Witam,
Wiem ze juz wielokrotnie temat takiego interesu byl poruszany, ale z racji tego, iz moje warunki nieco roznia sie od opisywanych wczesniej chcialbym zaczac nowy watek.
Po 1 chcialbym zdobyc licencje na obrot nieruchomosciami. W swietle nowych przepisow jednym z warunkow aby uzykac licencje- nalezy skonczyc studia wyzsze ktore w miminalnym stopniu pokrywaja sie z programem studiow podyplomowych. Stad moje pytanie czy ktos z Was orientuje sie jakie to kierunku studiow daja "gwarancje" na uzyskanie licencji, tak aby nie skonczylo sie to wyrzuceniem pieniedzy w bloto przy skladaniu wniosku o przyznanie licencji??
Choc do czasu uzyskania licencji ( 6 miesieczne praktyki + ew. roczne studia podyplomowe) jeszcze mam duzo czasu, juz teraz chcialbym konkretnie zaczac sie przygotowywac do tej dzialalnosci i poznac odpowiedzi i sugestie Forumowiczow.
Jak sadzicie czy w miescie liczacym 200-250 tys. ludzi nowe biuro ma szanse?? W moim miescie jest okolo 3-4 biur naprawde liczacych sie na rynku.
Jak wyglada sprawa z pracownikami takiego biura?? czy na poczatku jest sie w stanie prowadzic je w dwie osoby ?? Tzn. osoba z licencja, ktora dodatkowo ukonczyla studia- prawo i osoba ktora ukonczyla architekture.
Czy dla potencjalnych klientow duze znaczenie bedzie mialo, ze w tym samym lokalu co biuro miescic sie bedzie Kancelaria prawna oraz doradztwo podatkowe a 200m dalej swoja siedzibe na notariusz. Tak wiec klient bedzie mial zapewniona profesionalna obsluge od a do z. Biuro mialoby swoja siedzibe okolo 300m od glownej ulicy w miescie.
Liczace sie biura w moim miescie pobieraja prowizje w granicach 2,5-5%. Czy przy zalozeniu ze moje biuro pobieraloby prowizje w wysokosci 1-1,5% jest to wystarczajaca konkurencja dla biur juz istniejacych, pozwalajaca mi realnie myslec o "wbiciu" sie na rynek??
Zapewne zapomnialem o wielu kwestiach dlatego bede bardzo wdzeczny za odp. za zadane pytania oraz dodatkowe sugestie.