|
Brak dochodu a zaliczka na podatek dochodowy |
Brak dochodu a zaliczka na podatek dochodowy
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Miesiac temu rozpoczalem jednoosobowa dzialalnosc gospodarcza. Niestety w maju nie osiagnalem zadnego przychodu a ponioslem koszty zwiazane z zakupem, wynajmem itp. Wybralem miesieczny podatek liniowy. Chcialem sie dowiedziec czy musze poinformowac US o braku dochodu a co za tym idzie braku miesiecznej zaliczki do US?
Nie musisz.
PS. Podatek liniowy jest opłacalny dopiero po przekroczeniu w danym roku czystego dochodu na poziomie około 96 000 PLN. Na pewno dobrze przemyślałeś wybór formy opodatkowania?
Witam,
mam w pewnym sensie podobną sytuację. W zeszłym miesiącu rozpocząłem działalność. Mój przychód wyniósł ~2000zł, jednak zakupiłem samochód za 3000zł i zakup ten wliczyłem w koszty uzyskania przychodu. Rozumiem, że podatku dochodowego nie płacę, jednak czy 18% "nadliczbowych" kosztów w kwocie 180zł ([3000zł-2000zł]*18%)będę sobie mógł odliczyć od podatku dochodowego w następnym miesiącu? Podatek opłacam na zasadach ogólnych. Jeśli to możliwe prosiłbym również o podanie podstawy prawnej. pozdrawiam
Koszty i przychody w trakcie roku obrotowego liczysz narastająco.
Jeśli w następnych miesiącu będziesz miał większe przychody niż koszty, np. o 1500 zł, to narastająco za 2 miesiące masz 500 zł dochodu i od tego wyliczasz zaliczkę na podatek. Pozdrawiam :)
i wszystko jasne, dziękuję :)
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Brak dochodu a zaliczka na podatek dochodowy": - Brak dochodu, a podatek dochodowy - zaliczka na podatek dochodowy - PIT 5 zaliczka na podatek dochodowy - PIT 5L zaliczka na podatek dochodowy - Zaliczka na podatek dochodowy
• Strona 1 z 1
|
|