|
BRW - Dobre Dla Domu |
|
Strona główna forum
‹ Biznes
‹ Franchising, franczyza
Autor
Wiadomość
Jak ten system się sprawdza w praktyce?
mam w pokoju, ogólnie mogliby popracować nad solidnością - szczególnie nad klejem, musiałem kleić rzeczy jeszcze raz, bo półki odpadały. Poza tym nawet po skręceniu szafa czasami się rusza :D
Meble były w miarę tanie i duży wybór - i dość szybko dostępne, a czegoś potrzebowałem. Pewnie nie kupie znowu, ale wiele ludzisków może tak zrobić, ważne żeby poprawiali jakość ;)
Niestety nie myślę żeby BRW zmieniło jakość produktów. Ich technologia i używane materiały nie pozwolą na to. Oczywiście biega o cenę mebli. Są to meble powtarzalne i ogólnodostępne za niską cenę. Odwrotnością są meble z małych zakładów wytwzrzane z dobrych materiałów. Może taka oferta na wykonanie mebli na specjalne zamównienie przemówiła by bardziej do klienta. A może połączenie ze sobą mebli seryjnych z meblami strikte pod klienta specyfikacje.
Witam
http://www.ddd.com.pl POdaje adres do strony o nowym projekcie BRW, sklepach Dobre Dla Domu. Nie zajmują się one sprzedażą mebli tylko z tego co widze stolarki drzwiowej, okien i podłóg. Na tego typu rzeczy popyt jest jak jasna cholera :) ale na wszelkiwypadek chciałem zapytać co o tym sądzicie, moze jest tu ktos prowadzacy ten sklep... POzdrawiam
Powiem Ci tak czytalem duzy artykul o nich w gazecie biznesowej i inwesytcja wynosi 100-200 tys zł , w ich biznesplanie byl plan zwrocenia sie po okrese ok 6 miesiecy zainwestowanej kwoty a wlasciciela zwrocilo sie po 2-3 miesiacach :) wiec jest to oplacalne bardzo ale pewnie nie na dluga mete z takimi osiagami.
Ciekawe, wszystko zależy od konkurencji, bo pod nią podpadają na pewno hipermarkety jak Praktiker, Obi, Leroy Merlin i pewnie jakieś mniejsze, także jak tego nie ma w pobliżu to chyba dobrze. Co więcej jest wiele małych firm sprzedających np. same panele, same drzwi, okna. Wszystko będzie zależało od cen i umiejscowienia i twojej motywacji, czy znasz się na temacie. Bo nie znając się na tym wogóle bym się nie zabierał, ale przypuszczam że się znasz
Czołem.
Interesuję się tą siecią, bo to chyba najlepszy moment żeby wejść w taki biznes, a u nich kwota inwestycji jest stosunkowo niewielka - 100 tys. wykłada franczyzobiorca, a resztę oni, to znaczy centrala i producenci podłóg i drzwi, którymi potem się handluje... Co do znajomości na branży - z franczyzą generalnie jest tak, że nie wymaga specjalnego doświadczenia w danej dziedzinie, bo franczyzobiorca szkoli swoich partnerów pod każdym wzgledem... od systemu inf. po techniki sprzedażowe... Bardzo chętnie pogadałbym z jakimś franczyzobiorcą. Według mojej wiedzy jest ich na razie ośmiu... Może jakiś się ujawni? pozdrawiam
Marketwatcher, no to jest nas dwóch :)
A co z lokalem? Kto szuka lokalu? Jeżeli miałbym taki duży lokal i 100 tys. zainwestować to chyba samemu było by łatwiej. W moim mieście jakby powstał taki DDD to chyba rewelacja - 80 tys. miasto plus przyległe miejscowości a najbliższy hipermarket budowlany oddalony o 70 kilometrów. No właśnie ale lokal znaleźć w dobrym miejscu to nie lada gratka.
Szczerze mówiąc to nie byłbym taki pewny tej stopy zwrotu... no Panowie ponad 30% w ciągu miesiąca to by bylo zbyt piękne, wyczuwam tu troche reklamy/propagandy, aczkolwiek branża jest rzeczywiscie na czasie i podobnie jak marketwatcher jestem tym bardzo mocno zainteresowany. Ciekawy też jestem jak wyglądaja dalsze rozliczenia pomiędzy franczyzobiorca a BRW. Jak się dzielimy dochodem... To jest najciekqawsze :)
Pozdrawiam
Wszystko zalezy od warunkow , to ty sie sam dogadujesz z BRW i ustalacie droga negocjacji warunki wspolpracy odraz podzialu dochodem , a warunki sa kozystne :)
Witam wszystkich,
Mój znajomy powiedział mi o tym wątku, więc zajrzałem i moge sie z Wami podzielić kilkma uwagami - na tyle, na ile pozwala mi na to umowa z siecią. Pisze otwarcie bo anomiow nie lubię... Prowadziłem sklep pod własną marką w Kołobrzegu, od pół roku prowadzę sklep franczyzowy DDD (przystąpiłem do sieci z własnym sklepem). Zacznę od pozytywów. Dla mnie największą zaletą w DDD jest to, że wszedłem do sieci za 100 tys. zł. (a nie za 300 tysięcy, bo - jak już wiecie - na tyle szacują koszty otwarcia) Resztę (te 200 tys.) inwestuje BRW i wspólnie dostawcy w postaci towaru, za który płace dopiero jak go sprzedam. Drugi plus - przy otwieraniu sklepu dostałem wsparcie ze strony BRW (nowi franczyzobiorcy mają jeszcze lepiej, bo BRW daje im gotowy sklep). BRW wydalo też pieniadze na kampanię otwarciową, w planach są też kolejne - tu nie narzekam, bo przełożenie na obroty jest. Żeby nie było zbyt słodko, teraz kilka minusów: po pierwsze za mocne usztywnienie w kwestii własnych dostawców - BRW narzuca swoich i tutaj nie ma dyskusji. To mi się najmniej podoba, ale takie są reguły. Druga rzecz – przy otwarciu sklepu narzucają takie tempo, że człowiek ledwo wyrabia. Wkurzające to, ale dobrze to już mieć za sobą, bo sklep już działa i sprzedaje. Ogólem jest OK. Zacząłem wychodzić na swoje troche szybciej niż mi wyliczyli w biznesplanie (to pewnie zasługa koniunktury). Mój biznes działa na tyle dobrze, ze w maju włączam pod logo DDD kolejny sklep. pozdrawiam wszystkich Mirek
|
|