Witam wszystkich biznesmenow:)) biznesmenek oczywiscie tez nie pomijam:)) Chcialbym poznać wasza opinie na temat mojego pomysłu na biznes:)) Otóz jestem studentem I roku studiow i mam 20 lat .... ale do rzeczy:) Ostatnio wspólnie z kolegą wpadliśmy na pomysł otworzenia agencji nieruchomosci. Agencja powstała by na podstawie franczyzy albowiem nie mamy licencji. Wiec myslimy o otworzeniu takiej Agencji w miescie 500tysiecznym. Zdajemy sobie rowniez sprawe z tego ze an terenie miastach działa juz sporo takich biur. Jednak biora oni oplate w postaci 2% wartości nieruchomosci zarowno od sprzedajacego jak i kupującego. My bralibysmy jedynie 1% a moze nawet i mniej. Wspolnie z kolega zrobilismy wstepny kosztorys i tak to sie mniej wiecej plasuje:
Wynajem nieruchomości pod biuro, srednio ok 20zl/m2 oplata na miesiac ok 1200zl min
samochod firmowy(na razie jeden, sredniej klasy) ok 6-7tys
rejestracja firmy itd-ok 600zl
strona internetowa + dobnre pozycjonowanie ok 1000zl+500zl oplaty miesiecze za pozycjonowanie na pierwszych stronach
do tego wyposazenie biura6-7tyszl
oplata dla franczyzodawcy ok 1000zl
do tego dochodzi ubezpieczenie i inne rzeczy ale licze ze mozna sie zamknac w ok 4000zl
Podliczajac wychodzi nam : wiadaomo ze jesli ktos mysli o otwrciu wlasnej dzialanosci gospodarczej to musi miec pieniadze na min rok a dopeiro pozniej liczyc na ewentualny zysk wiec:
120000+6000+12000(oplata franczyzowa)+7000+4000=41000zl
Kwota jaka trzeba zainwestowac jest troche duza zwlaszcza jak dla studentow:)) Ale mysle ze warto. Dodatkowo myslelismy z kolega aby zatrudnic jakies 3-4 osoby ktore by pracowaly. Od tych osob wtedy sciagana jest prowizja dla wlascicieli wiec to dodatkowo takze moze generowac zysk. Mysle ze to moze wypalic zwlaszcza ze naszym atutem bylaby niska oplata prowizyjna. a jak wiadomo klient o cene zawsze dba. Czekam na wasze opinie. Aha i jeszcze jedno. Jezeli moj pomysl wam sie nei spodoba to prosze to po prostu powiedziec a nie wyzywac od idiotow itd. :)) Pzdr wszystkich i zycze sukcesow w biznesie:)))