|
Branża opakowaniowa - strona 3 |
Branża opakowaniowa
Biznes Forum ‹ Biznes, Dotacje z UP i UE ‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Ja na początek głównie nastawiem się na różnego rodzaju pudełka fasonowe a z czasem pudła klapowe. Będę też produkował pudełka pod indywidualne zamówienie klienta (oczywiście sensowne ilości).
Witam, tak się zastanawiam nad rentowności tej branży i jak to wygląda?? Kolega wcześniej pisał ze jak się sprzeda 100 pudełek a na każdym jest 10 groszy to daje nam 10 zł, ile trzeba produkować żeby zarobić na tym, ile średnio firmy zamawiają na miesiąc pudełek 200- 300 tak średnio?? I oczywiście jak proste pudełko to z 10 groszy ale jak jakieś złożone i jeszcze kolorowe to cena rośnie ale ilość zamawianych spada??
Witam!
Do rozpoczęcia produkcji potrzebna jest hala okolo 400m i kilka maszyn za okolo 50tys. netto czyli szczelinowka, bigówka (klapa), wycinarka walcowa (fason). Klejenie pędzlowe. Jesli ktos pisze, ze laik moze wystartowac z samą wycinarką walcową to znaczy, że się nie zna i lepiej niech nie podpowiada. Pozdrawiam
Czego 50 tyś netto bo chyba nie złotych.
Witam Wiec jak jesteś w tej branzy więc podziel się swoimi doświadczeniami. Ile średnio można wyciągnąć z 1 pudełka? Zawsze można kupić maszyny używane. Więc ile gotówki potrzeba na start takiej małej produkcji? A i jeszcze mam jedno pytanie czy pudła do branży spożywczej muszą być jakieś atestowane?
Oczywiście, że można kupic kilka maszyn za 50tyś. netto tylko, że to będą trochę leciwe maszyny (a o ich jakości i wydajności już nie wspomnę)
Witam
Temat jest dobry, możliwości jakie daje net to pole do popisu dla wszystkich, a w szczególności obsługa firm ( w tym opakowania) produkcja i handel. Tylko trzeba to chyba mocno zmechanizować i mieć jakiś przekrój (wielkości, kształty, gramatury), ja ze swojej strony mogę zaoferować opakowania troszkę inne ... chyba na drogi towar bo robione na zamówienie - drewno + może jakiś welur w środku + ciekawy napis pierdyknięty np. grawerką laserową. Tyle że na opakowaniach papierowych - kartonowych, znaczy tych bardziej powszechnych można oprzeć cały zbyt, a to co proponuję ja raczej może być dodatkiem. Reasumując - pomysł OK tylko potrzebna dobra kalkulacja ceny produktu. Pzdr Jarek
Produkcja kartonów ( bez nadruku) opiera się na trzech maszynach. BIGOWNICO - OBCINARKA (uzywana 7 tys) szczelinowka ( uzywana 15 tys) wykrawarka walcowa (uzywana 20 tys).
Najwazniejszy jest zbyt i na tym nalezy sie koncentrowac mysląc o produkcji kartonów. Nie mozna jednoznacznie okreslic ile mozna zarobic na jednym kartonie, kalkuluje się to raczej w metrach kwadratowych zuzytej tektury. Nikt nie zaprzeczy, że ten biznes jest ciekawy (dochodowy), a co najwazniejsze przyszłościowy. Pozdrawiam
Witam, mam podobne przemyslenia i pomysł na biznes. Obecnie pracuje w firmie w której miesięczne zapotrzebowanie na kartony wynosi ok 1000 szt - są to kartony z tektury falistej 3 warstwowej z nadrukiem 1 kolor. - 500 szt
Oraz bez nadruku, szare 5 warstwowe - 500 szt kartony te posiadają wymiary 580x380x385 Jeżeli bym posiadał możliwość produkowania kartonów to nie było by problemów żeby dostarczać je do mojej firmy zamiast obecnego dostawcy - oczywiście musiałbym dać troszkę lepsze warunki - powiedzmy 0,10 zł taniej na kartonie. Znawców tematu proszę o informację ile faktycznie kosztuje wyprodukowanie takiego kartonu oraz czy rzy takich ilościach zapewnionego zbytu opłaca sięinwestować w maszyny i rozkręcać biznes. Drugie moje pytanie - to gdzie się zamawia tekture i jakie są minimalne ilości żeby wyjść na swoje? tzn żeby nie przepłacić za materiał więcej niż później bedę mógł zarobić?:) Dodam jeszcze że mieszkam w dość uprzemysłowionej miejscowości a więc znalezienie dodatkowo kilku odbiorców było by realnym zadaniem, posiadam również niezbęde pomieszczenia. Porszę o uczciwą poradę, rozważam równeiż możliwość współpracy z istniejącą już firmą i dzieleniem sięzyskiem przy dostawie kartonów Pozdrawiam i z góry dzękuje za podjęcie tematu
Zapytanie ofertowe wysłałem do Ciebie na PW. Albo nie traktujesz go poważnie, albo poprostu ściemniasz tutaj na forum.
Witam!
Jesli chodzi o kalkulację to potrzebna jest jeszcze gramatura oprócz tego, ze tektura 3 warstwowa. Tekture zamawia sie w wielkich fabrykach (MONDI, ULTRA PACK) - minimalna ilosc to 600-2000m.kw. jednego formatu. Oczywiscie zanim ruszysz z produkcją to popytaj wsrod rodziny i znajomych o zbyt. Jesli bedziesz dzialal rzetelnie i uczciwie to zarobisz pare groszy.... Pozdrawiam i zycze powodzenia
Witam i dziękuję za odpowiedź - gramatura tektury z której wykonane są kartony to 290 fala B, C oraz gramatura 400 Z tego co wiem to zakład MONDI jest w Mszczonowie na terenie Europa Park Tylko nie wiem czy tam mają tekturę czy tylko same pudełka ale to już się dowiem i dam nać na forum - jeżeli ktoś jeszcze będzie zainteresowany. W takim razie dalej pozostaje zapytanie... ile kosztuje wyprodukowanie w/w kartonu / kartonów? I kolejne pytania jaki mi się zrodziły to: - Tekturę kupujemy w m2 ale w jakiej postaci? pocięte tafle o pewnym wymiarze czy w rolce? - Jeżeli jest w rolce to jakie urządzenie służy do cięcia tektury na interesujące nas wymiary? - jakie urządzenie wycina kartony? a najlepiej to jak by ktoś powiedział jak przebiega cały cykl produkcji od momentu zamówienia tektury po gotowy zszyty lub sklejony karton. Bo tak chyba będzie mi najłatwiej zrozumieć:) Przepraszam jak pytanie jest banalne ale wcześniej nie miałem z tym kontaktu i nie myślałem żeby działać coś w tym kierunku. Miłego dnia
Mam nadzieje że ten temat nie "padnie" tak szybko.
Wydaje mi się, że jest to temat ciekawy i warty głębszej uwagi, szkoda tylko że nikt nie napisze odpowiedzi na pytania poprzednika. A może wszyscy są tak zajęci rozkręcaniem produkcji opakowań, że nie mają czasu. Podałem też kilku osobom cennik na pudła i nikt się nie odezwał, więc albo wszyscy robią te opakowania virtualnie, albo mój dostawca jest taki tani. Temat naprawde interesujący, woęc prosze o szczegóły tych co w tym siedzą, niech pomogą innym.
Temat jest niezwykle ciekawy.
W najblizszym czasie przedstawię schemat działalności. Mozna stworzyć sieć produkcyjną i obstawic odpowiednie rejony Polski, bo transport (jak wiadomo) jest drogi w przypadku tektury. Od jutra rozpoczniemy małe seminarium.... Proszę się wpisywać: -rejon -mozliwosci lokalowe -mozliwosci finansowe Pozdrawiam PRODUCENT
Dokładnie - kiedy zaczynają się konkrety "przedsiębiorcy" wykruszają się w oka mgnieniu :) Te 90% wychodzi z założenia - marzą mi sie wielkie pieniądze ale nie chce mi się ruszyć d... Pytania w stylu nie wiecie kto daje lepsze warunki ? - czemu koleś nie weźmie słuchawki do ręki i nie zadzwoni do firmy czy nie napisze mail'a - żenada. Do tego specjaliści i znawcy tematu od wszystkiego :)
Sprawdź również podobne tematy:Dobrze oceniasz ten temat? Poleć go znajomym!
|
|