Witam
Jestem stałym czytelnikiem tego forum .
Mam jakieś tam doświadczenie i chce podzielić się spostrzeżeniami na temat :Prowadzenia działalności gospodarczj.
Zacznę w następujący sposób:Prowadzenie działalności gospodarczj jest bardzo trudne w oparci o istniejące normy prawne.
1.Zbyt wysokie składki na ZUS:835 ZŁ MIESIĘCZNIE.
Jeżeli składka byłaby niższa więcej osób mogłoby otworzyć działalnośc gospodarczą np do 400 zł.
2.Składa na ZUS OD Pracowników
Powinna wynosić do 300 zł -nie ważne od zarobków.
Powyższy model przyczyniłby się do rozwoju samozatrudnienia.
W zamian -można byłoby podnieść np podatek vat o 3 punkty procentowe.
3.Stan obecny : Zbyt duża liczba urzędników zatrudnionych w ZUS.NA UTRZYMANIU PODATNIKÓW/PŁATNIKÓW.
DLACZEGO NIKT TEGO NIE RUSZA :PO CO -MACHINA BIUROKRETÓ MA PRACE A MY MUSIMY IM ZANIEŚĆ CO MIESIĄC SPORĄ SUMKĘ PIENIĄŻKÓW.
Powinien się ktoś tym zainteresować -ponieważ dożyć do emerytury -będzie bardzo ciężko.
a jeżeli stan ten utrzyma się -pójdziemy z torbami.
Rozpoczynałem działalność kilka razy i zawsze zamykałem ze względu na opłaty ZUS.
NP 835 ZŁ składka ZUS PLUS NP WYNAJEM LOKALU 1000 TO JEST JUŻ 1835 ZŁ.
a GDZI OPŁATY ,ZA CO JEŚC -PRZETRWAĆ ZIMĘ ETC.
Druga kwestia:Równe zasady dla CUDZOZIEMCÓW i przedsiębiorców w Polsce .
Dlaczego za proste handlowanie -cudzoziemcy mają niższe koszty podatkowe.A dlaczego nie inwestują w produkcje w Polsce.
Co robić :
Nie ma recepty -znam ludzi ,ktorzy pożyczyli pieniądze weszli w rynek i dobrze im się powodzi.
Na pewno trzeba mieć wiedzę ,przemyśleć wszystko od a do z.
Zastanowić się jak długo możemy zarabiać piniądze i ile możemy zarobić .(Jaki ten rynek jest głęboki)
Nie inwestujemy wszystiego zaczynamy spokojnie delikatnie -badamy rynek -ponieważ może nas zaskoczyć .
Moim zdaniem obrót w granicach 50.000 zł to miniumu na chwile obecną i to nieważne jakiego rynku produktów dotyczy.
Co innego usługi etc.
Zawsze płacimy składke -zobowiązania do firm i osób regulujemy na końcu.
I tak kaskę trzeba oddać a w zusie -tracimy wszystko i zapłacimy z odsetkami.
Dni handlowe -w miesiącu to tylko dwadzieścia kilka dni -troszke mało a ZUS WYSOKI.
lEPIEJ WYMYŚLIĆ SOBIE TAKI BIZNES ,KTÓRY PRZYNIESIE ZYSK W KAŻDY DZIEN.
Wiele mógłbym się jeszcze rozpisywać ale po co -każdy musi spróbować sam i pamiętjcie o jednym :
-o tych ,którym się udało -mówi się dużo ale ilu jest takich którzy popłyneli -O nich nikt nie pamięta !!!
Nikogo nie przestrzegam i nie namawiam -jest mi to obojętne.
wiem jedno -trzeba posiadać również odpowiedni charakter -jak masz wielkie serce to z pewnością przygotuj od razu twardą dupę.
Musisz być również asertywny -musisz dokonywać dobrych wyborów.
Mnie się to nie udaje:Zawsze próbuje rozmawiać -nawet gdy jestem na prawie -trace na tym ....
Może się do tego nie nadaję -kto wie
Przeliczcie wszystko dobrze na początku zanim skorzystacie z szansy SAMOZATRUDNIENIA .
Życzę powodzenia !