|
Biuro nieruchomości - strona 2 |
Biuro nieruchomości
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
gdy nie zdasz egzaminu - czeka cie kolejny termin a to kolejne koszty np egzamin ustny 400zl i kolejny przyjazd do Warszawy
w ostatni czwartek odbyl sie egzamin pisemny na 700 osob zdało 150......
Oswierzam temat poniewaz zmienily sie przepisy. Sejm RP w trybie szczególnym uchwalił ustawę o przedłużeniu możliwości ubegania się o licencję pośrednika w obrocie nieruchomościami i zarządcy nieruchomości dla osób, które posiadają średnie wykształcenie i odbyły kurs kwalifikacyjny. W związku z tą ustawą, od dnia 02 stycznia 2007r stowarzyszenia zrzeszone mogą składać do Ministerstwa Budownictwa wnioski o rejestrację kursów kwalifikacyjnych. Należy pamiętać, że ostatnie kursy powinny się kończyć w pierwszych dniach czerwca 2007r , aby zapewnić kandydatom możliwość odbycia półrocznej praktyki zawodowej w sposób zgodny z przepisami.
Witam!
Widzę że post powstał jakiś czas temu więc może Wiesz jak otworzyć takie biuro i na jakich zasadach zatrudnić agenta z licencją w obrocie nieruchomościami? Chodzi mi o rodzaj zatrudnienia czy może być to na cały etat, połowa, czy umowa o dzieło?
Witam. Czy coś się zmieniło w tej kwestii ? Jestem po studiach licencjackich i prawdopodobnie rozpocznę mgr na kierunku gospodarka nieruchomościami. Jak dzisiaj kształtują się ceny licencji i egzaminu ? Ta praktyka jest konieczna ? Myślę o studiach zaocznych, mam dobrą pracę i mam z niej zrezygnować żeby odbyć 6mc praktyki ?
Znalazłem takie info. Jednak obawiam się o jego prawdziwość ponieważ pochodzi z wikipedii.
"Obecnie aby uzyskać licencję zarządcy nieruchomości i móc prowadzić działalność zawodową związaną z zarządzeniem nieruchomościami należy spełnić kilka ustawowych warunków, w tym m. in. posiadać wykształcenie wyższe i ukończyć studia podyplomowe w zakresie zarządzenia nieruchomościami lub posiadać wykształcenie wyższe z zakresu gospodarki nieruchomościami, odbyć odpowiednio udokumentowaną praktykę (wcześniej obowiązywał również egzamin państwowy, obecnie zniesiony). Licencję może uzyskać wyłącznie osoba fizyczna." Czy ktoś orientuje się czy jest to prawdą i jak to wygląda w praktyce ? Ukończenie studiów na kierunku gospodarka nieruchomościami i odbycie praktyki = uzyskanie licencji zarządcy nieruchomości/pośrednika w obrocie nieruchomościami ? Najbardziej interesuje mnie czy ten egzamin jest faktycznie zniesiony ?
Pomoże ktoś?
Żeby uzyskać licencję zarządcy nieruchomości należy ukończyć studia o tematyce gospodarowania nieruchomościami. Następnie należy odbyć płatną praktykę zawodową, podczas której należy napisać Plan Zarządzania Nieruchomością jako pracę dyplomową. Na koniec praktyk odbywa się obrona pracy dyplomowej przed komisją. Jak wygląda ze procent niezdanych nie wiem, jednak z tego co słyszałem wielkiego odsiewu nie ma. Jest na pewno znacznie łatwiej niż choćby wycena nieruchomości.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Biuro nieruchomości - strona 2": - Biuro nieruchomosci - BIURO NIERUCHOMOśCI - Biuro nieruchomości - Biuro nieruchomości - Biuro nieruchomości
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|