Witam
Częściowo macie racje pisząc o słabej informatyzacji społeczeństwa, ale ...
Od dłuższego czasu mam kontakt z firmami z USA i UK które poszukują programistów/zespołów programistów, mam zlecenia na programy w polsce (zarówno drobne programy za 300-500 pln jak i znacznie bardziej rozbudowane po kilka tys pln)
Ja nie jestem programistą, ale związany jestem z branżą IT, już kilkukrotnie myślałem o firmie programistycznej, kilka razy próbowałem, niestety zawsze to samo, brak dobrych odpowiedzialnych sumiennych ludzi w rozsądnych granicach płacowych.
Ludzie zaczynają biorą zaliczki i potem niekończąc nieoddając nawet dokumentacji.
MOże gdyby zainwestować na początek większy kapitał i znaleźć bardziej odpowiedzialnych ludi to poszło by to łatwiej, ale to nie jest moje źródło utrzymania i jakoś niemoge sie zdecydować z inwestycją większych kwot w taki biznes.
Reasumując, jak dla mnie firma programistyczna (plus usługi serwisowe) ma jak najbardziej sens istnienia,ale tylko wówczas jeśli sami znamy sie dobrze na tym lub mamy pewnych programistów którzy nie zrezygnują w połowie projektu
Pracy naprawde jest sporo.
Pozdrawiam