|
Biznes Plan do oceny |
Biznes Plan do oceny
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Biznes Plan wzory, przykłady
Autor
Wiadomość
Witam. Chciał bym otworzyć własną firmę, która pozwoliła by mi trochę dorobić, oraz stworzyć kapitał na kolejny bardziej poważny biznes. Pieniądze na otworzenie działalności otrzymam od rodziców. Chciał bym jednak spytać się specjalistów (i prosić o rady) w sprawie mojego biznesplanu. Z góry zaznaczam, że nie robię tego, aby zarobić nie wiadomo jakie pieniądze, a tylko po to żeby mieć stały zysk, oraz co najważniejsze z pasji. W kolejnych latach zamierzam poszerzeć ofertę. W biznesplanie nie uwzględniłem kosztów eksploatacji auta gdyż koszty te pokryją rodzice.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wg mnie cały do poprawy. Najlepiej zacząć od nowa.
Mam identyczne zdanie, to się nie nadaje do przedstawienia w banku. Chyba, że chcesz sobie spalić mosty.
Nie potrzebuje kredytu na prowadzenie tej działalności, gdyż cały kapitał już posiadam. Było to jedynie bardziej szczególowe zagłębienie się w pomyśle na ten biznes. Moje pytanie co do tego biznes planu dotyczyło czy taka usługa ma szanse bytu na polskim rynku.
Piszesz w nim wyraźnie więc nie dziw się odpowiedziom :) cyt: ''Celem stworzenia tego biznesplanu jest: - uzyskanie środków na zakup aktywów stałych tj. samochód przystosowany do przewozu 9 osób Volkswagen Transporter T4 long. Kwota potrzebna na ten cel to 26 000zł." Szczerze to nie mam pojęcia czy taka usługa ma szanse zaistnienia, nigdzie nie zauważyłem nic na temat doświadczenia w prowadzeniu takiej lub podobnej działalności. Znam ludzi którzy biorą udział w takich wypadach ale zawsze organizowane jest to tak, że w kilku jedzie jednym samochodem, a umawiają się z zaprzyjaźnionym właścicielem kutra telefonicznie. Mam obawy czy będziesz w stanie konkurować z takimi wyjazdami. Bo niby czym - ceną? Raczej odradzałbym takie podejście do tematu, a przemyślenie wątku wyjazdów integracyjnych. Zamiast kupować samochód może lepiej wynająć autokar na większą liczbę osób? Myślę że pomysł w tej formie jest to do zrobienia i na pewno można na tym dobrze zarobić ale zależy od Twoich zdolności i doświadczenia w organizowaniu imprez.
Witam serdecznie
ponieważ jestem autorką kilkunastu biznesplanów na podstawie których firmy otrzymały kredyty lub dotacje od kilkudziesięciu tysięcy do kilku milionów to chyba mogę zabrać głos w tej dyskusji. Dodam jeszcze , że wszystkie te firmy prowadzą działalność i mają się dobrze. - po pierwsze jeśli to jest Pana pierwsze takie dzieło , to gratuluje wyobrazni i pasji! Pana atutem na pewno jest bogata wiedza o planowanym przedsięwzięciu, umiejętność zebrania niezbędnych informacji wiedza o ewentualnej grupie docelowej i znajomość ich potrzeb. - po drugie w tym o Pan pisze jest tyle żaru, że nawet w trudnych chwilach da Pan sobie radę -po trzecie jeśli chodzi o wartość merytoryczną , to w tej kwestii jeszcze dużo pracy przed Panem w materiale jest wiele niespójności błędów matematycznych i innych drobiazgów Ale to są drobiazgi, nie zna Pan technicznych instrumentów wykonania takiego opracowania ale to nie jest problem zwłaszcza, że na podstawie tego materiału który Pan zdążył już zgromadzić, wiele juz jest zrobione. Jesli jest Pan zainteresowany konkretna pomocą, proszę o kontakt prywatny , to wyślę Panu jedno z moich starych opracowań. Myślę, że z resztą poradzi Pan sobie. Poprawione , nowe dzieło chętnie przeczytam. Pozdrawiam Bożena Kubera Oczywiście
Witam! Przeglądając różnego rodzaju wątki, dochodzę do wniosku, że jestem tutaj dosyć nietypowym użytkownikiem;) Jednakże - podobnie jak inni na tym forum - mam "problem" i PROSZĘ OSOBY, które SĄ ZASADNICZO BARDZIEJ DOŚWIADCZONE W TEJ KWESTII aniżeli ja, o poradę..
Sprawa wygląda następująco: jestem studentem Logistyki na jednej z Warszawskich uczelni, jedną z podstaw zaliczenia przedmiotu, jest napisanie projektu (biznes planu) organizacji, która docelowo ma zająć się produkcją komputerów. Jak stwierdził mój profesor: "Napisz to tak, jakbyś zaczynał wszystko od zera".. Łatwo powiedzieć, gorzej z wykonaniem, w moim przypadku na obecnym poziomie doświadczenia. Mówiąc "od zera" miał zapewne na myśli wszystko związane z założeniem takiej firmy, łącznie z pozyskaniem środków i organizacją całej infrastruktury organizacji. Wiem, że nie będzie, to łatwe zadanie, ale do odważnych świat należy;) Na obecnym poziomie, stworzyłem pewien zarys spisu treści takiego projektu. Jeżeli znalazłby się ktoś, kto znajdzie chwilę czasu na przejrzenie tego pliku: ... będę BARDZO WDZIĘCZNY. CZEKAM NA UWAGI I SUGESTIĘ! Z GÓRY DZIĘKUJĘ! Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Witam , nie mam zbyt wiele czasu więc chociaż kilka słów
- projekcja na miesiąc działalności, czy to piewrszy miesiąc czy 5 np. i dlaczego tylko na miesiąc ? - wiele elementów fakycznie przydatnych jak cele, kadra, finanse i marketing - niestety ogólnie bardzo wymieszałeś rózne charakterystyki - brakuje mi specyfikacji cenowej, może jest gdzies ukryta / - gdybys miał faktycznie opracowac takie obszerne dzieło to naprawdę potrzebowałbyś więcej czasu niż miesiąc Mam nadzieję, że Twój nauczyciel nie będzie wymagał takiego wysokiego poziomu uszczegółowienia jak ująłeś to w samym spisie treści. ps. sory, że tak od razu przechodzę do meritum ale każdy kto tym się zajmuje zawodowo, z czasem ma swoje przyzwyczajenia ja również i pewnie nie zawsze jest to zaletą :) Proponuję, poszukać w internecie kilku opracowań i zobaczyć jak one wyglądają w praktyce pozdrawiam Bożena Kubera
Dziękuję bardzo za zainteresowanie! Najgorszy jest fakt, że (podejrzewam) mój profesor sam nie wie, jak ma to być napisane.. Określił docelowo jako produkcje "tylko 100 komputerów i ewentualną analize, co by było gdyby wpłynęło kolejne zamówienie..?" I z tego powodu, brałem okres 1 miesiąca działalności. A jeśli chodzi o cenę, miałem zamiar ująć to w "Strategii cenowej". Chwali się szczere i konkretne odpowiedzi, a więc dziękuję za poradę! Postaram się jeszcze "dopracować" pewne wątki
Pani Bożeno,
Jeśli można wiedzieć to ile kosztuje takie napisanie biznesplanu dla UP ???
Czesc,
Plan biznesu ma stala strukture i tabele i jest podzielony na sekcje. Zaczynasz od ogolnych rzeczy: Dlaczego? Kto i czemu? Jak operowac, jak sprzedawac, itd. Projekcje finansowe: balance sheet, cash flow, profit/loss statements. Poszukaj na Google, Jest duzo gotowych wzorow na necie i dadza ci pojecie jak to ma wygladac. Plan biznesu ma przekonac pozyczkodawce ze to ma sens i ze sie powiedzie. Czasami zaleca sie do napisania palnu biznesowego dla siebie zeby pomoc sobie w prowadzeniu biznesu. Powodzenia, Oskar
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|