|
Biomasa |
Biomasa
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Mieszkam na wsi, w mojej miejscowosci przedsiebiorstwa ktore istnieja zajmuja sie rolnictwem i drewnem, lub drobnym handlem w stule kwiaciarnia, chemiczny, sporzywczy i takie drobnostki. Chciałbym zajac się produkcja opału z biomasy, jest u nas jeden ktory w swojej stolarni produkuje brykiet z trocin, tak dodatkowo, ale na lokalny rynek. Chciałbym moje wyroby wysyłas do wiekszych miast i ogolnie poszerzyc rynki zbytu. Chciałbym produkowac brykiety ze słomy z wierzby energetycznej, biogas z odchodow zwierząt, czy w miescie jest zbyt na takie produkty?
mysle ze nastaw sie na opal do kominkow, ostatnio to temat bardzo modny i kominek jest juz w prawie kazdym domu, brykiet do kominkow daje sporo ciepla, wiecej niz drewno , nie znam towich okolic, ale u mnie jeste kilku takich producentow, i jeden z nich robi tego naprawde duze ilosci, TIRy jada co kilka dni do niemiec, a dla lokalnego rynku juz nawet malo co zostaje. kiedys chcialem sie tym zajac, ale trzeba miec troche miejsca i dostawcow surowca.
zajmi sie tym mam zbyt na to. pozdrawiam
Temat znam bardzo dobrze bo zajmowalem sie exportem min do Danii.
OSTROZNIE! To rynek teoretycznie swietny, bo rynek dostawcow .. Zbyt nie jest problemem - chociaz ciepła zima jak ostatnio rozwalila wielu producentow. Problem PODSTAWOWY to TROCINY!!! O to jest bitwa i bardzo trudna. Staly dostep do tropcin, jesli maja byc z trocin. Tego potrzeba setki m3. Musi byc tez odpowienio skladowane, zadaszone, suszarnia itd. Maszyny musza tez byc dpbre, najlepiej w standardzie ruffa, czyli kostki, wałki sprzedaja sie w kraju ale za granica nikt nie chce. Napisz na grzegorz@robomatic.pl . moge wiele podpowiedziec
Witam wszystkich,
Bardzo poważnie zastanawiam się nad handlem biomasą. Na początek pośrednictwo ponieważ nie mam własnych technologii do produkcji. Zbadalem trochę rynek i cały czas rośnie. szczególnie w UE. Jest zbyt na pelet róznoraki, producentów też niestety sporo. Ceny często bywają tematem tabu. Tzn. bardzo duuuuzo firm ogłasza się na giełdach internetowych gdzie trzeba wykupic dorgi abonament aby poznać ich oferty. Poza tym niestety zbyt słabo znam jeszcze tę branżę i byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Nawiązuje kontakt z dostawcami z Ukrainy, Rosji, Chiny - atrakcyjna może być sprzedaż na rynki zachodnie. Czy ktoś móglbym mi pomóc swoim komentarzem i pomocą? Jak to jest z pozwoleniami? czy jakieś są wymagane? Cło ?taki towar jest z pewnościo oclony ale jakimi stawkami? z góry dzięki T.
Mogę tutaj trochę rzeczy opisać bo nasza firma zastanawiała się nad rozszerzeniem działalności o biomasę (na skalę przemysłową) ale zrezygnowaliśmy na rzecz innego kierunku rozwoju.
Więc gwarancja zbytu - jest Polska Izba Energetyki szacowała że zapotrzebowanie na biomasę w energetyce będzie wynosiło (stan chyba na 2009/2010) 2.500.000 ton (2,5 mln !) Mówimy tu o elektrociepłowniach. Jednak jest sporo "ale" Ogólnie plan był aby kupić dwie maszyny do produkcji peletu. Wydajność na godzinę ok. 2,5 tony. Brzmi cudnie, tyle że na 1 tonę peletu trzeba około 1,2 - 1,5 surowca. Elektrociepłownie kupują wszelkie ilości tym bardziej stałe i duże dostawy, bo do 2020 roku udział biomasy w spalaniu musi wynieść 20% a do 2030 - 30%. Obecnie to poniżej 10%. (To dotyczy ustaleń z traktatu z Kioto o ograniczeniu emisji Co2) Ale do rzeczy, surowiec musisz skupować max. 100 km od siedziby firmy. Inaczej przestaje być to opłacalne. Potrzebujesz stałych systematycznych dostaw przez CAŁY ROK (!) SŁOMA TROCINY SIANO TORF WIEŻBA ZRĘBKA KORA ... jednak przemysł najbardziej zainteresowany jest trocinami. kalorycznosć peletu (granulatu drzewnego) jest zbliżona do węgla i pozostaje z niego o wiele mniej popiołu. Koszta: - cena surowca (tak naprawdę jedyna zmienna) - miejsce składowania - utrzymanie odpowiedniej wilgotności i suszenie dopiero co dostarczonego surowca - pobór prądu na 1 tonę ... 470 kW ! - pracownicy (2-3) do obsługi całej linii produkcyjnej - przywóz surowca (płacenie rolnikom, tartakom albo samemu - trzeba mieć własne pojazdy wtedy) - wywóz gotowego produktu (firmy zewnetrzne, dostawa bezpośrednio do elekrociepłowni po podpisaniu kontraktu -> NIC nie magazynujemy) w formie Big Bagów - zakup ładowarki np. JCB Sama linia produkcyjna (cała) z zainstalowaniem i przyuczeniem pracowników etc. to około 1.500.000 zł. Wszystko zależy od wydajnosci. Naturalnie hala, załadunek, magazyn z suszarnią ... to we własnym zakresie (nasza firma to już miała) Certyfikaty DINowskie dają Ci możliwosć sprzedazy w całej Unii Europejsiej Zanim jeszcze o cenach. Jest problem z ILOŚCIĄ TON o jakich mówimy. Wydajność na godzinę 2,5 tony 2,5 tony x 8 godzin pracy = 20 ton (25t przy 10 godzinach) w ciągu tygodnia około 100 ton w ciągu miesiąca około 400 ton rocznie około 5000-6000 ton gotowego peletu a jak pisałem wczesniej surowca potrzebujesz nawet 1,5 raza więcej. To jest załadunek i odbiór dziennie 20 Big Bagów Musisz mieć stałe dostawy surowca i pracować dzień w dzień. Gdyby to było możliwe to maszyna 2,5 tony przy dobrym kontrakcie na odbiór zwróciłaby się po 1,5 roku pracy (!) ale to między bajki można włożyć... jesteś mocno uzalezniony od urodzaju lub jego braku. Setki umów z rolnikami i właścicielami tartakow. A na trociny jest wielu chętnych np. producenci płyt MDF. Jednak jest światełko w tunelu. Barlinek w tamtym roku zaprzestał sprzedaży trocin na zewnątrz. Zainwestowali 28 milionów (!) w nową fabrykę peletu i biomasy. Perpetum mobile stworzą prawie ;-)
To ile ciepłownie płacą(muszą płacić?) za tonę peletu?
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|