|
Biznes nie dla wszystkich. System jest do niczego!!! - strona 3 |
Biznes nie dla wszystkich. System jest do niczego!!!
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Wiem że jest dużo przeszkód i problemów ale trzeba sobie z tym radzić. Urodziliśmy się niestety w takim panstwie a nie innym... Jednak wg. mnie trzeba się w kazdej sytuacji odnalezc i najwazniejsze niezniechęcać się i iść do przodu.
mnie dziwia -co mozna z tym zrobic ?chyba waciki kupic ja nie wiem co zrobic z 300 tys.oczywiscie sensownego.kilka lat temu w cos bym szybko zainwestowal i pewnie przerabal kase.-teraz co jakis czas mam jakies pomysly ale po kilku dniach liczenia i myslenia odpadaja .
Nie każdy ma 300tys. zł... inwestuje się tyle na ile ma się funduszy. Każdą kwote da się pomnożyć. Nie da rady odrazu milionów zarabiać, jak każdy by chciał... Trzeba być realistą i dochodzić do dużych pieniędzy małymi krokami.
Powiem wam, że irytują mnie teksty " wystarczy tylko chcieć", "dla chcącego nic trudnego".
Są to książkowe zwroty mające wyłącznie wpłynąć na psychikę tego który coś planuje. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że mają coś w sobie co powoduje, że człowiek zaczyna myśleć inaczej, ale sprawdzają się tylko w tedy gdy sam zainteresowany zaczyna myśleć tymi kategoriami "dla chcącego nic trudnego", a nie gdy ktoś to mówi. Narzekanie na prawo, przepisy i wszystko co jest powiązanie z prowadzeniem firmy nie ma sensu, TAK macie racje, bo takie narzekanie nic nie zmieni. Ale czasem rozmowa na ten temat potrafi zmienić nastawienie na to co przeszkadza. Mi się nie udało, zarówno przez system jak i błędy które sam popełniłem. Mimo to nie poddałem się bo mam marzenia które chcę zrealizować. I będę próbować dopóty dopóki będę miał siłę pokonywać te problemy. Tylko czasami przychodzi taki moment, że człowiek musi wyrzucić z siebie to co go dobija. Jedni robią to pijąc, drudzy pisząc na kartce lub na forum takim jak te. Jest tu wielu inteligentnych i bradzo pomocnych ludzi. Poprosiłem was wcześniej o pomoc abyście napisali w jaki sposób mogę uzyskać pieniądze na firmę. Ale wydaje mi się, że wszystkie możliwe źródła sprawdziłem i będę musiał czekać na wygraną w totolotku i powiedzieć w tedy "teraz to mi to lotto" lub sam już nie wiem. Wiem tylko tyle, że skoro nie mogę zrealizować swojego obecnego projektu będę musiał pomyśleć nad działalnością nie wymagającą dużych nakładów finansowych. Tylko czy jest to możliwe?
Artur- nie czytam książek i te slogany siedzą w mojej głowie bo wiem że jeżeli czegoś chce to prędzej czy pozniej będe to mial. Za pół roku napisze na tym forum co udalo mi się zrobic, zaczynając od zera i mając w tym momencie 5k na koncie. Założe się że wszyscy będa zaskoczeni.
P.S. Co do książek to mój ojciec czytał kiedyś "magia wiary" i w tej chwili bdb prosperuje mając swoj biznes. A też praktycznie zaczynał od zera.
Przede wszystkim firma musi działać i choć o kredyt po roku (przy wykazanym zysku) jest łatwiej, to po kilku miesiącach niektóre banki są skłonne skredytować co nieco. Co do "Aniołów Biznesu", to szukają oni firm, czy osób z pomysłami w niszach rynkowych (najchetniej higt tech). Takie firmy dają nierzadko zysk rzędu kilkuset procent w pierwszych dwóch lub trzech latach. Po tym okresie dołącza zwykle konkurencja i działalność jest nadal opłacalna, ale zyski nie odbiegają od przeciętnych i dlatego "Anioły Biznesu" odsprzedają akcje lub udziały w odpowiednim czasie szukając następnych okazji. Tak funkcjonują fundusze typu venture capitals, gdzie mimo, iż wiele wejść kończy się totalną klapą, to te które kończą się sukcesem z dużą nawiązką rekompensują straty na innych projektach inwestycyjnych.
Możemy ustalić przyczyny oraz winowajców. Ale to nie koniec, to dopiero pierwszy krok. Przykład: Polska weszła do UE na najgorszych warunkach. Lepsze warunki uzyskały malutkie państewka: Cypr, Litwa, Łotwa, Estonia. Jakie z tego wyciągniesz wnioski?
Tego nie da się wytłumaczyć... Miałem wtedy może kilkanaście lat ale wiedziałem że SLD, prezydent Kwaśniewski to zło najgorsze i nie wiem jakim cudem ponad 40% ludzi z klapkami na oczach poszło na nich głosować... Może powinniśmy się zastanowić nad jedną rzeczą: że obecna sytuacja, w której jesteśmy, raczej wynika z mentalności Polaków, ich naiwności, kktorzy kiedyś mocno uwierzyli w UE i dawaj wszyscy na SLD, tak teraz wszyscy uwierzyli w Irlandie i dawaj na PO...
Nettyper - jeżeli Cię w jakiś sposób uraziłem swoja wypowiedzią to przepraszam. Po prostu dużo ludzi mówi, że wystarczy tylko chcieć. A co do tej książki to miałbym do ciebie prośbę, podaj mi autora bo tytuł już nam.
Xfreebiz dzięki za wyjaśnienie zasad współpracy z "aniołami", myślałem, że oni pomagają każdemu kto ma dobry pomysł na biznes. Zastanawiam się nad wejściem w spółkę z kimś kto ma troszkę gotówki. Choć osobiście boje się spółek, szczególnie z osobami nieznajomymi. Co do wpływu UE na polski biznes to był i jest nie wypał. A miło być tak pięknie. Może kiedyś będzie.
Artur- nie uraziłeś ;) po to jest forum żeby wygłaszać swoje opinie na dany temat i każdego zdanie szanuję. Co do autora ksiązki to Joseph Murphy.
Anioły owszem pomagają, ale nie każdemu. Pomysł może być ryzykowny, ale musi gwarantować wysoką stopę zysku. Anioły interesują się innowacyjnymi pomysłami, a w szczególności niszami rynkowymi w high tech. W ujawnianiu dobrego pomysłu jest sporo ryzyka, ale czasami jest to jedyna szansa na realizację biznesu. Jeśli się trafi na uczciwego anioła, to może to być korzystne rozwiązanie dla obu stron. Z tym, że niewielka część pomysłów trafia do realizacji. Anioły wymagają jednak każdorazowo wyjawienia sekretów projektu. Bez tego nie ma mowy o finansowaniu. W kwestii UE, to jedynymi beneficjentami są de facto aparatczycy partyjni, stąd też nawet Ci, którzy byli w 2003 roku przeciw teraz są za. Masz rację w kwestii spółki. Niewiele jest spółek, w których wspólnicy mogą do siebie mieć pełne zaufanie.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Biznes nie dla wszystkich. System jest do niczego!!! - strona 3": - Ambitny pomysł na biznes czyli coś z niczego.... - Coś z niczego - JEST LOKAL JEST BIZNES A CO DODATKOWO - Sprzedam pomysł na biznes + system informatyczny - czy da sie zrobić cokolwiek z niczego??
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
|
|