|
Biomasa |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Mieszkam na wsi, w mojej miejscowosci przedsiebiorstwa ktore istnieja zajmuja sie rolnictwem i drewnem, lub drobnym handlem w stule kwiaciarnia, chemiczny, sporzywczy i takie drobnostki. Chciałbym zajac się produkcja opału z biomasy, jest u nas jeden ktory w swojej stolarni produkuje brykiet z trocin, tak dodatkowo, ale na lokalny rynek. Chciałbym moje wyroby wysyłas do wiekszych miast i ogolnie poszerzyc rynki zbytu. Chciałbym produkowac brykiety ze słomy z wierzby energetycznej, biogas z odchodow zwierząt, czy w miescie jest zbyt na takie produkty?
mysle ze nastaw sie na opal do kominkow, ostatnio to temat bardzo modny i kominek jest juz w prawie kazdym domu, brykiet do kominkow daje sporo ciepla, wiecej niz drewno , nie znam towich okolic, ale u mnie jeste kilku takich producentow, i jeden z nich robi tego naprawde duze ilosci, TIRy jada co kilka dni do niemiec, a dla lokalnego rynku juz nawet malo co zostaje. kiedys chcialem sie tym zajac, ale trzeba miec troche miejsca i dostawcow surowca.
zajmi sie tym mam zbyt na to. pozdrawiam
Temat znam bardzo dobrze bo zajmowalem sie exportem min do Danii.
OSTROZNIE! To rynek teoretycznie swietny, bo rynek dostawcow .. Zbyt nie jest problemem - chociaz ciepła zima jak ostatnio rozwalila wielu producentow. Problem PODSTAWOWY to TROCINY!!! O to jest bitwa i bardzo trudna. Staly dostep do tropcin, jesli maja byc z trocin. Tego potrzeba setki m3. Musi byc tez odpowienio skladowane, zadaszone, suszarnia itd. Maszyny musza tez byc dpbre, najlepiej w standardzie ruffa, czyli kostki, wałki sprzedaja sie w kraju ale za granica nikt nie chce. Napisz na grzegorz@robomatic.pl . moge wiele podpowiedziec
|
|