|
Biuro rachunkowe |
Biuro rachunkowe
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Cześć! Chciałem Was zapytać co myślicie na temat otworzenia w mieście ok 70 tyś ludności biura rachunkowego, które zajmowałoby się kompleksową obsługą finansową małych podmiotów gospodarczych, tzn przedsiębiorców prowadzących rodzinne interesy,sklepikarzy itp. i rozliczaniem PIT-ów(to by mogły być prawdziwe żniwa przez jakieś 2-3 miesiace) Wiem że trzeba ukończyć specjalne kursy aby móc prowadzić takie biuro jestem na V roku ekonomii mam jakies 30-35 tyś. zł Koszty rozkręcenia nie wydają mi się duże Wystarczy wynając jakieś pomieszczenie i kupić ze dwa kompy a na początek przecież można nawet robić to na własnym kompie. Co o tym myślicie? Jest szansa że to wypali czy może na rynku jest już za dużu takich biur?
to zalezy ile jest biur rachunkowych w twoim miescie.....
Interes dobry jak juz pozyskasz stałych klientow .. wtedy tylko inkasujesz miesieczna kase np. od firm.. U mnie w miescie 30 tysiecy jest mieszkancow i kolo samego URZEDU SKARBOWEGO 3 Biura rachunkowe a w calym miescie to okolo 7 bedzie... i wszystkie dobrze sie maja... :)
Biuro rachunkowe to dobry pomysl. Wystarcza ci 4-5 stalych klientow i bedziesz mial ladny zarobek.
Mowisz ze duzo nietrzeba zainwestowac? I masz racje wystarczy ci komputer i program. Dopiero wtedy kiedy firma zacznie przynosci jakies zyskia ty nie bedziesz wstanie sam wszystkiego zrobic. Mozesz wynajac pomieszczenie i zatrudnic pracownika.... Jesli chodzi o pozwolenia to poza kursami bedziesz musial zdac chyba jakis egzamin panstwowy ale nie jestem pewny... Pozdrawiam
Witam!
Mam w zamiarze otworzyć biuro rachunkowe, jednak sam nie posiadam odpowiednich uprawnień do prowadzenia tejże dziłalności, więc mam zamiar otworzyć firmę z osobą, która takowe uprawnienia posiada. Dlatego też zastanawiam się jaką formę prawą zastosować przy jej otwarciu. Czy pozostaje mi tylko spółka z o.o.? Z góry dziękuje za informację.
Witam pomysł jak w tytule , kwota około 35 tys zł. Wykształcenie średnie , technik z zakresu rachunkowości i ekonomi, licencja MF. Lokal zapewne nie ma dużego znaczenia - zbieranie potrzebnych papierów kilka razy w miesiącu osobiście, zależnie od wielkości firmy klientów.Sprzedaż usług również poprzez allegro.Co do kwoty i jej przeznaczenia na start - pierwsza działalność = zus tańszy.zakup komputerów , serwera , instalacja i opłata łącza, wynajem biura (później albo przeprowadzka albo zakup lokalu) oraz koszty reklamy.Pytanie ile za ile i czy da się z tego żyć.
Założyłam biuro - usługi księgowe, kadrowe, zus - staż pracy ponad 15 lat. Otrzymałam z U.Pracy dotację. Kiedy byłam pracownikiem przeżyłam 8 kontroli z U.Sk., 3 z ZUS, 2 P.I.P, 1 z U.Celnego. Zakładając biuro - miałam dwie firmy / w tym czasie jedna z tych firm - duża -miała kontrolę z U.S.- kontrola bez zastrzeżeń. Rekomendacje poszły w obieg. Dziś mam ponad 20 firm. Pracuję na siebie, z tym, że biuro mam w domu - taki komfort.
Nie zastanawiaj się. Pracuj na siebie. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Biuro rachunkowe to dobry biznes i popyt na dobrych księgowych utrzymuje się. Jeśli jesteś osobą systematyczną, potrafisz na bieżąco śledzić zmiany prawne w zakresie podatków, to jest to biznes idealny dla Ciebie. Z reguły zleceniodawca wymaga oprócz samek ksiegowości prowadzenia spraw kadrowych oraz rozliczeń wynagrodzeń pracowników, ale w porównianiu z rachunkowością jest to przysłowiowy mały "pikuś". Jedna uwaga! Sądzę, że samo allegro, to za mało w planie marketingowym. Oczywiście podstawa, to rekomendacje i "poczta pantoflowa". Sprawdź, czy w przypadku biura rachunkowego nie jest obligatoryjna polisa ubezpieczenia od OC.
Witam,
jakie są wymagania na założenie biura rachunkowego, w przypadku, kiedy ZATRUDNIAM księgowych, a nie prowadzę sama księgowości. Jaki jest koszt OC (jaka najlepsza firma) oraz innych zezwoleń? Ile średnio zarabia zatrudniony księgowy? Proszę o wskazówki i rady. Dziękuję z góry wszystkim
z tego tekstu wnioskuje, że pomysł z góry skazany na niepowodzenie:)
zero pojęcia o branży, ale fakt, że księgowość jest bardzo opłacalnym zawodem, a prowadzenie biura rachunkowego daje dużo kasy:) tylko jedno ale - trzeba się na tym dobrze znać, czego nie można powiedzieć o autorze powyszego postu:)
Witam, moja znajoma ma takie biuro i w cale to nie przynosi kokosów...
Nie przekreślaj kogoś z góry. Przecież nie napisał, że właśnie ruszyło mu biuro i nie wie co dolej zrobić ;)
Nie znam się na tym doskonale, ale w końcu nikt wszystkiego nie wie, dlatego też ten wątek i pytania z mojej strony, chce się czegoś dowiedzieć więcej na ten temat, a wszędzie są informacje od samaozatrudnionych, gdzie trzeba mieć samemu licencję, ja nie mam zamiaru jej robić dla siebie bez potrzeby, gdyż to pracownicy będą prowadzić księgowość a nie ja.
Ceny OC i dobre firmy.. Wole polegać na poleceniach a nie reklamach w internecie, a żeby nie przepłacić przypadkiem, to pytam o ceny.
jak chodzi o mnie to nikogo nie przekreślam tylko mówię jak jest :)
Witam serdecznie!
Przede wszystkim, aby móc otworzyć swoje biuro rachunkowe musisz mieć co najmniej certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych lub być doradcą podatkowym, inaczej nie dostanieesz zezwolenia na otwarcie tego typu działalność. Certyfikat uzyskasz zdając egzamin w ministerstwie finansów, więc to nie jest tak, że zatrudnisz sobie jakieś księgowe i już masz biuro. A co do ubezpieczenia, to chyba ta informacja nie jest już ci tak potrzebna, bo najpierw musisz zdobyć uprawnienia :)
Czy moge otworzyc biuro rachunkowe nie majac certyfikatu z Ministerstwa Sprawiedliwosci, ale zatrudniajac osoby ktore taki certyfikat posiadaja? Inaczej mowiac czy to osoba fizyczna ktora zaklada biuro rachunkowe musi miec certyfikat czy dopuszczalne jest by certyfikat mieli jedynie pracownicy?
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|