|
biznes plan |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam. Jestem studentem, mieszkam z siostra w krakowie. Moj ojciec jest doradca podatkowym w malej miejscowosci i tak sobie ostatnio wymyslilismy, ze moglibysmy sobie dorobic na robieniu biznes planow. Ojciec zatrudnil by nas np. na umowe o zlecenie, czyli uslugi byly by firmowane przez niego. Wiadomo, teraz kredytowy boom i banki co kwartal czasami nawet wymagaja roznych bilansow itd. a nie wszyscy potrafia robic takie rzeczy, wiec zapotrzebowanie nawet jest. Teraz pytanie do was co o tym sadzicie? Myslicie ze znalazloby sie troche chetnych? Ewentualnie jak to rozreklamowac i w jaki sposob szukac klientow?
W urzedach pracy, w internecie.
Czyli wchodzic w to? jak oceniacie szanse na rozwoj
Biznes - plan robi się na potrzeby kredytowe raz, ale w progozie finansowej cokwartalny bilans jest niekiedy wymagany. Przy małych kredytach, banki czasem wymagają bilansów kontrolingowych kwartalnych obok rachunku zysków i strat, ale mali przedsiębiorcy bardzo niechętnie robią i przesyłają bilanse (bo faktycznie nie potrafią zrobić dokładnego bilansu), a banki przymykają oko na to, że kredytobiorca nie przesłał bilansu. Albo przyjmują bilanse, które są zrobione "pi razy drzwi'. Jak jest regularna spłata i od czasu do czasu dostarczony bilans zrobiony "pi razy drzwi" nie ma zwykle problemu z bankiem. Zresztą Ci pracownicy bankowi, którzy zajmują się obsługą sektora MSP często nie mają zbyt dużego pojęcia o wykonywaniu bilansu. Jeżeli suma aktywów=sumie pasywów wszystko jest OK. Dla większości sektora MSP rachunek wyników w zupełności wystarcza.
Jeżeli tata ma firmę nie ma problemu, żeby zbadać odzew na ofertę wykonywania biznes-planów.
wlasnie on co jakis czas ma zlecenia na biznes plany, problem w tym czy klienci z wiekszego miasta by byli sklonni przychodzic do mnie bo wiadomo jak to jest do obcego i jeszcze mlodego zaufania sie nie ma.
Jeżeli firma jest taty to i tak zlecenia będzie załatwiał tata. Ty jesteś (przynajmniej na początku) tylko pracownikiem.
Zlecen chcialbym tez sam szukac (moze jakas stronka ciekawa), stawiam na profesjonalnosc (biore odpowiedzialnosc), nizsza cene niz u specjalistow. Wiem ze ciezko jest pozyskiwac nowych klientow, ale z czasem jakby uslugi sie spodobaly to licze na stalych klientow i osoby ktorym klienci nas poleca. Mozna tez sprobowac jak to wypali kilku dodatkowych uslug. Narazie mam ogolny zarys, szczegoly dopiero obmyslam. I jak? myslicie ze realne?
A czemu ma nie być realne? Zwykła praca domowa, coś jak pisanie prac licencjackich itp.
Co do biznes planu to jest jakiś odgórnie narzucony wzór jak on ma wyglądać? Bo spotkałem już 2 wersje i nie wiem czy to ma jakieś znaczenie?
Początek lat dziewięćdziesiątych przyniósł wdrożenie standardów UNIDO do biznes-planów, ale na dobra sprawę przy kredytach do 50 tys., a w niektórych bankach nawet do kilkuset tys. to nie robi się biznes-planu, tylko wypełnia się wniosek kredytowy. Jeśli robię biznes-plan na potrzeby kredytowe, to proszę bank o przesłanie wykazu dokumentów i formularzy. Jest spora różnica w zakresie wymagań formalnych, nawet w obrębie różnych oddziałów tego samego banku.
Kiedyś w internecie znalazłem twoja wypowiedz i chiałabym byś się ze mna skontaktował bo mam do ciebie kilka pytan co do napisania biznes planu, a na stronie zaoferowałeś pomoc . chce otworzyc firme i musze napisac jak najlepszy biznes plan. Proszę ci o pomoc. . Będe wdzieczny za pomoc!!!
|
|