|
Biznes Plan sklep spożywczy oraz zakład tworzyw sztucznych |
Biznes Plan sklep spożywczy oraz zakład tworzyw sztucznych
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Twoja firma
‹ Biznes Plan wzory, przykłady
Autor
Wiadomość
Witam mam ogromną prośbę, poszukuję wzorów biznesplanów na działalności podane w temacie jeśli ktoś mogłby pomóc byłbym zobowiązany z góry dziękuje.
Tworzywa sztuczne to ciężki i wymagający dużych wkładów branża
dookoła są bogate firmy które nawet podczas kryzysu prą do przodu bardzo mocno i małe firemki które też powoli się rozwijaja Ja prowadziałem przetwórstwo tworzyw produkowałem elementy z PA jednak później postawiłem tez na handel tworzywami głównie PP i PS było to niezłe zajęcie gdyz produkcja mi siadała a handel zawsze szedł na tonie mozna zarobic od 200 do 700 zł przy czym nikt nie kupuje tony zazwyczaj sprzedawałem zakładom po 2-3 tony na tydzień miałem kilka zakładów ok 7 do których takie ilości dostarczałem. Dobrym okresem na to był rok 2008-2010 po krachu na giełdach i ogłoszeniu kryzysu tworzywa u producentów tak mocno pospadały ze mozna było duzo i nie droo kupować- w 2011 to wszystko sie bujnęło zaczęły sie sypać nowe zamówienie nowe klienci gdybym utrzymał ta tendencje sprzedaży był bym dzisiaj milionerem ale niestety rynek zaczą się odradzać tworzywo zaczęło ładnie schodzić . Producenci wysprzedawali się na pniu jeszcze rok temu jak jechałem do producenta do magazynu tworzyw miał ok 100 ton dzisiaj magazynu praktycznie nie ma wszystko idzie prosto na cięzarówki i nie ma co kupić producenci zaczęli sprzedawać prosto do ostatecznych odbiorców marże mieli sporą a tacy handlowcy jak ja nie mają co kupić . Maszyny do regranulacji są strasznie drogie surowca nie ma gdzie kupić - no i padłem musiałem zabrać się za inna branże , teraz siedze w motoryzacji nie jest tak jak w przetwórstwie tworzyw ale do tego nie sa potrzebne takie ilości gotówki jak w PTS . Zarobki tez nie są takie na tworzywach mozna łatwo policzyć przy tylko 7 klientach miałem miesięcznie koło20- 40 tys na czysto w motoryzacji dochodze do 5 tys . Opłacalne było by produkowac ten regranulat ale do tego potrzebne są kontakty i duże bardzo duże pieniądze bo jak ktos ma wejście w dużych firmach produkcyjnych i skupuje od nich odpady to na tira musi mieć koło 50 tys a takich tirów wychodzi z fabryki kilka. Jedzie teraz taki mały handlarz jak ja i chce kupić tira dostane cene 50%wyższa od tamtego co bierze ciągle nie będą chceli ze mną gadać nawet o takich ilościach . Duże firmy wystawiają papiery o utylizacji odpadów ja tego nie mógł bym robić no i duże firmy maja maszyny do przetwarzania tych tworzyw to jest conajmniej kruszarka do rozdrabniania koszt - 40 tys Wejma (musi być dobra) młyn duży ok 30tys młynki mniejsze na drobnice ok 10 tys no i serce regranulator koszt ok 100 do nawet 400 tys w zaleznosci od wydajnosci i mocy przerobowej . Kilku ludzi do obsługi sprzętu widlak ok 10 tys łatwo policzyć że uruchomienie takiej firmy to ok 1 mln zł no i koszt wynajmu hali od 5 do 15 tys Polecam kazdemu kto ma gotówe bo to interes złoty ale strasznie brudny i pochłaniający mase czasu
obydwa posiadam, autorskie ;] zweryfikowane pozytywnie pod PUPy, rozstanę się z nimi za drobną opłatą targową :) jak coś to PW albo mail [ znajdziesz na moim profilu, klikając w to niebieskie pod nickiem ]
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Biznes Plan sklep spożywczy oraz zakład tworzyw sztucznych": - Zakład Stolarski - Biznes plan - Szukam!! Biznes plan-Usługowy zakład stolarski - przemiał tworzyw sztucznych - Co produkować z tworzyw sztucznych? - Elementy z tworzyw sztucznych
• Strona 1 z 1
|
|