Witam.
Chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o takim pomyśle i jak wyreklamować takie coś na wsi?? i czy to jest opłacalne jak ktoś ma jakieś pytania to proszę pisa,ć z góry dziękuję
|
Blacharstwo i lakiernictwo |
Blacharstwo i lakiernictwo
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o takim pomyśle i jak wyreklamować takie coś na wsi?? i czy to jest opłacalne jak ktoś ma jakieś pytania to proszę pisa,ć z góry dziękuję
nikt nic nie wie?
Jesli mowisz ze to typowa wies tonie licz na zyski nie mowie ze bedziesz to robil gorzej niz ci w miescie podejzewam nawet ze lepiej ale ja jestem z lodzi znam sporo lakiernikow i ci w miescie sa nawet dwa razy lepiej oplacani niz ci na wsi i pomine tu kwestie jakosci wykonanej roboty :) na wsiach jak to na wsiach lakiernik zarabia na znajomych jesli nei ma w poblizu zadnego takiego warsztatu i znasz sie na robocie no i nie mieszkasz na wsi jna ktorej jezdza 3 auta na krzyz to warto sprobowac z doswiadczenia wiem ze lebki na wsiach swoje calibry lubia co roku malowac na inny kolor wiec moze to bedzie to wakacje ida dzieci beda chcialy malowac swoje golfry na kameleona:D
A cod o jakosci to ja juz w to nie wierze :) szuukałem z kolega kiedys lakiernika ktory zrobi kompletny remont blacharki w zabytkowym aucie i bylismy u 30 moze 40 "specjalistow" kazdy po 30lat doswiadczenia i jeden z nich wszytskich powiedzial ze wystawi na to fakture z gwarancja na 24 miesiace bo do tego dazylismy ale zaspiewal nam za to minimum 5tys zł plus trzebabylo mu dostarczyc samochod w czesciach bo bal sie go rozebrac a pozniej zlozyc
no ja mam w sumie dom przy glownej drodze przez wies no i jeszcze miasto jest jakies 10 lub 15 km i na poczatku wsi jest mechanik tylko ma bardzo maly zaklad a ja bym sobie zrobil dosc sporawy bo z tego co wiem on ma tylko naprawe samochodow a ja bym mial laiernie i blacharnie
Witam
Moj znajomy ma lakiernie w bardzo malej miejscowosci, okolo 1 tys mieszkancow do wiekszego 60 tys miasta jest 10 km.I na termin u niego trzeba czekac ponad 2 miesiace.Ale trzeba przyznac ze jest cholernie dobry w tym co robi. Siedzi w tym juz kilka lat dorobil sie komory z prawdziwego zdarzenia.Ostatnio dowiedzialem sie ze regularnie pare razy w miesiacu przyjezdza do niego kilka aut z niemiec.A do granicy mamy jakies 180 km. Tyle ze nie wykonuje prac blacharskich tylko lakiernictwo. I mysle ze to jest kluczem do sukcesu.Nie lokalizacja a wachowosc, konsekwencja, no i odrobine szczescia na pewno. Najlepsza reklama jest zadowolony klient, no a jezeli jeszcze go nie ma to trzeba skorzystac z tradycyjnej formy reklamy, ogloszenia itp.Ale miejsce to raczej rzecz drugorzedna w tego rodzaju dzialalnosci.
no w sumie tak ale w moim przypadku to poczta pantoflowa robi swoje a jakies 30 kilometrow jest jeszcze jedno miasto 50 tys i jak by tak jeszcze zakupic lawete zrobic reklame w radiu i jakies tablice reklamowe to mozna by cos wyskrobac a potem wyroic sobie marke tak sobie wlasnie mysle
Z tego kasa jest, ale trzeba umieć to robić. Co z tego, że będziesz miał zakład, jak zrobisz krzywo remont blacharki, a lakier bedzie wyglądał jak skórka od pomarańcza i kompletnie nie bedzie pasował do reszty.
Żeby mieć blacharstwo, musisz mieć konkretną ramę, a każdy szanujący się lakiernik ma komorę bezpyłową. Bez tego jakość Twoich usług będzie raczej żanująca.
no to ja nie mowie ze komory nie bedzie i dobrego pistoletu i oczywiscie dobrej farby :)
nikt nic wiecej nie wie?
A ja podam przykład: miejscowość 5 tys, blacharzy 3, w tym 1 autoryzowany Toyoty.
Roboty jakoś im nie brakuje, ciągle ktoś w coś puka. U tego od Toyoty za lakierowanie klapki do baku zaplaciłem 80 zł, a i to musiałem się umawiać :). Teraz mam delikatnie klapę bagażnika zagiętą, ale aż boję się ceny jaką mi zaśpiewa :). Dobrze jest, jak ma się umowę z towarzystwem ubezpieczeniowym (jest chyba cos takiego, że czasem kierują do "swoich" warsztatów).
no to w sumie tak jak mowilem ze tam na wsi to by ludzie przyjezdzali nawet i z okolicznego miasta tylko trzeba by bylo jakas dobra reklame zrobic poprostu a wiem ze gosc jeden ma lakiernie ale nie taka profesjonalna tylko zwykla robiona. Ja bym sobie juz zakupil wlasna komore + jakis dobry kompresor i pistolet
nie zgodze sie ze bez komory to od razu jakosc zenujaca kiedys nikt komor nie mial i jakos sobie radzili
no ale jak ma sie komore to chyba lepiej sie firma prezentuje
Witam jak idzię otwieranie firmy? Ja pracuje w zawodzie lakiernika od 10 lat, też zastanawiam się nad otwarciem własnej działalności.
Da się na tym nawet łądnie zarobić, bez względu na ilość konkurencji i lokalizacji. (ja mam bardzo odbrego blacharza w odległosci 50 km i często mu auta zaworze bo wiem że dobrze zrobi) Najważniejsze są umiejętności, puźniej warunki pracy. Ceny komór lakierniczych zaczynają się od 40tys za rame do naprawy karoseri zapłacisz od 20tys, da sie coś taniej ale kwestia wyposażenia i możliwości sprzętu. Kompresor i pistolet to akurat drobne wydatki. Ja jestem w trakcie robienia planu warsztatu i nie zamierzam kupować gotowej komory tylko dostosować pomieszczenie do lakierowania, wyciąg powietrza i nawiew ciepłego, płytki na ścianach i podłodze itd. Waże by było czysto i ładnie się prezentowało i wyglądało jak profesjonalna firma a nie jakaś szopa przerobiona ca pseudo warsztat, są klijenci którzy nie patrzą na cenę tylko na jakość. Najlepsza reklama to poczta pantoflowa, na początku zasada tanio i dobrze, puźniej można iść z cenami w góre. Ja biore za element 200zł są tacy co biorą i 300zł Kolego BiznesER z jakiech rejonów Polski jesteś?
no ja jestem z podkarpacia
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Blacharstwo i lakiernictwo": - Blacharstwo-Lakiernictwo? - Blacharstwo, mechanika, lakiernictwo - Blacharstwo Lakiernictwo Pojazdowe Anwimax-Auto - ZakładOgólnobudowlany,blacharstwo-dekarstwo,Dachy,Wnętrza - lakiernictwo
• Strona 1 z 2 • 1, 2
|
|