Witam.
Mam pomysl na biznesik i szukam poparcia lub "zjechania " mnie i ewentualnie wybicia mi tego pomysłu z głowy :-)
Otóz w moim miescie (ok 220tys mieszkanców) brakuje obiektów sportowych z prawdziwego zdarzenia. Sam jestem czynnym sportowcem-amatorem i wynajęcie hali sportowej, lub boiska pilkarskiego graniczy z cudem, żeby sobie pograc. Orliki sa, ale przeznaczone tylko dla dzieci nieodplatnie a po godzinach lekcyjnych "ludzie z ulicy" mogą sie zapisąc ale kolejki sa ustawiane na kilka miesiący do przodu. Hale sportowe z nawierzcnia poliuretanowa lub parkietem tez cięzko wynając.
Wpadłem więc na pomysl wybudowania boiska pilkarskiego (mniejsze niz standardowe, powiedzmy wymiarami zblizonymi do wymiarow do pilki ręcznej), oraz z dwóch kortow tenisowych.
Calosc chcialbym "zakryc" halą pneumatyczną (pompowana, zasialana gazem, ogrzewana i podswietlana, ktora mozna zamontowac w ciage 24h i zdemontowac rownie szybko, przez co nie jest wymagane pozwolenie na budowę).
Zapoznalem się wstepnie z kosztem budowy takiego boiska i hali. Jest to ok:
- dzialka w moim miescie ok 1500 metrów to koszt ok 200tys
- boisko ze sztuczna trawą i male boiska do tenisa za calym zapleczem typy szatnie, prysznice, sprzet itd to ok 200tys
- hala na taka powierchnie to koszt ok 300tys.
Obliczylem ze wynajmując boisko (tylko pilkarskie) za 100zl/h przez 6h dzoennie to zarobek ok 18.000zł
Korty tenisowe (przy slabej opcji tylko 3h dziennie po 40zł/h) - ok 3600-4000zł
Razem przychód na poziomie ok 22tys.
Wydatki miesięczne (stale) :
- dwoch pracownikow na pol etatu kazdy max 2000zł
- prąd (szacuję na poziomie ok 3tys zł ale nie mam w tym zadnego doswiadczenia i szacuję z glowy:).... chyba ze ktos prowadzi cos podobnego i móglby to zweryfikowac
- ochrona.... ile sie placi?
- ogrzewanie w sezonie zimowym (powiedzmy 6 miesiący ) srednio 3 tys (do weryfikacji)
- reklama ok 1000zł/m-c (chociaz to się szybko rozniesie i reklame zrobią sami ludzie zainteresowani grą)
i inne male koszty jak woda, smieci itd.
Mysle ze 10tys to max.
Ja widac na ręke zostaje ok 10 tys zl po odjęciu podatku.
Mozna tez wprowadzic sprzedaz napojów, wynajem pile, rakietek itp (ale to raczej grosze, które moga pokryc np wywóz smieci albo inne drobne nieprzewidziane wydatki)
Jak wy to widzicie? Miał ktos moze jakies doswiadczenie z czyms podobnym, moze mógłby sie podzielic doswiadczeniem...
Interesuje mnie takze sprawa z dofinansowaniami z UE. Jak mozna się ubiegac o to, jakie sa szanse na przyznanie sporej gotowki na inwestycje. A moze ktos na forum zajmuje się pozyskiwaniem takich dotacji i pisaniem "konkretnych biznes planów.
Wiem ze sa kredyty.... ale obecnei splacam kredyt na dom i cięzko bedzie o jakis dodatkowy zastrzyk gotówki od banków...
Mysle ze mogłbym wygospodarowac ok 200tys.... ale to starczy zaledwie na dzialke :-) Z resztą jest mały klopot.
Dajcie znac co o tym sadzicie..
Pod tym linkiem mniej wiecej jak by to mialo wyglądac:
hallsport pl
CzeKam na opnie o ocene szansy na powodzenie...
Pozdrobarnaba1910
Prywatna wiadomość