|
Borówka Amerykańska |
Borówka Amerykańska
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
mam 20tyś zł ile ar borówki amerykańskiej za to będę mógł uprawiać i po jakim czasie się zwróci?
To zależy czy masz już ziemie i czy jest ona odpowiednia do uprawy borówki.
mam sporo ziemi dobrej do uprawy borówki
sporo czyli ile jeśli można wiedzieć?
Ogólnie na jednym ha możesz zasadzic ok 2000 krzaczków każdy ok 6,5 zl z krzaczka po 6 latach otrzymujesz od 5-9 kg za kg w skupie masz 12zl borówka I klasa, 9 zl borówka II klasa. Też zamierzam się z założeniem plantacji borówki tylko na razie brak funduszów na kupno ziemi...
no nie wiem czy sporo ale jak dla mnie to jest sporo czyli 12hektarów
sporo :)
Większość plantacji które oferują sadzonki w necie mają w granicach 5-7 ha. Swoją uprawe będziesz musiał odpowiednio nawozić, nawadniać i przede wszystkim ogrodzić żeby żadne zwierzątka sie tam nie dostały. na początek może spróbuj z posadzić borówke na 1 ha bo w sumie na tyle sadzonek Ci wystarczy i zobacz jak Ci będzie szło. Moim zdaniem mając taki areał można się całkiem nieźle dorobić. Chcesz sprzedawać do skupu czy prywatnym odbiorcą?
do skupu
Więc zysk gdzieś 9-12 zl za kg
aha i musisz posiadać samochód chłodnie.. Przynajmniej ja spotkałam sie z takim wymogiem szukając ew skupu borówki
wiem a orientujesz się ile taki samochód kosztuje?
jakie ph ma gleba?
taki do 3,5t ok 65 tys ale ja to sprawdzałam pare mies temu i chyba akurat jakaś firma która upadła sprzedawała bo było tego z 10 szt używanych ale nie wiem jaka marka itd
ja znam osobę która potrafi za 3000zł przerobić tak busa żeby miał styłu chłodnie
nie wystarczy dolozyc agregat, kontener trzeba jeszcze odpowiednio uszczelnic itp
mysle ze dobra chlodnie kupisz juz za 30.000 oczywiscie mowa o DMC 3,5t
Witam. może odświeżymy trochę temat :) mam kilka pytań.
1.jakie optymalne ph gleby do uprawy?? 2.jaka klasa ziemi najlepsza do hodowli borówki 3.jak z dotacjami z UE czy to prawda że do 1hektara jest około 1800zł tak jak przy zalesianiu?? 4.po jakim czasie pierwsze zbiory, czy dany krzak borówki ma jakąś żywotność ?? tzn czy np po 5 czy tam 10 latach trzeba nowe sadzonki dawać. Mam trochę ziemi róznej klasy tzn już teraz została mi tylko ziemia o lepszej klasie gdyż na tej słabej wszedzie posadziłem las. będe wdzięczny za odpowiedz. Jeśli ktoś miałby ochotę pogadać i wymienić sie pomysłami na własny biznesik zapraszam do rozmowy (sam mam kilka innowacyjnych pomysłów tak skrajnie rózniących sie branżą że juz nie wiem w co uderzyc) moje gg 1901400
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Borówka Amerykańska": - Borówka amerykańska Hodowla - Krowa amerykańska - amerykańska umowa kupna sprzedazy poszukuje - AMERYKANSKA ODZIEZ WOJSKOWA- NISZA RYNKOWA - zy można zasadzić Borówkę amerykańską w szklarniach
• Strona 1 z 1
|
|