić o taki biznes??
w miastach sa takie osiedla ogrodzone,
a swinie w klatkach byly sa i beda
Ale tu chodzi o osiedle poza miastem, takie w ładnej okolicy, estetycznie zaplanowane i wykonane. Nie jakieś szare blokowisko czy bylejakie osiedle. Takie, które wygląda inaczej i inaczej się w nim mieszka. Bez smogu i hałasu typowego osiedla w mieście.
hmmm...(pomijam kwestie pieniedzy)
kolo miasta (ja przynajmniej) wolalbym mieszkac w domku i miec kawalek przestrzeni i nie chcialbym zeby obok mieszkal sasiad i mi sie gapil w okno (jak to jest w miescie) ale jesli masz taki plan, to nie chce cie zniechecac :)
I właśnie o to mi chodzi. Żeby dom nie stał zaraz obok innego, dać trochę przestrzeni wokół domu. Właśnie kwestia pieniędzy jest zniechęcająca, gdyż to naprawdę duża inwestycja. Być może ktoś się orientuję czy UE dopłaca do budowy ekologicznych osiedli. Według moich zamysłów to powinno być osiedle pod miastem, ale żeby żyło się jak na wsi, spokojnie i powoli bez zgiełku miasta. Stworzyć oazę spokoju, gdzie ludzie którzy wracają z pracy mają się gdzie i jak zrelaksować i odpocząć w ładnej okolicy bez typowo miejskich problemów, tj spalin, hałasu, ścisku i miejskiej "beznadziei". Problemem jest tu kwestia finansowa, gdyż myślę że potencjalnych klientów by się znalazło. Można by też zadbać o wypoczynek i rekreację oraz całą infrastrukturę włącznie ze sklepami, barami czy też może jakieś kino. Stworzyć coś innego od tego co się teraz buduje. Można by też spróbować z małymi domkami dla mniej zasobnych ludzi, tak aby koszt takiego domu wyszedł w okolicach kupna mieszkania w bloku aby dać ludziom pewną alternatywę. Tak aby ludzie mieli wybór czy chcą poświęcić te dodatkowe 30 minut na dojazd do pracy ale mieszkać w naprawdę przyjemnej okolicy czy mieszkać na blokowisku, nawet nowoczesnym. Wiem że na zachodzie takie osiedla powstają nawet 80 km od miast i coraz więcej ludzi tam ucieka. Również w Rosji rynek takich osiedli, gdzie żyje się spokojnie i powoli, rozwija się.
Myślałem też aby domy budować w systemie kanadyjski, ale mieć znajomą firmę która by produkowała takie elementy i dała konkurencyjne ceny. Jak na jedną osobę jest to zbyt poważna inwestycja, no może nie dla 50 najbogatszych w kraju, ale jeśli stworzyć spółkę, w której byłoby kilka prywatnych firm można by koszta ładnie przyciąć, nie płacić firmą zewnętrznym tylko tak jak się mówi "wszystko zostaje w rodzinie", wiem że firmy budowlane, wykończeniowe i wszyscy inni którzy przy tym pracują mają dużą marże, a w tym przypadku byliby udziałowcami. Tak jak pisałem może też wyciągneło by się od UE.
Witam,
Mam tylko jedno pytanie, czy to sa twoje przemyslenia czy pomysl na biznes. Bo jesli przemyslenia to ok. Jesli pomysl na biznes to wydaje mi sie ze jak ktos chce wylozyc kilkadziesat milionow zlotych i pyta sie czy mozna by na to dostac dofinansowanie z Uni czy cos to znaczy sie nie ma kompletnie pojecia o czym mowi i prawdopodobnie wyrzuci kase w bloto. Jednak to sa chyba przemyslenia z zerowymi szansami realizacji, koszt inwestycji szacuje na kilkanascie - dziesiat milionow. uderzylo mnie tez ze na wszystkim chcesz oszczedzac a osiedle bedzie dla naprawde bogatych ludzi. Takowych nie skusisz domkami kanadyjskimi. Pozdrawiam
Widzę, że się nie rozumiemy. Osiedle ma być raczej dla każdego a nie tylko dla bogatych. Z tą oceną kosztów też trochę przesadziłeś, mieszkam ok 60 km od Krakowa i tu ziemia jest naprawdę tania i wątpię że 20 km dalej jest dużo drożej. Koszt budowy domu też nie jest jakiś kolosalny, mój znajomy budował się w okolicy i koszt jaki poniósł to około 45000 zł, dom 3 pokoje, salon, łazienka kuchnia, w stanie surowym. Więc myślę, że jeśli naprawdę poszukać okazji to możnaby zamknąć się w około do 100000 zł + to co dołóżyłaby UE, a pytałem gdyż nie wiem ile UE dokłada do takiej inwestycji. Osiedle dla ludzi bogatych to też jakiś pomysł ale mi chodzi raczej o ludzi średnio zamożnych, takich których nie stać na zakup domu w mieście a chcieliby też mieć odrobinę prywatności.
Bogaci nie potrzebują Dyziów marzycieli do realizacji takich pomysłów i już dawno wybudowali sobie takie osiedla.
Jeśli masz kawałek ziemi w fajnej okolicy wyślij mi jej prospekt (lokalizację, mapę do celów projektowych, stan prawny, fotki, opis) wtedy pogadamy o formalnościach jakie Cię czekają na długiej drodze do uzyskania warunków zabudowy.
kiedys to sie, getto nazywalo...
Niestety dla mnie ten pomysł jest martwy, nie mam dostępnych żadnych źródeł inwestycji takiej budowy, ale dla kogoś kto się czymś takim zajmuje może być to jakiś pomysł. Lepiej gdy ktoś teraz o tym pomyśli, bo w przyszłości takie osiedla mogą budowac u nas niemcy czy rosjanie.
Nie chodzi mi getto, zachodzi tu diametralna różnica dotycząca powodów istnienia takiego muru czy ogrodzenia. W tym przypadku chodzi o zapewnienie poczucia bezpieczeństwa. Rozumiem że do realizacji takiego pomysłu potrzebne są ogromne pieniądze, ale to są przemyślenia, którym ktoś może się pokierować, ale z powodu że nie mam nic lepszego do roboty aktualnie, to chciałem się z nim podzielić, chyba nikomu to nie przeszkadza. Pomysłów na biznes miałem sporo lecz niestety brak pieniędzy skutecznie mnie zatrzymuje.
Widze ze nie masz zielonego pojecia o cenach dzialek, a 20 km od krakowa to sa akurat jedne z drozszych, bo same wspaniale tereny, nieliczac oczywiscie tych od strony huty, na warszawe michalowice, drogie jak nie wiem co, na olkusz to juz niedaleko do ojcowa, tez grogo, za zabierzowem tez tanio nie jest, liszki i dalej do najtanszych nie naleza, skawina troche tansza ale tam okolica nie najladniejsza, w strone zakopanego to juz ceny kosmos, w strone wieliczki tez drogo. Nie bede tutaj podawal ceny dzialki ale na osiedle ogrodzone to troche ci terenu potrzeba, przecierz nie postawisz domku na 2 arach i dasz komus 5 m2 ogrodka. Cena jak dla mnie kilka milionow za sama dzialke. zalatwienie pozwolenia tez kosztuje zwlaszcza na taka budowe. Slyszalem ze wspominales o wlasnej drodze dojazdowej, koszt masakra. budowa domu, cos o tym wiem i za 45 tys to zrobisz ale dobre fundamenty. wszystko zalezy oczywiscie od terenu, wielkosci domu, podpiwniczenia, ale generalnie to bym liczyl jakies 100 000 na stan surowy zamkniety, z dachem z dachowki, garazem. oczywiscie nie bede sie tu licytowal 10 000 w ta czy w ta ale 45 000 cena nierealna, nawet jakbys sam wszystko robil. koszt samego ogrodzenia tego osiedla moze siegnac kilkuset tysiecy zlotych i to zwykla siatka, a co dopiero wysoki mur. Inna sprawa dlaczego UE wogole miala by dofinansowywac twoj biznes. Poza tym to kto bedzie utrzymywal cala ta infrastrukture, kamery, ochroniarzy, odsniezanie drogi dojazdowej, remonty ogrodzenia itd itp. Jak ktos kupuje dom to po to tez aby nie placic czynszu jak za mieszkanie w bloku ewentualnie za wywoz smieci, a koszt obslugi takiego osiedla to tez bedzie nie malo. Ma to byc cos dla ludzi powiedzmy nie bardzo majetnych, ci akurat patrza aby zaplacic za cos mniej niz wiecej bo kasy nie maja, a jako ze chcesz na tym zarabiac, chocby tylko teoretycznie to tanio nie bedzie. generalnie dla mnie pomysl zupelnie chybiony, bo jak ktos w Polsce ma kase to juz sie sam dobrze odizoluje. Moze za jakies pare lat mozna bedzie powrocic do tego pomysl ale teraz nierealny
W zasadzie chodzilo mi o całe podmiejskie"miasto", które w zasadzie utrzymywało by się samo. No fakt do tego potrzebne są pieniądze ale pomysł nie do końca chybiony, bo na zachodzie są już takie i cieszą się dużym zainteresowaniem, ale jest zapora finansowa w polsce.
lmc0pl, mogę zapytać czym się zajmujesz?
Na obecna chwile bezrobocią.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Bezpieczne i ekologiczne osiedle": - Bezpieczne i dochodowe inwestowanie. - ELEKTRONIKA Z AZJI! BEZPIECZNE PŁATNOŚCI! SUPER JAKOŚĆ! - Osiedle - EKO Osiedle - RAJSTOPY DZIECIĘCE FIRMY "WOLA,GATTA,TUPTUSIE" TO BEZPIECZNE
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|