|
Biznesplan - strona 5 |
Biznesplan
Biznes Forum ‹ Twoja firma ‹ Biznes Plan wzory, przykłady
Autor
Wiadomość
Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Witaj ponownie, Przeglądałem już trochę rano. Będę miał więcej czasu popołudniu, żeby popoprawiać pewne rzeczy. Mam takie oto pytania: 1) Na jaką ocenę liczysz? Jesteś gorszym uczniem i chcesz się wyciągnąć czy może jesteś średnim uczniem i chcesz mieć dobrą lub jak najlepszą ocenę czy może jesteś bardzo dobrym uczniem i w grę wchodzi tylko jak najlepsza ocena? Jest to dla mnie ważne, bo mam teraz dużo nauki na studiach i muszę wiedzieć jak bardzo liczysz w tym zakresie na moją pomoc. Jak chcesz możesz mi napisać tą informację wyłącznie na PW. Szanuję prywatność. 2) Kiedy dokładnie oddajecie biznesplany? Macie konkretną datę czy może już możecie oddawać? 3) Czy mogę ingerować bezpośrednio w tekst? Chciałbym pododawać kilka rzeczy od siebie, które się przydadzą. 4) Czy mogę prosić o gg? Bo chciałbym mieć jakiś lepszy kontakt w sprawie tego biznesplanu (już chodzi o jakieś większe szczegóły). Możesz mi również napisać to na PW. Przy gg dołącz też swoje imię. Najlepiej jak byśmy wszystko to pozałatwiali dzisiaj i nawet jeżeli byłby na dzisiaj ukończony. Czas mnie goni. Proszę o możliwie szybką odpowiedź. Pozdrawiam
Nie ma sprawy. Cieszę się, że mogłem pomóc :)
Na początku witam wszystkich jestem nowy na forum. Jestem studentem 3 roku zarządzania, bardzo interesuje mnie tematyka pisania biznesplanu. Moim zdaniem pisanie biznesplanu warto zacząć od solidnego przygotowania teoretycznego. Napisano na ten temat bardzo wiele książek polecam szczególnie propozycje Zbigniewa Pawlaka ,,Biznes plan zastosowania i przykłady". Bardzo ciekawa lektura napisana logicznie i przystępnie i co najważniejsze posiadająca wiele przykładów. Przy pisaniu biznes planu nie należy kierować się materiałami ogólnie dostępnymi w internecie, ponieważ w większości są to śmieci. Miałem taką sytuacje gdy pisałem pierwszy biznes plan tylko na podstawie informacji z sieci web. Po godzinie profesor odpisał na mojego emaila i powiedział żebym nie robił z niego jaj. Była to pouczająca lekcja zmuszająca do wysilenie się i zdobycia solidnych podstaw pisania biznes planu.
Jeszcze mam pytanie. Czy któryś z bardziej doświadczonych kolegów mógłby powiedzieć czy obowiązuje jakiś konkretny wzór pisania biznesplanu obowiązujący ogólnie? Ponieważ w literaturze są opisane ogólne schematy ale niekiedy znacznie się różnią.
Tak wiec oddałem biznesplan po uwzględnieniu poprawek i dostałem ocenę bardzo dobrą :) Tak więc chciałbym podziękować za pomoc, głównie użytkownikowi o nicku gontkiewicz. A i tak na marginesie pozdrawiam wiecznie samodzielnego, wszystko wiedzącego geniusza o nicku itzs. :) Pozdrawiam. :P
Witam, Tak jak zauważyłeś w schematach teoretycznych, że się różnią - jest tak również w rzeczywistości. Jest bardzo wiele poprawnych wzorów na biznesplany. Ja na szczęście nie musiałem bezpośrednio "siedzieć" w literaturze. Po prostu zetknąłem się z praktyką i byłem zmuszony pisać samodzielnie biznesplan. Gdy czegoś nie wiedziałem to szukałem w literaturze jak coś napisać. No i kilka takich biznesplanów napisałem. Później przyszła kolej m.in. na szkolenia unijne i zdobyło się jeszcze więcej doświadczenia. Teraz już nie jest dla mnie wyzwaniem napisanie biznesplanu. Większym wyzwaniem jest ich sprawdzanie. Dzięki temu cały czas się uczę. Pozdrawiam
No więc widzę, że jesteś profesjonalistą z którym można konkretnie rozmawiać. Wiec mam małą prośbę: Czy mógłbyś przejrzeć i ewentualnie sprawdzić mój biznesplan? Napisałem go na potrzeby zaliczenia przedmiotu, wiec na pewno nie jest tak profesjonalny jak biznesplan pisany na potrzeby realnego przedsięwzięcia. Większość opisów jest bardzo ogólna, a także za optymistyczna. Jestem świadomy ze przy pisaniu normalnego biznesplanu należy przyjąć raczej warianty pesymistyczne, aby potem być przygotowanym na ewentualne straty.
Kolejna sprawa to analiza finansowa czyli pkt. 10 i 11. Tabelki zostały przekopiowane ze specjalnego exelowskiego pliku, który dostaliśmy od prowadzącego zajęcia. Mieliśmy go wypełnić tak aby wszystko się zgadzało. Jeśli chcesz mogę Ci go przesłać to sam zobaczysz. Analiza finansowa została wypełniona prawdę mówiąc byle jak, ponieważ nie mam praktycznie żadnej wiedzy o rynku materiałów budowlanych, a także czego bardzo żałuje bardzo duże zaległości z rachunkowości co teraz niestety procentuje. Powiem w ten sposób, analizę finansową zrobiłem tylko po to żeby była. Jestem świadomy że sprawdzenie jej zajmuje sporo czasu, ale jeśli byś miał chwile to by bym wdzięczny. Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie jestem specjalistą. Specjalista robi to za pieniądze.
Chętnie bym pomógł, ale obecnie nie mogę tego sprawdzić, mam dużo nauki. Najszybciej koniec stycznia/początek lutego. Może wtedy jeszcze być czy już za późno?
Sorki, pisałeś o profesjonaliście. Nie wiem czy jestem profesjonalistą. Na pewno jestem w tym dobry.
Ok mogę poczekać nie śpieszy mi się, będę wiedział przynajmniej jakie popełniam błędy.
Witajcie
Potrzebuje wzoru biznesplanu sklepu z odzieżą,pragnę otworzyc sklep z odzieża dla niemowląt.Jestem zielona z pisania biznesplanu.Potrzebuje tego biznesplanu nie po to by go skopiowac i na nim sie wzorowac tylko po to by pojąc mniej wiecej o co w tym wszystkim chodzi. Muszę stworzyc taki biznes plan ,żeby szczęka opadła tym którzy przyznają dotację.:)
Pierwszy samodzielny biznesplan raczej nigdy nie wyjdzie Ci taki jakbyś chciał/chciała.
Przynajmniej było tak u mnie. To bardzo trudne. Uważałem, że napisałem bardzo dobry biznesplan, ale dzisiaj uważam, że był on po prostu słaby i śmieję się z błędów, które tam zrobiłem. Wszystko zależy od tego ile masz czasu. Ehhh... Co do książki... każdy nowszy tytuł będzie dobry. Raczej nie ten z okresu PRL-u ;) A tak na serio to kształcę się na ekonomistę (a raczej zarządzającego), więc tak naprawdę książki wyłącznie o pisaniu biznesplanu nigdy nie czytałem. Chociaż chciałem, ale były wszystkie wypożyczone z biblioteki :) Z rachunkowością mam już styczność 6 rok, więc na pewno się przydaje w tym "fachu". Z marketingiem i innymi podobnie. Reszta to kwestia wprawy i doświadczenia. Pozdrawiam
Hej.
Nie wiem czy dobre miejsce ale napiszę i tutaj, więc poszukują jakiegoś wzoru biznes planu firmy: - Sprzątającej - Remontowej - Przeprowadzki Nie wiem czy zrobić jako 2 różne firmy czy zintegrować w jedną ale prosił bym o traktowanie tego jako jedna działalność.
Witam,
Pytanie brzmi: co da Ci wzór biznesplanu firmy sprzątającej, że go szukasz?
Tak szukam takiego biznes planu na firmę sprzątającą oraz remontowo budowlaną :-)
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|