Witam !
Ze względu na mój wiek (17) zaczynam zastanwiać się nad swoją przyszłością.
Chciałbym zapewnić byt swojej rodzinie, a więc pragnę otworzyć centrum handlowe pod swoim nazwiskiem.
Budynek miał już być "robiony" gdy nadszedł Pan Kryzys i firma transportowa podkuliła ogon. Teren kupiła za ok. 800 000 zł, a sprzedała za ponad 3 000 000 zł.
A więc, mam mniej niż rok na przygotowanie wszystkich dokumentów.
Są to między innymi: kosztorys, biznes plan - no i konkretne plany architektoniczne, ponieważ budynek jako zabytkowy - trzeba zmodernizować i dobudować część.
W sumie inwestycja pochłonie około 10 000 000 zł. Są w tym oszty otworzenie 4 własnych biznesów.
Ogółem wszystkie spółki byłyby własnością Grupy Kapitałowej (moje)NAZWISKO Investment.
Roczny zysk to minimum ponad 24 500 000 zł, a nie więcej niż 54 980 420 zł [dane na 1.01.2011 r.]
Całość opiera się tylko na pierwszych pieniądzach - kapitału, który musi wynosić nie mniej niż 10 264 990,55 zł.
A więc łatwo podumować, że zwrot inwestycji to czas około 10 miesięcy.
Tak jak napisałem roczny zysk to około 24 500 000,00 zł i ta właśnie kwota zostałaby zainwestowana w spółki Skarbu Państwa (po około 2-5%)
Pieniądze byłyby cały czas w obrocie. Podsumowując: po 5 latach Grupa Kapitałowa (moje)NAZWISKO Investmet na swoim koncie miałaby kwotę: 222 006 826,57 zł.
WSZYSTKIE OBLICZENIA BYŁY WYKONANE BARDZO DOKŁADNIE, biorąc również pod uwagę mogący się pogłębić kryzys gospodarczy.
Co Wy na to ? Od czego mam zacząć ? Chodzi mi oczywiście o biznes plan a nie o otwarcie firmy !!
Pozdrawiam,
Kacper (moje)NAZWISKO ;P