|
Brak faktury |
Brak faktury
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Podatki i ZUS
‹ Podatek dochodowy, podatek VAT
Autor
Wiadomość
Zawodowo pracuję w firmie państwowej, zakładam działalność gospodarczą /firma jednoosobowa/ jestem płatnikiem vat i sprzedaję swoje produkty. Jest osoba, która wykonuje dla mnie usługę ale to tzw. fucha nie mam na to faktury. Czy podczas jakiejś kontroli mogę mieć z tego tytułu nieprzyjemności?
Ty nie, ale on tak.
Czy ten podwykonawca prowadzi działalność gospodarczą? Czy zatrudniasz go na umowę-zlecenie, czy por prostu kupujesz od niego jednorazowo usługę?
Czy wynik tej usługi jest namacalny i bezsprzecznie musiał zostać wykonany właśnie przez niego? Dla przykładu - jeśli bierzesz znajomego do malowania ścian w firmie, to raczej nie ma możliwości sprawdzenia i przyczepienia się do tego. Ale podwykonawca, wykonujący dla Ciebie miesięcznie pewną pracę, jak np. tokarz, albo frezer, jest już do namierzenia, gdyż efekt jego pracy jest policzalny i nie przejdzie wyjaśnienie, że zrobiłeś to sam (chyba że rzeczywiście mógłbyś zrobić to sam :) ).
Ten człowiek nie pracuje u mnie, jest zatrudniony w jakimś zakładzie i po godzinach czy w czasie pracy w sobie tylko znany sposób jest w stanie wykonać coś dla mnie /chromowanie/.
Nie jest to jednorazowa"pomoc" bo będę potrzebował takich pochromowanych elementów dosyć sporo, tylko na tą operacje nie będę miał faktury. Czyli muszę to oficjalnie zlecić firmie i mieć podkładkę w razie czego, tak? A może tak pół legalnie pół nielegalnie? są w stanie wykryć coś takiego, czy takie kontrole są szczegółowe?
Teoretycznie można coś takiego wykryć, a na ogół kontrole, jak już się pojawią, są bardzo skrupulatne.
Nie polecam kombinacji w tej kwestii, ale każdy musi sam przemyśleć czy może sobie pozwolić na ryzyko i jaki poziom tego ryzyka zdolny jest zaakceptować. Jeśli w zakładzie nie masz maszyny do galwanizacji, to w przypadku kontroli mogą zapytać Cię jak to jest że kupujesz elementy stalowe, a odsprzedajesz dalej chromowane.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Brak faktury": - Vatowiec- brak faktury VAT - brak faktury kupna odziezy uzywanej - faktury na 0 VAT z UK - faktury - FAKTURY - FAKTURY VAT
• Strona 1 z 1
|
|