|
Brak żyranta |
Brak żyranta
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Dotacje Unijne, Dotacje z PUP
Autor
Wiadomość
Czy ktoś wie jak mi pomóc?staram się o dotację z pup.Mam własny lokal i chcę otworzyć sklep odzieżowy.Przed złożeniem wniosku do pup wycofał mi się żyrant i niestety narazie muszę się wstrzymać a wiem że czasu jest coraz mniej.Proszę o porady co zrobić by przedstawić inne formy zabezpieczenia żeby poszło to w miarę szybko i po minimalnych kosztach.Bardzo proszę o porady bo jestem załamana że taka szansa może przejść mi koło nosa.Pozdrawiam Asia
Wystarczy weksel.
Z tego co powiedzieli mi w urzędzie to weksel tak owszem ale oprócz tego musi być jeden żyrant
Powala mnie niekompetencja niektórych urzędników :-)
Jest to "albo" "albo" "albo" a nie "i" "i" "i". No cóż. Nie wiem co Ci poradzić. Postaraj się zapytać w urzędzie co najlepiej w takiej sytuacji zrobić. Może mają jakieś rozwiązania skoro wymagają takich rzeczy.
weksel z poręczeniem wekslowym (aval) czyli jednak żyrant
a mi weksel odrzucili,powiedzieli ze nie i koniec
Trzeba było wystąpić o podanie uzasadnienia na piśmie.
dobra rada,dzieki
w moim PUP niestety podobnie, a nawet jeszcze gorzej... przychodząc o godz. 14.30 słyszę od urzędników, ze nie mogą nic już zrobić bo o 14.30 skończył się okres przyjmowania rejestracji :( Rzecz jasna ich jedynym zajęciem od tego momentu jest popijanie kawki. Biorąc pod uwagę moje możliwości czasowe będę miał kłopoty z rejestracją jako bezrobotny, nie mówiąc już o wniosku o dotację.
Parę kwiatków z regulaminu mojego urzędu (które mnie dobiły jeśli chodzi o składanie w tym miejscu wniosku o dotację): "formami zabezpieczenia mogą być m.in.: poręczenie cywilne, weksel z poręczeniem wekslowym, gwarancja bankowa, blokada rachunku bankowego," - biorąc pod uwagę osoby, na które natknąłem się w urzędzie do tej pory - nie ma żadnych szans na zwykły weksel "w okresie 12 miesięcy poprzedzających złożenie wniosku nie odmówił bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia, innej pracy zarobkowej, szkolenia, stażu, przygotowania zawodowego w miejscu pracy, wykonywania prac społecznie użytecznych, prac interwencyjnych lub robót publicznych;" - jestem niemal przekonany, że ten fragment w praktyce urzędniczej będzie oznaczał "dostajesz oferty pracy, wiec pracuj albo wyp........" "6. Środki na podjęcie działalności są przyznawane w ramach umowy cywilno-prawnej, nie decyzji administracyjnej, w związku z czym odmowa uwzględnienia wniosku o przyznanie środków na podjęcie działalności nie podlega odwołaniu." - furtka to ich tłumaczeń w stylu "nie bo nie" "8. Do zawarcia umowy o przyznaniu bezrobotnemu środków na podjęcie działalności konieczna jest zgoda współmałżonka wnioskodawcy pozostającego z nim we wspólnocie majątkowej i współmałżonka poręczyciela pozostającego z nim we wspólnocie majątkowej wyrażona podpisem złożonym w obecności upoważnionego pracownika Powiatowego Urzędu Pracy w Poznaniu lub poświadczonego notarialnie. Przy poręczeniu należy ponadto przedłożyć w Powiatowym Urzędzie Pracy w Poznaniu zaświadczenie o osiąganych przez poręczycieli stałych dochodach, którego wzór stanowi załącznik do niniejszych zasad. " - sprawa poręczenia "10. Poręczenie jako zabezpieczenie powinno być dokonane przez co najmniej 2 osoby, których stałe miesięczne dochody brutto wynoszą (każdego poręczyciela) nie mniej niż 1500,00 zł. W przypadku niespełnienia tego warunku dopuszcza się zwiększenie liczby osób do 3-ch poręczycieli, tak by ich łączny udokumentowany dochód stanowił nie mniej niż 3900,00 zł, przy czym przeciętne miesięczne dochody brutto każdego z poręczycieli nie mogą być niższe niż 1300,00 zł. Poręczycielem nie może być małżonek wnioskodawcy pozostający z nim we wspólnocie majątkowej oraz osoba będąca dłużnikiem Powiatowego Urzędu Pracy w Poznaniu lub osoba będąca poręczycielem w związku z udzieleniem poręczenia innej osobie będącej dłużnikiem Urzędu." - kontynuacja wymagań jakie PUP stawia osobom... bezrobotnym. "3. Osoba, której wniosek został oceniony pozytywnie pod względem formalnym i merytorycznym jest kierowana przez Urząd, na finansowany ze środków Funduszu Pracy, kurs dotyczący prowadzenia własnej działalności gospodarczej. Celem kursu jest zapoznanie jego uczestników z obowiązującymi przepisami prawa dotyczącymi prowadzenia działalności gospodarczej, zasadami rozliczeń obrotu gospodarczego oraz praktyczne wdrożenie do założenia i prowadzenia własnej firmy. 4. Warunkiem przyznania przez Urząd środków na podjęcie dzielności jest uzyskanie pozytywnej oceny formalnej, merytorycznej oraz ukończenie z wynikiem pozytywnym kursu, o którym mowa w ust. 3." - z tym również spotkałem się po raz pierwszy Podsumowując... w jakim UP najlepiej składać wniosek ? Gdzie się przemeldować ? Podejrzewam, że procedura przemeldowania i koszta z tym związane będą bardziej opłacalne niż użeranie się z moimi urzędnikami. Jeżeli jest mimo wszystko ktoś kto jest przekonany, ze potrafiłby wygrać z moim urzędniczym utrapieniem to proszę o kontakt - preferowane osoby z Poznania (tak, tak to tu działa ta klika) - jestem w stanie zapłacić 1/6 przyznanej dotacji - lecz tylko w przypadku gdy pieniądze z UP pojawia sie na moim koncie. pozdrawiam.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Brak żyranta": - Jak znależć żyranta - brak kasy - Brak ZUS dla studentów? - 5 tys PLN i brak pomyslu - Brak wypłaty
• Strona 1 z 1
|
|