|
Brojler - strona 2 |
Brojler
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
elow pierwsza sprawa to taka ,że brojlery nie chowasz przez 3 miesiące tylko 6 - 8 tygodni następna ,że Ty nie chcesz hodować tylko chować a jest w tym różnica :P następnie dopuszczalne upadki są w granicach 3 % w mojej firmie jest grubo ponad 10 dochodzi do 15% i nikt nie wie dlaczego chyba źle dogrzany kurnik. Musisz policzyć sobie koszty zakupu pisklaków paszy ściółki i dalej energii no i własną prace co w rolnictwie się wlicza do zysku a nie kosztów, no i musisz znać dobrze technologie chowu :) hm a sam też myślę i kurniku ale narazi brak kasy :)) powodzenia :)
Troszeczke póżno na te rady ale powiem tak LICZY SIE TYLKO ILOŚc z małym kurnikiem nie masz co stratowac bo sie nie opłaca. obecnie prowadzimy interes rodzinny liczący 8 obiektów o srednie 30 tys kur na jednym. Postawienie kurnika to kosz ok 450 tys z wyposazeniem o ile do pracy wezmiesz ludzi ze wsi a nie ekipe, i masz wtyczke na tani towar budowlany. o wkład na rozpoczęcie rzutu nie ma sie co martwic bo wiekszosc firm ubojowych kredytuje koszt paszy i piskląt tak ze oddasz jak ubijesz. ale na leki i witaminy oraz na koszty ogrzania i wentylacji lapanie kur i jeszcze pare rachunkow musiszmiec gotóweczke. oczywiscie same wyrobienie planów pochłonie połowe twoich oszczednosci:) tak ze z czym do ludzi. Jezeli uprzesz sie to idzie przezyc nawet niezle na jednym kurniku pod warunkiem ze pasze zrobisz sam z zakupionych kmponentow ale tutaj musisz miec dodatkowa kase! nawet jak zarobisz 10 tys to sie oplaca bo przeciesz chodujesz ok 6 tyg to nigdzie nie dają pensyjki 5 tys. powodzenia
zgadzam sie z poprzednikiem i jak nie znasz technologii howu to umarł w butach jak to sie mawia. A kazdy rzut jest inny. dlatego z marszu nie nauczysz sie musi minąć conajmniej rok abys mógł liznąć troszeczkę wiedzy o wymaganiach brojlerów o każdej poże roku.
PIERWSZY RAZ SŁYSZĘ ŻE FIRMA UBOJOWA DAJE NA KREDYT PISKLAKI I PASZĘ.HA.HA.HA.
[quote/] PIERWSZY RAZ SŁYSZĘ ŻE FIRMA UBOJOWA DAJE NA KREDYT PISKLAKI I PASZĘ.HA.HA.HA.[/quote]
No to słuchasz tam gdzie nie trzeba, bo większość liczących się w kraju ubojni drobiu rozlicza się tak z hodowcami. Wiesz co to jest "faktoring" ?
No to słuchasz tam gdzie nie trzeba, bo większość liczących się w kraju ubojni drobiu rozlicza się tak z hodowcami. Wiesz co to jest "faktoring" ?[/quote] SŁUCHAJ POWIATOWY ZA PASZĘ I PISKLAKI PŁACISZ SAM.NIE DADZĄ CI NA KREDYT.A ZA KURY TEŻ CZEKASZ NA KASĘ.A MAŁO TEGO PISKLAKI MUSISZ WŁAŚNIE BRAĆ Z TEJ UBOJNI,NIE MASZ WYBORU.WIĘKSZOŚĆ LICZĄCYCH SIĘ UBOJNI MA TAKIE WŁAŚNIE PRZEPISY. PODPISUJESZ Z NIMI KONTRAKT NA KURAKI NA ICH ZASADACH,JAK NIE TO SZUKAJ GDZIE INDZIEJ.DAJĄ CI TĄ GWARANCJĘ ŻE OD CIEBIE ODBIORĄ KURY,ALE ZA PISKLAKI I PASZĘ PŁACISZ.I NIE ŚCIEMNIAJ TU NA FORUM.
SŁUCHAJ POWIATOWY ZA PASZĘ I PISKLAKI PŁACISZ SAM.NIE DADZĄ CI NA KREDYT.A ZA KURY TEŻ CZEKASZ NA KASĘ.A MAŁO TEGO PISKLAKI MUSISZ WŁAŚNIE BRAĆ Z TEJ UBOJNI,NIE MASZ WYBORU.WIĘKSZOŚĆ LICZĄCYCH SIĘ UBOJNI MA TAKIE WŁAŚNIE PRZEPISY. PODPISUJESZ Z NIMI KONTRAKT NA KURAKI NA ICH ZASADACH,JAK NIE TO SZUKAJ GDZIE INDZIEJ.DAJĄ CI TĄ GWARANCJĘ ŻE OD CIEBIE ODBIORĄ KURY,ALE ZA PISKLAKI I PASZĘ PŁACISZ.I NIE ŚCIEMNIAJ TU NA FORUM.[/quote] Oj Krzysiu Krzysiu, nie tłumacz mi jakie zasady obowiązują w ubojniach, bo jestem z nimi na bieżąco, a Ty chyba nie. Jeśli chcesz to dam Ci nr. tel. do działów surowcowych np. Indykpolu, lub Drosedu, oraz nazwiska osób, od których dowiesz się .........to co ja Ci napisałem, bo co będę się z koniem kopał.
Witam. Mam 30l moi rodzice chodóją brojlery a ja uprawiam pieczarki, i w jednej branży jak i w drugiej jest strasznie chory chandel. Jeżeli zamawiam pisklaki na 10 kwietnia a z przyczyn technicznych mam przesunięcie o 7-10 dni a później w jakiś dziwny sposób tydzień przed zdaniem cena spada 0.50gr na kilogramie to raczej bardzo dziwny zbieg okoliczności. Z kostką do pieczarek jest podobnie. Pozdrawiam i przepraszam za błędy :)
Witam...
Mam bojlery 5 dniowe jest ich 50 sztuk . zamontowałem im jedna kwoke daje pasze na start.... a zdychaja mi z dnia na dzien po 3-4 sztuki zdycha... Pomóżcie mi co mam robic... jaka jest tego przyczyna.. a jestem początkowym hodowcą.... Pozdrawiam...
Znam podobny temat i nie jest to takie wielke g... jak opowiadacie. Nie kury, a świnie. Mam sąsiada, młody chłopak 24 lata. Hoduje świnie. Miał ich 800 sztuk. Na początku było tak że małe warchlaki wstawiała mu paszarnia, paszę tez dawali. On miał tylko utuczyć świniaki. Później zabierali utuczone świnie, odliczali koszty warchlaków, paszy i wypłacali różnicę W swojej chlewni za prąd i wodę płacił około 2 tyś zł.
Teraz chlewnię ma w pełni zautomatyzowaną, smoczki na wodę i podajniki z paszą. Obecnie buduje dwie chlewnie po 800sztuk. Paszę dawała mu firma Animex z Grodkowa. Teraz podobno zmienił ich na inną, bo skład pasz nie był zgodny z opisem na etykiecie, poza tym pasza była za droga. Musisz mieć dużą wiedze na ten temat, a najlepiej popracować jakiś czas w takiej chlewni żeby wiedzieć o co chodzi. Jest to bardzo dochodowy interes, ale tylko jeśli się na tym znasz i będziesz trzymał duże ilości. P.S. Utuczone świniaki sprzedaje gdzieś za granice.
Drogi kolego, piszesz,że jesteś studentem. Proponuję te oszczędności przeznaczyć na korepetycje z języka polskiego. Jeżeli coś pozostanie to na dodatkowe z biologii. Pełna kompromitacja Twojej osoby oraz szkoły, w której się uczysz.
G R A T U L A C J E !!!!!!!
Ale co Ci zdycha drogi kolego ? :P
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Brojler - strona 2":
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|