|
Brak ZUS dla studentów? |
|
Strona główna forum
‹ Podatki i ZUS
‹ ZUS
Autor
Wiadomość
To gdzie ty niby jesteś
Darmowa służb zdrowia, darmowa emerytura/renta? W razie szkody nie płacisz za uszkodzenia? Zdradź co to za kraj.
a w jakim kraju jestes obecnie??? w mozambiku??? napisz prosze, bo tez chce do krau gdzie rzadzi anarhia.... :-)
Niestety założenie prowadzenie firmy nie ogranicza się do osiągnięcia dochodu powyżej tych 8zł dziennie. Prowadzę działalność od 2 lat, jestem studentką studiów dziennych i powiem tak planując założenie w okresie trwania studiów trzeba liczyć się z duzymi minusami między innymi tym że nieprzysługuje ci tak jak każdemu bezrobotnemu zakładającemu DG pomoc z unii europejskiej. Mówię tu o jednorazowej bezzwrotnej dotacji wynoszącej 11tysięcy złotych. Jest to głowny minus dla człowieka który niema pieniędzy na towar a niestety by założyć działalność, niemówiąc o usługowej trzeba posiadać minimum 20tysięcy. Kolejnym ważnym wskaźnikiem jest oczywiście poziom kosztów. Wartość dzierżawy za grunt, wspomniany przez was Zus, koszty światła w lokalu, klimatyzacja bądź inne ocieplenie jeśli jest wymagane lub inne uzależnione od miejsca działalności. Moje koszty dotyczące samego prowadzenia działalności wynosiły około 700zł miesięcznie licząc że pracujemy w miesiącu te 30-4dni(niedziele) czyli 26dni to jest aż 27zł do zarobienia na to by tam wogóle istnieć:). Musimy również rozważyć to ile chcemy tak zarabiać:), oczywiście na pierwszym miejscu są nasze opłaty w domu, jedzenie itp. Dla większości z nas są to kwoty powyżej 1000zł miesięcznie. Ja mimo że mam rodzinę (dziecko) to starczało mi 800zł miesięcznie by normalnie żyć. Choć wiem że to dla wielu jest kwota śmieszna. Dzieląc to znów przez ilośc dni( biorę pod uwagę ten 1000zl) stajemy przed kwotą rzędu 39zł dziennie! Sumując mamy do zarobienia by przeżyć jako człowiek 66zł dziennie dochodu! nie przychodu oczywiście. W danej chwili moja działalnośc stała się już nieopłacalna i zarabiam 30zł dziennie. Niech każdy kto zacznie prowadzić DG weźmie pod uwagę nie tylko koszty ale i nieustannie pogarszającą sie politykę państwa. Mnie osobiście wykończyły postawione w ciągu 2 lat 3 hipermarkety w promieniu 2 kilometrów.
Czy istnieje możliwość, że przez pierwszy rok nie płacimy ZUS'u, a po roku płacimy podwójną stawkę? Np. przez pierwsze dwa lata prowadzenia DG jest obniżony ZUS (około 280 zł miesięcznie) i chciałbym przez pierwszy rok nie płacić tego obniżonego ZUS'u, a w drugim roku płacić przez 12 miesięcy dwa razy więcej . tzn 280 * 2 * 12. Czy jest taka możliwość?
Wprawdzie nie czytałam ustaw w tej sprawie, jednakże sądzę że jest to niemożliwe, mozliwe jest natomiast niepłacenie Zusu przez okres tych pierwszych 12 miesięcy i robienie sobie tzw. długu który no coż po roku może właśnie zaprocentować bądź nie. Także jeśli niechcesz płacić przez pierwsze 12 miesięcy bo sądzisz że na początku na to cię nie będzie stać, możesz po prostu zwlekać z płatnościami. A po 12 miesiącach niemusisz płacić podwójnej stawki lecz uregulować należność i płacić już normalną stawkę, sumaryczni wychodzi na to samo:) Tyle że moa opcja jest po prostu poprawna prawnie, pojawia sie jednakże niedogodnośc w formie monitów z ZUSU no i ograniczone możliwości w podjęciu pożyczek kredytów itp, z racji deklaracji o niezaleganiu ze składkami do US i ZUSU.
Jesli chodzi o studentów to jest taki program jak INKUBATOR i tam koszty prowadzenia firmy sa korzystniejsze niz normlanie gorzej jest z pozyskaniem srodkow na ropoczecie dzialanosci....
jak szukasz dobrze płatnej pracy to mogę polecić odczytywanie wodomierzy albo podzielników ciepła
|
|