|
Biznes związany z drzewem |
Biznes związany z drzewem
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich:D Mam pomysł tylko brakuje mi.. no właśnie wiedzy ludzi którzy robili bądź robią coś podobnego, albo którzy sa w stanie ocenić mój pomysł. A miano wicie produkcję trocin:D Jak wiemy w Polsce z roku na rok powstają zakłady produkujące biomasę, agro lub z trocin, wiele firm upada z tego co mi wiadomo to po prostu niewyrabiają się z umowami ponieważ... i tu właśnie to- brak surowca do produkcji. Tak właśnie wpadł mi pomysł do głowy żeby stać się "producentem trocin". Trociny które bym produkował pochodziły by z rozdrobnionej zrębki, tylko właśnie nie wiem czy takie trociny by się nadawały, dostęp do zrębki mam, rozdrabniacz bym kupił, ciągnik mam, plac bym dzierżawił od znajomego, ładowacz do ciągnika do załadunku tez bym kupił. Tylko teraz kwestia, jaki towar, czyli jaka trocina schodziłaby, sa wymagania jakieś, może korowarka do drzewa i czyste trociny, ale czy cena się zwiększy???? Czy nakład pieniężny podczas produkcji nie przewyższy ceny sprzedaży???? Chodzi mi o trociny wilgotne, jakie sa ceny???? Z tego co mi wiadomo to wahają się od 30-40 zł za 1mp.
Powiem ci tak to zależy jaką ma kaloryczność dana trocina ... A w praktyce to biorą każdą aby tanio i aby nie była zanieczyszczona innymi związkami takimi jak PPE i inne podobne ...
Możesz odpowiedziec co to jest ppe??? Chodzi o metal i takie tam ,czy kora???? Co myslisz gdybym oferował trociny bez kory i danego sortymentu (np, sosna lub dąb) i powiedz jedno czy opłaca się robić trociny z wałków 2,5 lub opalowych 1,25??? Pracuje w lesie więc i drzewo jest mi znane pod każdym wzgledem. Czy lepiej odpuścic i gałęzie???? wiem ,że zbyt byłby ale chodzi mi o to żeby cena była odpowiednia do jakości.
PPE to skrót takiego tworzywa sztucznego, a z tymi zanieczyszczeniami to chodziło o ty by nie robić trocin na rębaku ze starych mebli bo są też tacy co i tak kombinują :) A co do twojego pytania to już zależy od odbiorcy jakiego będziesz miał... Moim zdaniem pomysł dobry ale surowiec drogi trociny przeważnie każdy bierze jako produkt uboczny ze stolarni czy innych firm... A do rębaka to wrzuca się co popadnie :) pracowałem w firmie produkującej pelet to troszke wiem :)
A mozesz powiedziec co z tym pelletem??? Mam kilka tartaków w okolicy ale na szeroka skale nie dam rady bo połowe trocin wala do swoich pieców na trociny do ogrzania hal i suszarni:( a z tego co mi wiadomo to nie opłaca sie produkcji pelletu na rynek lokalny i własne potrzeby.
UE wydało dyrektywe o użyciu tak zwanej biomasy przy produkcji energii, której z roku na rok ma zwiększać się pewien procent %.
Wiec jeżeli na swym rynku lokalnym posiadasz np. Elektrownie węglową bądz inny zakład produkujący energie to skupują prawie każda ilość, tylko z reguły już mają swoich dostawców :)
Wiem dlatego temat biomasy jest na czasie, myslałem też o produkcji zrębki, mam nieograniczony dostep do gałęzi. Tylko nie wiem jak pozyskac klientów ogłaszac się w necie, prasa???? Co o tym myslicie??? Jaka DG musiałbym zarejestrowac jakie podatki itp. jak to wygląda pod względem finansowym???
Może ktos sie juz tym zajmuje????
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Biznes związany z drzewem": - E Biznes pomysł na biznes zwiazany z sklepami internetowymi - Biznes zwiazany z metaloplastyka - biznes zwiazany z? z Apple - Biznes związany z wędkarstwem - pomysł na biznes związany z psami
• Strona 1 z 1
|
|