|
Branża motoryzacyjna |
Branża motoryzacyjna
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam. Mieszkam w 350tys mieście. Prowadzę dobrze prosperującą Auto-Myjnie i warsztat lakierniczo blacharski położony przy ruchliwej trasie. Chciałbym rozwinąć swoją działalność dysponując kapitałem 70tys zł. Posiadam niewykorzystywane pomieszczenie o pow. 120m z 3 stanowiskami na samochody i kanałem. Mam kilka pomysłów: serwis ogumienia, obsługa klimatyzacji, mechanika samochodowa. Co myślicie o stworzeniu ,,salonu" zajmującego się sprowadzaniem samochodów z Anglii, przekładaniu kierownic i udzielaniu na tą przeróbkę gwarancji? Myślałem też o sprowadzaniu samochodów z Niemiec itp. krajów. Wiem że ten pomysł już jest oklepany ale chciałbym sprowadzać prawie nowe samochody, delikatnie uszkodzone, naprawiać je we własnym warsztacie i sprzedawać w cywilizowanym ,,mini salonie". Można oczywiście połączyć te dwie opcje. Może macie jakieś inne pomysły?
Pomyśl o robieniu rzeczy prostych. Np. wymniana oleju, klocków hamulcowych, elementów zawieszenia (swożnie, łączniki, końcówki, gumy, amortyzatory), opony również mogą być i jeszcze tłumiki, czyli wymiana, spawanie. Może akumulatory, paski. Dobrze by było mieć na półce najczęściej używane podzespoły oraz możliwość przywiezienia od ręki z hurtowni, co w dużym mieście nie powinno być problemem.
Jak będziesz to robił sprawnie i solidnie to zawsze bedą Klienci. No i jak ceny przystępne, najlepiej ustatlić stałe ceny na konkretne czynności. Do tego odpowiedznie traktowanie Klienta, bo przeważnie Klient lubi sobie jednak popatrzeć na czynności mechanika. Zwłaszcza, jeśli interesuje go motoryzacja i chce wiedzieć jak jego auto jest zudowane. Mówisz, że masz trzy stanowiska, to kolejek nie powinno być, bo to też ważne, żeby w miarę od ręki załatwić Klienta. Lokal masz przy ruchliwej drodze, postawisz reklamę, zadbasz o otoczenie, wizerunek i na pewno robota będzie. Są to proste czynności i dosć często wykonywane. Po co się brać za jakieś skomplikowane przekładki. Piszę to na podstawie wieloletniego, intensywnego użytkowania różnych samochodów i wizyt oraz obserwacji w serwisach.
j/w powiedzial moj przedmowca... przekladki to dosyc trudny kawalek chleba (jak wiekszosc:) Slyszalem, nie wiem czy to prawda, ze teraz juz nie mozna robic przekladek (nie da rady zarejestrowac auta)? tylko auta na czesci? Powtarzam tak tylko slyszalem!
Moim zdaniem dobre tez by bylo otworzenie auto- czesci ale nie wszystkich aut tylko obrac sobie jakas konkretna marke/ koncern.... Musi to byc marka popularna, dosyc droga w serwisie, auta starsze i te w srednm wieku (nowszych nie ma sensu, bo jak ktos ma na nowe auto to ma i na serwis- a przynajmniej powinien miec:)... np. BMW Znam w lodzi jeden sklep, ktory otworzyl cos takeigo... kupili pare aut rozbitych... jedno z przodu, drugie z tylu... za grosze a wychodzi na to ze auto jest cale...:) tzn. maja czesci przednie jak i tylnie... Jeen z tylu sklepu rozkreca je na czesci a drugi umieszcza na allegro itp i sprzedaje w sklepie... ruch ma ze.... co chwila telefony i maile... Wszystko uzywki, a takie drobiazgi tanie jak jakeis elementy wnetrza (plastiki, obwodki itp) sprowadza hurtowo z niemiec... Na prawde, jest problem z dodzwonieniem sie tam.. ruch jak w marketach. Maja tez jakeis oleje, plyny itp. Planuja tez otworzyc auto komis tylko z autami bmw... Pozdrawiam
moze serwis ogumienia + regeneracja felg stalowych i aluminiowych
Zainteresował mnie ten pomysł z częściami samochodowymi tym bardziej że posiadam 2 lokale obok siebie a w okolicy jest całkiem sporo warsztatów. Jeden lokal mógłby służyć jako magazyn a drugi który już teraz jest elegancko wykończony jako sklep. Posiadam także dojście w Anglii do dużych ilości felg aluminiowych można powiedzieć że za bezcen. Może posiadasz namiar tego sklepu o którym mówiłeś albo chociaż ich stronę internetową jeśli posiadają?
ja z kolei ciekaw jestem na ile by sie sprawdzilo zainwestowanie w obsluge i wykonawstwo modnych ostatnio tzw. "projektow" - czyli ktos chce sobie zwiekszyc moc silnika do 350 KM przy jakichs tam zalozeniach, do tego oczywiscie tuning zawieszenia, hamulcow... Problemem moze byc tzw. know-how, bo jednak za te rzeczy biora sie przewaznie byli zawodnicy i w ogole ludzie z duzym doswiadczeniem, po drugie wypracowanie sobie na rynku takiej pozycji zeby przyjezdzali do warsztatu ludzie z calej polski to jednak potrwa lata, po trzecie z samego tuningu to sie chyba nie wyzyje :-| Temat mnie interesuje bo sam jezdze "projektem", no ale to moze wplywac na moja ocene zagadnienia w niekorzystny sposob ;-)
Pewniejszym pomyslem jest jakas specjalizacja - jesli ktos naprawia glownie subaru lub stare citroeny na hydro to moze liczyc na wizyty wlascicieli tych aut z calej polski. EDIT: rozejrzyj sie moze po okolicy i sprawdz ile i jakich jest sepcjalistycznych warsztatow. Jesli na przyklad nie ma zadnego specjalizujacego sie we francuzach lub japonczykach, to juz masz pomysl na biznes. Jesli wszystkie nisze sa obsadzone, to wybierz ta obsadzona najmniej w stosunku do liczebnosci danego typu pojazdow i sporobuj wygrac jakoscia uslug, a po pewnym czasie wszystkie "japonczyki" czy "francuzy" beda przyjezdzaly do Ciebie.
A może orientujecie się ile miesięcznie płaci się mechanikowi? Sam tuning to raczej nie ale można połączyć np. z mechaniką. W tej chwili najbardziej zainteresowany jestem pomysłem wymiany klocków hamulcowych, tłumików, el. zawieszenia, ogólną mechaniką (ewentualnie wyspecjalizowac się w konkretnej marce). Co myślicie o takim punkcie gdzie mozna prawie wszystko zrobić tymbardziej że mam już lakiernie (prowadzoną przez mojego ojca od ponad 20 lat), konserwacje, i dużą automyjnie? Na potrzebny sprzęt miałbym ok 60tys zł. z tym ze mam już np. kompresory, niewykorzystywany podnośnik kolumnowy i sporo drobnego sprzętu typu spawarki gumówki itp.
W chwili obecnej mechanikowi z doświadczeniem przynajmniej u mnie (woj. podlaskie) trzeba zapłacić nie mniej niż 2000 PLN na rękę na starcie. I i tak jest bardzo trudno znaleźć dobrych pracowników.
Pozdrawiam, LB
do manieklbn
za bezzcen to co to oznacza moze masz jakies fotki jak wygladaja i za ile prosze o cos wiecej
koniecznie w sklepie z czesciami uzywanymi postaw półke z regenerowanymi akumulatorami AkuDoc, których jestem dystrybutorem :)
zalety: 100% regeneracja z gwarancja na rok cena to 50% ceny nowego aku a efekt ten sam jakby co zapraszam na GG: 1193037 lub PM
Sprawdź również podobne tematy:
- Branza motoryzacyjna
- Branża motoryzacyjna - Ciekawy pomysł branża motoryzacyjna - Szukam inwestora/wspólnika - branża motoryzacyjna - "mój biznes"branża motoryzacyjna - Agencja motoryzacyjna. - Firma motoryzacyjna w niemczech - Inwestycja -współpraca Wyd. Komp. Technika Motoryzacyjna. - "hurtownia" motoryzacyjna??? Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|