|
Biznes na allegro |
Biznes na allegro
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam, planuję otworzyć działalnośc na allegro, nie mam jednak pojęcia co sprzedawać i jak pozyskiwać kontakty z hurtownikami, może są tutaj osoby które znają jakieś dobre i tanie hurtownie w okolicach wrocławia (zajmujące się np: kosmetykami). Wiem że są tutaj osoby które także są tym zainteresowane, więc chętnie podejmę współpracę.
Allegro to raczej dodatkowy kanal sprzedaży, moim zdaniem nie wyzyjesz z tego. Pozdrawiam
No nie wiem.
założymy się ?!
Luter nie rzucaj słów na wiatr...przy takim podejściu jak zakłada twórca tematu to raczej pewna porażka. Chce założyć DG ale nie wie jakiej branży. Nagle szuka hurtowni np kosmetyków. Coś tutaj jest troszkę niepoukładane.
odpowiedziałem tylko że mozna wyżyć z allegro
a że "twórca" tego posta nie ma o tym pojęcia to inna sprawa,z takim podejsciem to faktycznie lepiej nic nie otwierać
Będziesz miał ciężko wbić sie na Allegro. Tam są ludzie którzy siedzą w tym wiele lat i mają dobre kontakty i mają duże upusty na towarze. Konkurencja jest taka że nie którzy zarabiają grosze i żeby im się opłacało zawyżają ceny przesyłek. Nie licz na to że ktoś ci powie gdzie są tanie hurtownie (bynajmniej nie za darmo).
Witam.Luter Ja się z chęcią założę,że nie wyżyjesz...podaj swoje namiary a moja siostra z urzędu skarbowego Wrocław Śródmieście sprawdzi Twoją opłacalność...i wtedy pogadamy.A generalnie jest tak...kupujesz <zaużmy>kartkę papieru za 20zł tak jak wszyscy W sklepie ta kartka będzie kosztować około 30zł plus minus....wiadomo koszty.Na allegro ta sama kartka będzie kosztować 19,90zł...dlaczego???odpowiedż bardzo prosta...większość sprzedawców zawyża koszty przesyłki<dla zainteresowanych można sprawdzić na allegro>np.po wpłacie na konto przesyła kosztuje 8zł pocztą polską....dopłata za priorytet 1zł a zazwyczaj dostajemy przesyłkę inpostem za 1,5zł łatwo obliczyć zarobek...teoretycznie moglibyśmy dać negatywa...ale po pierwsze towar jest ok,po drugie zamiast 2 dni szedł 7 ale co tam cieszysmy się,że nas nie oszukali bo tyle się o tym mówi,a po trzecie jeszcze sprzedawca by się zrewanżował negatywem...dla niego to nic po pierwsze 40 negatywów ginie na 1000 pozytywów,a dla nas na 30,50 pozytywów jeden negatyw to policzek....i tak niestety działa większość sprzedawców na allegro!!!Mało tego to bardzo dużo z nich pracuje gdzie indziej a tym zajmują się z doskoku,żeby dobrobić 1000zł do pensji...pozdrawiam wszystkich uczciwych...nieobrażajcie się,,,wkońcu sami możecie to potwierdzić..:)
Spytaj się siostry co to jest vat od przesyłki to pogadamy czy zawyżają przesyłki czy nie a inpostu nie skomentuję.
Zgadzam się z mistrz1972
Bosman102 chyba nie wiesz co mówisz......a o jakim Ty vacie od przesyłki mówisz???bo chyba nie w tej bajce miałes to wpisac???napisałem wyraznie,że opłate biora za przesyłke pocztą polską a wysyłaja inpostem.....po drugie idziesz wysłac na poczte i kosztuje 3,50 wiec skąd niby 8zł???nie doliczaj koperty za 20gr....a po drugie niby dlaczego nie można na takich aukcjach kupic 3 sztuk...???dlatego że juz by nie wyszedł na swoje dlatego,że na towarze nic nie zarabia..:) to dla nie których logiczne ale cóż bosman102,chyba masz w tym jakis cel..:)żeby tak mówic....pozdrawiam
Ale się nie denerwuj jak nie wiesz to zapytaj. http://www.pit.pl/vat_a_oplaty_pocztowe ... e_2391.php Po drugie a co będzie jak ktoś wygra aukcje a jest koziej dupki (małej miejscowości) polecam zapoznać się z ofertą inpostu i zobaczyć gdzie oni docierają. Po trzecie w każdej aukcji jest napisane czy to pocztą idzie wysyłka czy inpostem. Tam gdzie inpost, to inpost, zobacz te aukcje (w wyszukiwarkę wpisałem inpost) http://allegro.pl/search.php?string=inp ... interval=7 I co ? Tam wysyłka 3 zł. Żeby nie było, że nie było, możliwe że są sprzedawcy co nie płacą vatu, co deklarują wysyłkę pocztą polską, a wysyłają inpostem, ale jest to zjawisko marginalne. Proszę nie generalizować wszystkich, i wszystkiego.
Ja ostatnio miałem taką sytuację na Allegro, że zapłaciłem za przesyłkę priorytetową a paczka poszła przesyłką ekonomiczną. Mimo, że była to różnica 1,50zł to powiedziałem, że nie popuszczę i zażądałem zwrotu na konto 1,50zł. Jak nie dostanę to wystawiam negatywa. Niestety są to sytuacje powszechne na Allegro i uważam, że powinno się takich sprzedawców tępić negatywami.
...sprzedaję na Allegro i z tego żyję. Nie zgadzam się z tym iz sprzedawcy kombinują jak oszukać. Pewniej jest kupić towar na Allegro od sprawdzonego sprzedawcy- gdzie można go skomentować, niż w sklepie z "profesjonalnym doradztwem" gdzie sprzedający może zmyśleć wszystko na temat sprzedawanego przedmiotu byle go wepchnąć. Koszta przesyłki faktycznie zawyżam, ale z zupełnie innego powodu niż chęć naciągnięcia na dodatkowe 50gr. Ukrywam w tym koszt pakowania /pudełek, taśmy, kartonów itp../ Do tego nie wysyłam pocztą....nie ma gorszej formy wysyłki. Poczta jest niepunktualna i bardzo często przesyłki ginął. Wysyłam kurierem. Oczywiście poślizgi czasowe również się zdażają jak i również zagubienia. Jest to 10 razy żadsze niż w przypadku Poczty Polskiej.
Nie zgadzam się, że nie można wyżyć z handlu na allegro!. Co do kontaktów, samemu je można zdobyć bez problemów, tylko trzeba trochę posiedzieć i poszperac w internecie ,powysylac zapytania o oferty, ponegocjowac ceny.. i mozna handlowac nie oszukujac ludzi np. na wysylkach. Jakies zasady trzeba miec :) Pozdrawiam
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|