|
Biuro kredytowe |
Biuro kredytowe
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Jak zacząć taką dziełalność i z jakimi firmami pośrednictwa sie zwiazac zeby miec jak najatrakcyjniejsze produkty. prosze o pomoc !! dzieki
Co sadzicie o biurze kredytowym?? Kontaktowalem sie z jednym bankiem i z rozmowy wynikalo ze oferuja darmowe szkolenie, nie przeszkadza im wspolpraca z innymi bankami itp. Niech wypowiedza sie osoby, ktore maja jakies pojecie o takiej dzialalnosci badz sami cos takiego prowadza.
Ja uwazam ze to ma sens poniewaz wiekszosc obywateli leci na kredytach np. kupujac nowy samochod itp. Interesuja mnie koszty zwiazane z otwarciem? Chcialbym na poczatek zrobic jedno stanowisko a jakby dobrze bylo to moze wiecej, oczywiscie mam lokal w bardzo dobrym punkcie a drugiego takiego biura kredytowego jak narazie nie ma.
Można wiedzieć z jakim bankiem się kontaktowałeś?
Sam nad tym myślałem.
ALe biura mnie nie przekonują. Jak bym potrzebował pieniędzy to bym poszedł do banku ponieważ wzbudza we mnie większe zaufanie. To ja. Ale starałem sie myśleć jak ktos do kogo jest skierowana oferta- czyli tacy zwykli ludzie co ledwo żyją z miesiąca na miesiąc ( bo Ci bogaci jak już mają kaprys wziąść kredyt to idą do banku albo do expandera albo do open finance) , może dla takiej osoby takie biuro to fajne miejsce?? Pani w okienku mówi normalnym językiem, nie czuje sie przy niej gorsza, sam niewiem. I raczej sie obsługuje małe kredyty bo bo kredyt hipoteczny na 300 tys. to raczej nikt nie przyjdzie. Aż sobie pochodze po takich biurach i zobacze jak tam jest, jaka obsługa itp.
Z tego co się orientuję to w takim biurze chodzi trochę o co innego i maono innąfunkcję niz bank. Klient przychodzi, opowiada ile potrzebuje, jakie warunki spłaty itp i wtedy doradca może mu polecić konkretny kredyt z wybrany z oferty wielu banków, który najbardziej odpowiada jego preferencjom. Takie miejsce jest dobre dla każdego-oferuje szybkie porównanie kredytów w wielu bankach bez konieczności jeżdżenia po całym mieście i stania w kilkunastu kolejkach. Jeżeli będziesz współpracował z wieloma bankami to myśl, żę klientów nie zabraknie.
Takie cos to chyba ma Expander cczy Open.... Mi to sie kojaży z lichwiarskimi kredytami dla ludu. Pozdrawiam Aż pójde i zobacze
Wlasnie przekonalem sie na wlasnej skorze ze nie macie zielonego pojecia o tym co piszecie. Np. taki DonSebastiano: "
Takie cos to chyba ma Expander cczy Open.... Mi to sie kojaży z lichwiarskimi kredytami dla ludu. Pozdrawiam Aż pójde i zobacze" SLUCHAJCIE drodzy doradcy nie majacy pojecia o tym biznesie: Biuro kredytowe jest po to zeby posredniczyc w udzielaniu kredytow. Jezeli chodzi o moja miejscowosc to zeby wziac kredyt np. w Santander Consumer Bank na np. auto to trzeba jechac najblizej do wloclawka, ktory znajduje sie ode mnie jakies 35 km a jak wiadomo za jednym razem niczego sie nie zalatwi wiec trzeba kilka razy obrocic. Biuro kredytowe posredniczy i rozlicza sie z danym bankiem a nie z klientem przychodzacym do biura. Tak wiec biorac kredyt poprzez biuro mozna jedynie zaoszczedzic. I sluchaj panie DonSebastiano biuro kredytowe moze oferowac pelna game kredytowa jak bank tj. np. konsumpcyjny, samochodowy, hipoteczny itp. roznica polega tylko na marzy ktora w przypadku hipotecznego w zaleznosci od banku wynosi 1% a w przypadku np. samochodowego od 3 do az 5% i powtarzam ze ja rozliczam sie z bankiem a nie z klientem. A wiesz panie DonSebastiano lichwiarzami to sa ci z tych bankow co to po domach chodza i zbieraja pieniadze ze 100% odsetkami w ktorych zdolnosc kredytowa ma kazdy kto tylko ma jakis dochod bez sprawdzania klienta w BIK, nie bede wymieniac nazwy. A jeszcze jedno panie DonSebastiano ja udzielajac kredyt nie ponosze zadnego ryzyka tylko bank bo to on podejmuje ostateczna decyzje. A jezeli kogos interesuje z jakimi bankami sie kontaktowalem to juz odpowiadam: Santander, GE Money, Lukas, a jestem w trakcie rozmow z innymi. [ Dodano: Sro Sie 09, 2006 3:45 am ] Bardzo prosze aby wypowiadali sie ludzie majacy jednak jakies pojecie bo tacy ludzie jak DonSebastiano, ktorzy cos tam sobie przypuszczaja nie majac zielonego pojecia o tym co pisza jedynie zasmiecaja ten temat. [ Dodano: Sro Sie 09, 2006 4:04 am ] Nie dosc ze zasmiecaja to jeszcze wprowadzaja innych w blad. A moze zaznaczyc ze bardzo madrze napisal jorul. Dobra ponioslo mnie ale denerwuja mnie tacy ludzie. Wybaczcie...
Odnosnie kosztów:
Jeżeli masz biuro to go juz nie biorę pod uwagę (a także prądu i wody). Po pierwsze meble. Jeżeli wynajmujesz biuro umeblowane to ten wydatek odpada. Jeżeli nie to musisz zainwestować w biurko, ze dwie szafy na dokumenty, przynajmniej 2 krzesła, fotel dla siebie, wieszak. To minimum. Nie radze oszczędzać na fotelu bo będziesz w nim siedział przynajmniej 8 godzin dziennie ;-)) Oprócz mebli potrzebujesz oczywiście sprzęt. Komputer (polecałbym laptopa bo prace mógłbyś zabierać do domu), drukarkę (najlepiej jakąś prostą laserówkę), fax, ksero (oczywiście można kupic urządzenie wielofunkcyjne). Do tego przyałby sie jakiś dystrybutor z wodą dla klientów. W sumie wychodzi jakieś 5-9 tysięcy (w zalezności od jakości sprzętu i mebli). Dochodzą oczywiście jeszcze miesięczne koszty. Nie licze Twojego ZUSu i opłat za biuro. Na pewno telefon i szybki internet. Dodatkowo wspomniana woda dla klientów. Artykuły biurowe (długopisy, kartki do ksera itp.) oraz toner do drukarki raz na dwa miesiące. Może to być w sumie 100 lub 1000 miesięcznie (zaleznie od potrzeb, ilości klientów itd.). Moim zdaniem koszty przy otwieraniu tego typu biznesu nie są duże. Więcej jest załatwiania z bankami ;-) Powodzenia
Co sie czepiasz?? Napisałem jak mi sie takie biuro kojarzy!! A to jest ważne, bo jak tam gdzie będzie biuro większość ludzi będzie tak uważała to interes nie wypali. Myślałem po prostu o czymś takim i tyle a ty sie poczułeś osobiście urażony. Nie traktuj tego osobiście. Skoro jesteś taki mądry to powiedz coś o tym biznesie. Jaką polecasz lokalizacje itp.. Jakie masz koszty, ile da sie zarobić. Bardzo cie prosze oświeć mnie skoroś taki mądry.
Witam
Ja prowadziłem takie biuro przez ostatnie 3 lata. Interes był znakomity 2-3 lata temu. Dziś w wiekszych miastach jest olbrzymia konkurencja. Coraz mniej ludzi przychodzi do biura, niestety konkurencje wygrywają expander, open finance. Owszem klienci przychodzą ale tacy którzy juz wszędzie dostali odmowy. Ogólnie jest dużo klientów ale z fatalną przeszłością kredytową którym nikt już nie chce dać kredytu. Średnia skuteczność przyznawania kredytu przez bank to w takim biurze około 20%. A jeśli ktos nie ma doświadczenia to przyznawalność bedzie z 5 %. Następnym minusem jest właśnie konkurencja i żeby ja wytrzymać trzeba strasznie ładować w reklame. I te nakłady często przewyzszaja zyski. Jak dla mnie pomysł o kilka lat spóźniony. pozdr
Jezeli chodzi o konkurencje to w moim miasteczku nie ma zadnej to po pierwsze.
Koszty: Komputer, biurko, faks, internet, drukarka, ksero, remont lokalu (posiadam wlasny lokal wiec odpadaja koszty wynajmu), kaukcja za programy bankowewyliczajace zdolnosc kredytowa, reklama i wszystkie oplaty zwiazane z prowadzeniem dzialalnosci. Do pana DonSebastiano: biuro kredytowe polega na posredniczeniu miedzy klientem a bankiem czyli jezeli nazywasz to lichwiarstwem to tak naprawde okreslasz w ten sposob duze banki jak np. Santander. Tak jak juz wspomnialem w mojej miejscowosci wystepuje nisza na rynku, by wziac kredyt np. na auto trzeba udac sie najblizej 35 km od mojej miejscowosci, ale i tez nawet 60 km do Torunia w zaleznosci w jakim banku chce sie wziac kredyt. Ja rozliczam sie z bankiem a nie z klientem. Klient nie wplaca do mnie rat miesiecznych tylke bezposrednio na konto banku (czyli nie biegam po ludziach i sie nie prosze o pieniadze). Nie uwazam zeby takie rozwiazanie nalezalo do najbiedniejszych poniewaz chce udzielac kredytow: samochodowych, konsumpcyjnych i hipotecznych. Do tego nastepnym plusem jest to ze jak np. nie wyjdzie klientowi zdolnosc w jednym banku to w tym samym miejscu moze sprawdzic inny bank a jak wiadomo banki maja rozne wymagania. Kazdy bank oferuje szkolenie, podpisuje sie umowe o zachowaniu tajemnicy bankowej. Czy cos jeszcze Cie interesuje panie DonSebastiano? Jezeli nie wyczerpalem tematu to czekam na pytania. Do Slawek76: zgadzam sie ze w duzych miastach jest spora konkurencja ale tak jak wspomnialem w moim miasteczku nie ma czegos takiego. Jest jedynie provident, babka ktora to prowadzi ma full forsy. Jednakze nie mozna porownywac Providenta do Bankow bo to w ogole inna bajka.
Działam w tym już od jakiegoś czasu i powiem ci tak: Jeśli nie masz konkurencji to otwieraj jak najbardziej! U mnie wygląda to tak, że w mieście pow. 200 000 mieszkańców jest takich biur chyba z 50 albo i lepiej. Czyli konkurencja bardzo duza i każde nowe biuro ma naprawdę ciężko. A co do klientów, to faktycznie do biur trafia pewien segment, do banków inny. My dostajem klientów zadłużonych, którzy dostali odmowę w jakimś banku itd, albo z dochodem ok 500 zł. I trzeba kombnować, żeby klient był zadowolony i prowizje bank zapłacił. Jak najbardziej możesz mieć w ofercie kredyty samochodowe i hipoteczne - bylebyś się w nich wszystkich połapał i miał klientów. Koszty stałe to przede wszystkim lokal i zus, jeśli nie masz pracownika, jeśli masz - to jeszcze jego pensja. Jakby co to pisztkarla@wp.pl
witam tez chce otwrzyc biuro kredytowe , tylko mam jedno pytanie czy jest potrzeban jakas licencja , czy wsytarczy isc do banku na romzowe podpisac z nimi umowe, bo nie jestem tego pewien a chce otwrzyc je jak naszybcej
O widze ze temat znow ozyl :-D
[ Dodano: Sob Paź 28, 2006 9:54 am ] Do mateusztos: Nie musisz miec zandej licencji. Musisz miec po prostu uruchomiona dzialalnosc i wtedy zaczniesz rozmowy z bankami.
Witam. A może ktoś z was zna więcej konkretów takich jak wysokość prowizji i czy w miasteczku 15 000 da się z tego interesu wyżyć.
Sprawdź również podobne tematy:
- Biuro kredytowe + ubezpiecznia.
- Biuro leasingowo-kredytowe - Biuro kredytowe odstąpię - Biuro leasingowo-kredytowe - Biuro kredytowe-czy warto? - Niezalezne biuro kredytowe - Biuro kredytowe czy sklep chemiczny ? - Gdzie zgłosić biuro kredytowe - Biuro kredytowe i ubezpieczeniowe? Czy to sie opłaca? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|