Czesc,
Rynek energetyczny, mysle ze bardzo ciekawo wyglada i ze jest duzy potencial aby w nego zainwestowac w zakresie energie odnawianej. Morze mi ktos powiedziec czy nadal jest monopol energytiki ? Jak tak, czy morze sa rozmowy aby z liberalizowac rynek? Gdzie mug bym o tym poczytac?
Ja myslalem aby otworzyc energetyke z gazem Bio, w nowych landach w Niemiec bo tam sa tanie grunty. Z moich obliczen wynosi poczatkowa inwestycia okolo 500 Euro / kW. A jezeli chce sie z tego jakos rzyc to trzeba miec okolo 400 do 600 kW. Co daje inwestycie okolo 250.000 Euro. Do roku 2020 jest w Niemczech zapewnoine ze z tych bio-gaz otrzymuje ze 10 Cent / kWh (pod rurznymi wymaganiami morzna nawet 16 Cent/kWh otrzymac). Wiec przy 500 kW byloby obrut na rok okolo 400.000 Euro z czego trzeba by zaplacic nawuz i inne zeczy. Z mojej kalkulacij obliczylem netto zysk okolo 60.000 do 80.000 Euro na rok (bez podadku). Tutaj jest duzy morzliwosci aby z dobrym pomyslem dostac pieniadze na to na inwestycie nawet w takim duzym zasiegu.
Problem z kturym sie trafilem. Z kad wezme ogromne ilosci nawozu aby mogly one pracowac na bio-gaz. Z mojej kalkulacij bylo to oloko 5 t / dzien. A tyle grunt nie daje na caly rok (okolo 2.000 ton na rok). Morze wy macie pomysl z kad wezme tyle nawozu. Morza tez wziasc materialy miesne kture majom wiekszom ilosc energetycznom, ale i tak jest na pare ton na dzien!
Jeszcze mam pytanie, jak to wyglada bio-gaz w Polsce? Czy jest morze sprzedawac energie (prad i cieplo) do publicznej sieci? Ile sie dostaje za kWh? Jest to w prawie gdzie zapisane? Gdzie moge sie o tym poczytac?
Przepraszam za moje blendy pisemne. Muj jezyk polski nie jest najlepszy.
Markus