|
Broker Kurierski-pośrednictwo wysyłek |
Broker Kurierski-pośrednictwo wysyłek
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam wszystkich.Wpadłem na pomysł aby otworzyć w moim mieście punkt kurierski.Zadaniem jego było by wysyłanie paczek od klientów indywidualnych oraz mniejszych firm które nie mają podpisanej umowy z firmami spedycyjnymi.Czy ktoś z was wie jak wygląda sytuacja prawna takiej firmy?Jak założyć taką firmę ?Od czego zacząć?Szukałem w necie info na ten temat ale nie ma niestety nic konkretnego.Umowę na przesyłki kurierskie podpisałbym z jedną z firm np:DPD lub DHL.Pozdrawiam i liczę na jakąś pomoc.
Oprócz punktu lokalnego dobrze pomyśleć o stronie internetową z możliwością zamawiania kuriera online na całą Polskę.
Coraz więcej tego typu stron partnerów powstaje np tani-kurier[dot]pl. Technicznie taka strona nie powinna być dużym wydatkiem. Mnie się wydaje, że do tego trzeba założyć firmę zebrać informację o warunkach współpracy z firmami kurierskimi i cenach za hurtowe ilości przesyłek, wybrać najlepszego, podpisać umowę i już tylko zapewniać zadeklarowaną ilość przesyłek na miesiąc z tendencją wzrostową i sukces w kieszeni :) powodzenia
Oczywiście.Też tak uważam.Tylko interesuje mnie kwestia czy potrzebne są jakieś pozwolenia itd.Jakie dokumenty są wymagane?????
Ponieważ posiadam firmę kurierską ale w innym troszkę charakterze, wypowiem się ze to trudny biznes, jeżeli chcesz dużo zarobić, ale dla sprytnych naprawdę można na tym zarobić.
Co do pozwoleń to niestety potrzebny jest wpis do urzędu komunikacji elektronicznej (UKE) http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... 8&layout=0 . Zrób bilans Czy ci sie opłaca założyć taką firmę, policz koszty na samochody, kierowców, ewentualny magazynek, programy do zarządzania przesyłkami itd, zusy, podatki. Potem oblicz ile będzie kosztować taka przesyłka i czy będziesz w stanie przebić dhl-a upc i inne firmy. Nie zrażaj się zawsze możesz podpisać umowę z dhl, upc, innymi. Wynegocjować z nimi dobrą cenę- doliczyć swoją marżę i oferować swoje usługi. Jak już Ci się to rozwinie, zdobędziesz własnych klientów to wtedy pomyśl o własnych kurierach i samochodach.
Właśnie chodzi mi o to aby podpisać umowę z którąś firmą kurierską wynegocjować niskie ceny przesyłek przy dużych ilościach,i zbierać zamówienia osób prywatnych na takie przesyłki.cena była by porównywalna do ceny poczty polskiej,a jak wiadomo klient indywidualny płaci dużo więcej za kuriera niż firma która ma podpisaną umowę z firmą spedycyjną.Nie chcę zakładać firmy kurierskiej tylko pośredniczyć w przesyłkach.Pozdrawiam
Jeśli poważnie myślisz o takiej działalności to moja propozycja powinna cię zainteresować.
Sprzedaje serwis internetowy za pomocą którego możesz zamówić kuriera. Serwis jest już prowadzony od roku ma dobre pozycje w wyszukiwarkach. Miesięcznie wysyła koło 2000paczek i ta ilość stale rośnie. Na jednej paczce masz kolo 3zł (zależy jaka cenę wynegocjujesz z firma kurierska moze to być marża na poziomie 5zł. Zależy to juz od ciebie.) na paletach jest to od 15zł do 80zł na jednej palecie. Paczek wysyłam koło 1700 i koło 300palet jeśli dołożysz do tego punk nadawania paczek to możesz zarobić dobrą kasę. Serwis ma już za sobą najgorszy okres czyli zaistnieniew sieci w tej chwili mam koło 1700klientów i stale ich liczba rośnie. Serwis jest w pełni automatyczny i nie jest przy im duzo pracy. Jeśli myślisz poważnie do napisz na priv podam ci więcej szczegółów i cenę za serwis
Jak wygląda założenie takiego biznesu jak opisał Pan aweox??
Jak wygląda to prawnie? Jak się dogadywać z kurierami?
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Broker Kurierski-pośrednictwo wysyłek": - Broker kurieski pośrednictwo wysyłek?Jak zacząć? - Rozliczanie z wysyłek - Poszukuje dostawcy opakowań kartonowych do wysyłek allegro - Broker UPS K-EX - Broker informacji
• Strona 1 z 1
|
|