|
Biznes-forum a rozwój |
Biznes-forum a rozwój
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
witam i odrazu przechodze do konkretów ;) mianowicie od kiedy wchodze na to forum wiele sie dowiedzialem i wogóle ale gdy zaczynam szukać czegos konkretnego napisze wątek to wszystko rozwija sie ale wirtualnie a rzeczywistości wsztstko bierze w łeb czego nie rozwinę tu na forum. jeśli pomysł wdrążam w życie bez rozpisywania się i czekania na odp to on się udaje. jak wy z tym macie?? tez tak??
sugerujesz że to forum wręcz przeszkadza w rozwinięciu własnej działalności ? hehe:)
Jeszcze nie wiem jestem nowym żółtodziobem:)
Nie zdarzyło mi się jeszcze żebym zakładał wątek o swoim pomyśle. Raczej sam nad nim pracuję, a gdy mam jakieś pytania to znam osoby, które mogą mi ewentualnie pomóc i piszę na PW. To tyle.
no właśnie niby ma pomagać a jednak jest odwrotnie :) no nietety jest to potwierdzone przez kilka sytuacji w moim zyciu jestem z tyym form ładnych pare lat i wciąż to samo, gdy z pomyslem sam ide do przodu bez pomocy forum udaje sie a gdy czekam na pomoc forumowiczów zawsze wszystko sie zawiesza... nie chce tym nikogo obrażać ale tak jest
Wiesz na forum są różni ludzie. Niektórzy napiszą prawdę co o danym pomyśle sadzą a inni będą zawistni i nakłamią ile tylko się da. Generalnie forum tak jak cały internet zawiera wiele elementów ciekawych ale.... trzeba umieć filtrować ziarno od plewy.
No tak, tylko jak ktoś napisze "to co naprawde mysli", choćby nie wiem jak profesjonalnie to zrobił, to zaraz autor postu - najczęściej jakiś świerzak - obraża sie na cały świat i osobę odpowiadająca miesza z błotem, że tutaj sama cwaniaki siedzą, które tylko zgrywają wielkich biznesmenów...
Więc tak jak pisałeś, trzeba umieć oddzielić... A tak poza tym po tym jakie ja mam doświadczenia na tym forum, to faktycznie nie warto umieszczać na forum postów ze swoim pomysłem, ale nie dlatego że jest strach, że ktoś wykorzysta pomysł, ale po prostu jak sie zapyta fachowo o konkretne rzeczy, to najczęściej się dostaje odpowiedzi "wiesz, a ja bym w to nie wchodził", "moim zdaniem do nie dobry biznes, bo konkurencja"... Dlatego najlepiej to zadawać po prostu konkretne pytania konkretnym osobom na PW i tyle..
Masz częściowo rację. Problemem na tym forum są zarówno niektórzy odpowiadający ale...także niektórzy pytający. Część osób zadając pytania ma już gotowy pomysł i nie pyta a raczej szuka potwierdzenia. Problem pojawia się gdy dostaje odpowiedzi niezgodne ze swoją wizją. Wówczas zaczynają się dyskusje, często nie na temat, nacechowane negatywnymi emocjami. Czasem też osobistymi inwektywami. Są też posty, których być wcale nie powinno bo odpowiedź na nie znajduje się nawet w Wikipedii.
Często ludzie zapominają, że dyskusja na forum to nie wyrocznia i mogą ale nie muszą uwzględniać opinie tu padające. Odpowiadający także nie znają wszystkich aspektów danej sprawy. Piszą na podstawie bądź własnych doświadczeń, bądź wiedzy pozyskanej. Ale problem problemowi nie równy. Jednakże wszyscy tutaj jesteśmy ludźmi i powinniśmy się szanować. Dlatego rozwój forum mógłby iść w kierunku eliminowania ludzi zbyt agresywnie piszących i obrażających. Wszyscy jesteśmy ludźmi i nikt nie ma prawa do obrażania drugiej osoby. Internet wbrew pozorom anonimowy nie jest i każdego da się namierzyć. To tylko kwestia czasu i determinacji. Bo poziom merytoryczny to inna sprawa. Czasem ktoś może myśleć, ze się na czymś zna a faktycznie jest odwrotnie. Ale taka osoba ma tutaj szansę skorygowania swojej wiedzy. Może też należałoby wprowadzić eliminowanie wątków 1 zdaniowych typu: Mam 100 tyś złotych i co mam z tym zrobić ? Takie wątki bywają bardzo często. I tak widzę tutaj duża poprawę. Mateusz reaguje na wiele sugestii np: powiększenie rozmiarów skrzynki pocztowej było świetnym i sugerowanym przez wielu posunięciem. Czasami bywają też posty, które dosłownie swoją naiwnością mogą człowieka rozbroić. Do końca życia zapamiętam post kogoś kto chciał mieć Linuksa i pirata Wina na kompie firmowym i pirackie gry a w razie kontroli tłumaczyć, ze pracuje firma na legalnym Linuksie i nikt nie ma się prawa do niego doczepić. Tak wiec rozrywka także zapewniona.
ja bym powiedział, że zdecydowana większość problemów i spamu na forum jest spowodowana przez pytających, zwłaszcza tych jak to na końcu napisałes..
W tym momencie może Cię zaskoczę, ale ja w swoim temacie na takie własnie odpowiedzi liczyłem... i co ? I otóz to własnie nic. A chciałem własnie zeby ktoś na to spojrzał z innej strony i konstruktywnie skrytykował, więc problem może być tez trochę inny...
Tutaj chyba nie ma co komentować, bo ostatnio taki jeden "mlody businessman" mnie zjechał za to że próbowałem mu coś wytłumaczyć, że cóż... Po prostu jego posty omijam szerokim łukiem. Ale tutaj powstaje pytanie: co możemy zrobić, żeby jakoś to zatrzymać, bo takich obraźliwych postó przybywa...
No tak, to fakt i ostatnimi czasy jest chyba jakis zalew biznesów "16-latków", którzy przelewaja na forum swoje pomysły, na które chyba wpadli 5 minut wcześniej. Ale tak jak napisałem wyżej: jakie mechanizmy możemy zastosowac, żeby wyeliminować taki własnie "spam" forowy... Coś na zasadzie filtru antyspamowego w poczcie.
Tutaj trzeba mieć zainstalowanego w głowie tzw antywirusa, który wyłapie niepotrzebny spam, głupoty, brak oczytania i naciągaczy. Można naprawdę dużo wyłapać z tego forum, potrzebna jest cierpliwość i troszkę zdrowego rozsądku.
Zaczynając wątek, przemyślmy to dwa razy, szukajmy czy już ktoś go nie poruszył, a dopiero potem starajmy się w prosty sposób napisać to co mamy na myśli. Niektórzy myślą ze pomysł na biznes dostaną na tacy, że jeszcze ktoś ich sfinansuje i poprowadzi za rączkę co i jak. Niestety LIFE IS BRUTAL.
AND FULL OF ZASADZKAS !:) !:) !:)
Najlepiej samemu działać, indywidualiści mają najlepiej, lecz o wiele trudniej. Ponieważ , mają na swojej głowie o wiele więcej spraw. Ja od kilku ładnych miesięcy wychodzę z założenia , że jak czegoś nie wiem to idę do empiku kupuję książkę i czytam, czytam, jak odnajduję odpowiedź na pytanie to spoko , jak nie to kontaktuję się np z radcą prawnym płacę mu, a on w ciągu tygodnia wszystko mi przedstawia w tak klarowny sposób , że nawet dziecko by zrozumiało.
Nie mówię, że w kupie nie ma siły , lecz aby stworzyć naprawdę zgrany zespół, który by się nawzajem uzupełniał to trzeba mieć masę szczęścia i czasu.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Biznes-forum a rozwój": - Wspólnik z biznes forum - Gotowy biznes - wystarczy zainwestować w rozwój - Komitet Wybarczy Biznes Forum - Pomysły na biznes z forum???? Raczej nie. - Maciek Chrzanowski - ciągły rozwój: Młody Biznes, SN etc
• Strona 1 z 1
|
|