witam,
czym kierowac sie przy pisaniu Biznes Plazu tak , aby mój wniosek o przyznanie dotacji z UP został pozytywnie rozpatrzony?, czy moze sa jakies regułu których warto sie trzymać prosze o rade dziekuje
|
BIZNES PLAN, czym sie kierowac przy pisaniu biznes planu |
BIZNES PLAN, czym sie kierowac przy pisaniu biznes planu
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Dotacje Unijne, Dotacje z PUP
Autor
Wiadomość
witam,
czym kierowac sie przy pisaniu Biznes Plazu tak , aby mój wniosek o przyznanie dotacji z UP został pozytywnie rozpatrzony?, czy moze sa jakies regułu których warto sie trzymać prosze o rade dziekuje
pisz krótko, treściwie i na temat :) pisz prostym językiem; pamiętaj, że osoba, która będzie to czytała nie koniecznie jest specjalistą np. w branży budowlanej; a żeby dać ci kasę, musi zrozumieć o co ci chodzi; no i... między wierszami musisz udowodnić, że to właśnie tobie należy sie kasa :)
wazne, zeby udowodnic ze Twoja przyszla dzialalnosc utrzyma sie na rynku i bedzie konkurencyjna dla innych tego typu firm. Dobrze jest pokazac tym z urzedu, ze juz pracujesz nad rozwojem swojej firmy. Ja np. zanim zlozylam wniosek to zrobilam strone www reklamujaca moja firme, wlozylam kase w komputer i sprzet, ktory i tak musialabym kupic (kasy z dotacji na wszystko mi nie starczylo), urzednicy zawitali do mnie w celu zobaczenia przyszlego miejsca pracy - zastali w polowie wyposazona pracownie. Poza tym udowodnilam, ze znam sie na tym co zamierzam robic - staz pracy, szkola. Oni musza widziec, ze Ty starasz sie tak mocno i ze wierzysz w swoje przedsiewziecie. Ja im powiedzialam, ze w razie nie uzyskania dotacji firme i tak otworze, ale na pewno bede sie musiala sporo zadluzyc i kupic gorszy jakosciowo sprzet, bo na dobry mnie nie stac.
POWODZENIA
A ja dam Ci jeszcze jedną radę. Nie przesadzaj z prognozami! Staraj się podejść do tematu realnie. W dobrym biznesplanie projekcje powinny opierać się na danych sprawdzalnych.
Ziutka, nie mów komisji, że w przypadku nie otrzymania dotacji to i tak otworzysz firmę. Z takim podejściem nie otrzymałabyś w moim powiecie ani złotówki. To tak na pocieszenie. :)
W biznesplanie trzeba być nieco powściągliwym ale też precyzyjnie pisać swoje wypowiedzi. Ja biznesplan napisałem, ale dotacji nie dostałem ze względu na brak potwierdzonych kwalifikacji do tego, co zamierzałem otworzyć (prezentacje multimedialne [komputer, aparat fotograficzny i kamera video]). Gdy składałem wniosek ważne było praktyczna znajomość tego, co się chce otworzyć a na komisji zapytali mnie o papierki i certyfikaty, kursy i takie tam. Spytali skąd mam wiedzę. Odpowiedź im się nie spodobała, bo oczekiwali ode mnie potwierdzenia moich umiejętności. Nie uwierzyli w załącznik (płyta CD), na której zaprezentowałem swoje umiejętności, że to ja zrobiłem. Wniosek przepadł ale na osłodę pochwalili mnie, że mój biznesplan jest bardzo dobry.
jak widać z powyższych odpowiedzi, wszystko zależy od tego gdzie sie starasz o dotację; pamiętajcie, że urzędnicy to tylko ludzie!!!
Rozumiem pewne uproszczenie wypowiedzi „wszystko zależy od tego gdzie sie starasz o dotację” ale nie przesadzajmy.
Od ludzi sporo zależy ale klucz leży gdzie indziej. Ważnych jest wiele elementów m.in. dobre lub bardzo dobre dopasowanie aplikacji do wymogów konkursu czy oczekiwań inwestora, merytoryczne przygotowanie i doświadczenie pomysłodawcy, przemyślany i realistyczny biznes plan, odpowiedni własny wkład kapitałowy, widoczne pełne zaangażowanie pomysłodawcy/zespołu + parę innych. Nie liczyłbym „na fuks” czy „innych” tylko na swoje przygotowanie i dobrą/ mądrą pracę
Sprawdź również podobne tematy:
- Czym kierować się przy wyborze pracowników?
- Choinki czym sie kierowac w ich wyborze - Zarabianie na pisaniu biznes planów - Pomogę w pisaniu Biznes Planów do WUP oraz GUP - Pożyczę na biznes lub sprzedam biznes plan - Potrzebuje biznes planu - Potrzebuję Biznes planu... - Dane do biznes planu - Pisanie biznes planu Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|