Witam,
Kilka słów o moim pomyśle. Liczę na opinie, może także znajdzie się ktoś chętny, by to ze mną zrealizować.
Meble drewniane – wg informacji jeden z hitów eksportowych Polski. Coś koło 80% produkcji idzie na export. Jednym z głównych odbiorców są Niemcy. Konkurujemy przede wszystkim ceną, nie odbiegając jakością, wzornictwem itd.
Chcę skoncentrować się na meblach na wymiar (kuchnie, szafy itd.)
Cel – Niemcy – blisko, opłacalnie.
Ceny w Niemczech z tego co się wstępnie rozejrzałem są zbliżone do polskich liczbowo, tyle że tam jest euro a u nas złotówka. Więc jest o co powalczyć.
Plan w skrócie jest taki:
- znaleźć producentów w Polsce,
- wyszukać pośredników w Niemczech – dwujęzyczne osoby, mogą być Polacy tam mieszkający, przebywający (wiem, że nie mają najlepszej opinii, ale regułą to z pewnością nie jest)
- zebrać info o produktach polskich producentów – foldery, ceny itd.
- zorganizować instrumenty niezbędne dla pośredników – katalogi w j. niemieckim itd.
I do dzieła. Pośrednik zajmuje się wyszukiwaniem klienta. Znajduje go i zaczynamy.
Zlecenie poprzez moją firmę projektu z wyceną któremuś z polskich producentów, wycena, powrót do akceptacji przez klienta, zlecenie wyrobu produktu, transport i montaż w moim zakresie.
Transport i montaż chcę także wziąć na siebie dlatego, że za montaż z tego co wiem bierze się 10% ceny więc pokrywa to transport i monterów, a i jeszcze zostanie też co nieco.
Dodatkowo można doklejać do tego biznesu nieco innych pomysłów jak np. posiadając własny transport, zamiast wracać pustym autem do Polski, można coś sprowadzić – choćby niemieckie używane meble, które tam można okazyjnie nabyć – wiem bo sam takie sobie sprowadzałem ;)
To tak w skrócie. Czekam na opinie J
Pozdrawiam