Chciałbym wybudować hotel w Katowicach u nas na śląsku brakuje miejsc noclegowych.
Problem w tym że nie mam kapitału zna ktoś z Was jakąś instytucje która może mi pomóc?
|
Biznesy Kapitałochłonne |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Ogólnie o biznesie
Autor
Wiadomość
Chciałbym wybudować hotel w Katowicach u nas na śląsku brakuje miejsc noclegowych.
Problem w tym że nie mam kapitału zna ktoś z Was jakąś instytucje która może mi pomóc?
Znajdzie się coś.
1. Robisz biznesplan i idziesz do banku na budowę hotelu, zakup ziemi (wątpie żeby Ci się udało dostać ale mniejsza o to). 2. Jak już dostaniesz, wybudujesz i masz konkretne zyski to UE pokryje 70% kredytu. Powiem tak, nie masz kapitału to się za to nie bierz.
Na biznes kapitałochłonny jak nazwa wskazuje trzeba mieć dużo kapitału.
By dostać duży kredyt trzeba udekumentować zdolność spłaty kredytu (wyniki finansowe lub biznesplan) oraz mieć zabezpieczenie. By bank dał dużo, to już trzeba mieć dużo. Banki nie pożyczją ludziom bez pieniędzy, bo się boją. Biznesmeni nie robią interesów z ludźmi bez pieniędzy, bo się też boją. I nie chodzi tutaj o to, ze ktoś chce od razu ukraść, przekręcić, itp. Chodzi o to, ze jak ktoś nie ma doświadczenia w zarabianiu pieniędzy, to ma dużą szansę polec na placu boju i inwestor ma po pożyczonych pieniądzach :-) Trzeba zrozumieć też drugą stronę. Zaczyna się od czegoś miejszego, łapie się trochę doświadczenia i kasy i dopiero rzuca się na poważne interesy. A hotel poważnym interesem jest, w dodatku o długim okresie zwrotu z inwestycji.
|
|