Witam
Potrzebowalabym Biznes Plan - Firma Usługowa zajmująca się organizowaniem Wesel.
Czy ktoś jest w stanie mi pomoc?
Niestety w internecie nie ma gotowego projektu na ten temat.
Pozdrawiam
|
Biznes Plan - organizacja wesel |
Biznes Plan - organizacja wesel
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Biznes Plan wzory, przykłady
Autor
Wiadomość
Witam
Potrzebowalabym Biznes Plan - Firma Usługowa zajmująca się organizowaniem Wesel. Czy ktoś jest w stanie mi pomoc? Niestety w internecie nie ma gotowego projektu na ten temat. Pozdrawiam
zapraszam do kontaktu na PW, bądź też mail
papa123
poszukaj innych i przerób pod siebie ;)
Drodzy użytkownicy forum! Zajmuję się zawodowo pisaniem biznes planów, wniosków i kalkulacji ekonomicznych, które składa się ubiegając się o dotacje unijne. Pracuję w firmie consultingowej i mam styczność z organizacjami pośredniczącymi w rozdawaniu unijnej kasy (Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Urzędy Marszałkowskie, Fundusz Ochrony Środowiska i kilka innych). Zanim zaczniecie kopiować biznes plany i przerabiać je "pod siebie" miejcie na uwadze kilka rzeczy: po pierwsze instytucje finansujące również korzystają z programów anty plagiatowych, po drugie każda instytucja ocenia złożone dokumenty w przynajmniej 3 etapach: po pierwsze pod względem formalnym (czyli czy wszystkie wymagane papiery zostały złożone), pod wzg. strategicznym (czyli czy biznes faktycznie się opłaca) i merytorycznym co oznacza, że w kolejnym piśmie z instytucji otrzymacie Państwo prośbę o przedstawienie szczegółowej analizy np. kosztów, przychodów, albo rozpisanie tabeli z amortyzacją, jakie stawki zastosowaliście, jak obliczyliście narzuty na wynagrodzenia. Dlatego nie warto kopiować, bo prędzej czy później wyda się. Lepiej, albo zaliczyć kurs, obłożyć się podręcznikami i pisać, albo zlecić.
Pozdrawiam
Jeśli biznes plan został zlecony jest to bardzo widoczne.
Jeszcze nie spotkałam się z proszeniem o szczegółową analizę. Wszystko można napisać w biznes planie np. c-5 punkt 2.Amortyzacja jest liczona dla przedmiotów kupionych wyłącznie z dotacji powyżej 3500 (o ile się nie mylę) i nie jest to proces trudny na tyle by ktoś sobie z tym nie poradził. Nawet jeśli przepisze się kogoś biznesplan to łatwo dojść do tego jak zostało to zrobione. Dlatego płacenie komuś za wypisanie kilku stron jest porażką.
ARiMR, regionalne agencje programów operacyjnych proszą nagminnie o takie rzeczy tym bardziej, że środki z unii się kończą i czepiają się wszystkiego. Amortyzacji nie policzy się tak sobie, bo każdy rodzaj środka trwałego ma inną stawkę, narzuty tak samo- zależy od wysokości pensji, a do jednego worka można wrzucić towar do wartości 2 500.
To nie wiem z jakich przyczyn kazano nam na szkoleniu amortyzować wszystko średnią stawką 10%.
Możemy oczywiście sobie poszukać stawki amortyzacji na dany towar - google nie gryzie. Przykład z materiałów szkoleniowych Amortyzacja roczna przykładowa do sprzętu wartego 60tyś 60000 x 10% = 6000 amortyzacja miesięczna (przydatna jeśli otwieramy działalność w trakcie trwania roku kalendarzowego) 6000 : 12 = 500 Pełne umorzenie nastąpi po 10 latach użytkowania sprzętu.
Pewnie, tak byłoby o wiele prościej. Ale piszę kierując się wyłącznie swoim doświadczeniem ze współpracy z agencjami, nie raz musiałam dosyłać (uzupełnienia bez wezwania), całą tabelę z zastosowaną amortyzacją dla poszczególnych zakupów. Bo pytanie brzmiało jaką stawkę amortyzacji zastosowała Pani do wymienionych zakupów proszę uszczegółowić, itp. Nie piszę tego złośliwie tylko stwierdzam fakt, że coraz bardziej wnikliwie patrzą na b.p. i warto się do nich przyłożyć. A jak ktoś to uczyni to już inna sprawa. Można przecież na własną rękę napisać dobry biznes plan. Ostrzegam po prostu przed uogólnieniami.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Biznes Plan - organizacja wesel": - Biznes plan firmy zajmującej się dekoracją wesel, chrzcin - Organizacja wesel - ORGANIZACJA ŚLUBÓW I WESEL - Organizacja ślubów/wesel - Organizacja Ślubów i Wesel
• Strona 1 z 1
|
|