|
Biznes-internet |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Chciałbym otworzyć kawiarenke internetową około 5 komputerów.Od czego zacząć?I gdzie się udać po zezwolenia i ile kosztują?
Nie wydaje ci sie, ze w dobie ogolnodostepnego internetu ten pomysl nie ma szans :neutral:
Ma i to duze szanse sam mieszkam kolo kawiarenki internetowej i mam w domu internet. A ta kafejka ciagle jest w oblęzeniu. Nie ma wolnych komputerow.
Jakos nie wierze w dobrobyt plynacy z kawiarenek internetowych. Moze te, ktore sa na rynku jeszcze sie jakos utrzymuja, ale z pewnoscia nie jest to interes, ktory bedzie sie rozwijal. Internet staje sie cosraz tanszy juz za 30 zl masz stale lacze w domu a pewnie z czasem bedzie jeszcze tanszy. Na uruchomienie kafejki potrzeba sporo kapitalu komputery, drukarki, oprogramowanie a duze ryzyko i zyski marne.
Znam dobrze jedną kafejke internetową w moim mieście i powiem wam że idzie bardzo dobrze tyle że nie z udostępniania internetu. Umawiają się tam poprostu grupy kumpli aby pograć przez się w kilka komputerów. Drugie źródło utrzymania tej kafejki przynoszące jakiś dochód to ksero wydruki, laminowanie itp.
Witam
To czy sie oplaci zakladac kafejke zalezy tylko od ludzi mieszkajacych w okolicy. Z obserwacji widze ze roznie bywa. W jednych miastach/dzielnicach kafejki za dlugo nie dzialaja, a w innych maja caly czas komplet klientow. Dowiedz sie jak jest z dostepem do internetu w mieszkaniach prywatnych w twoim miescie/okolicy, ile osob ma dostep do internetu. Takze im wiecej dzieci/mlodziezy mieszka w okolicy tym wiecej potencjalnych klientow. Zeby przyciagnac klientow zadbaj o jakis ciekawy wystroj lokalu. Organizuj tez turnieje w gry sieciowe ( np Counter Strike, Starcraft, Quake, itp ). Wprowadz mozliwosc wynajecia lokalu na noc. Maly sklepik z napojami, batonami i chipasmi tez by sie przydal. Zadbaj o dobra reklame kafejki, jakies ulotki, reklama w lokalnej prasie. Zobacz co oferuje konkurencja i ucz sie od nich :) Pozdrawiam
U mnie jest bardzo podobnie. Poza tym kafejka w moim mieście oferuje strasznie szybki internet i ludzie zamiast długo czekać w domu aż coś się ściągnie, idą i mają to szybko. Ja mam dośc wolne łacze i sam czasem korzystam. Poza tym w takim miejscu publicznym zawsze jest sansa spotkania kogoś znajomego, można pogadać itd. Siedząc w domu przy kompie nie ma na to szans.
ja kiedys myslalem o 5 kompach i zrobic cos w rodzaju gralni...:) plus barek, 3 loze i taka mila atmosfere.... grunt aby sie skupiac sie zbytnio na samym necie... u mnie w kafejce robili strony, nagrywali plyty( piracili i to niexle ale tego to nie rob :grin: ) sciagali pliki kto chcial i nagrywali plyty, drukowali po prostu wszystko co sie dalo...:) i wydaje ze trzeba na tym sie skupic bo internet to nic ciekawego.... dla coraz wiekszej ilosci osob bo po prostu maja go w domu... a kumple ze szkoly chetnie pograja w jakas gre...:)
|
|