|
Brykiet , Brykietowanie - strona 2 |
Brykiet , Brykietowanie
• Strona 2 z 2 • 1, 2
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
orientujecie sie jaki jest koszt otrzymania brykietu z brykieciarki hydraulicznej dla słomy i trocin.
Bardzo dobry pomysł. Tylko koszty tego interesu są spore, a zbyt mały. Choć konkurencja nie jest duża.
Ja chciałam sprzedawać pellet, nie jako biopaliwo, ale produkt przerobiony do potrzeb własnych, zgodnie z moim pomysłem. Niestety okazało się, że jest to całkiem nieopłacalne, jeśli chodzi o inne produkty. Pellet waha się w cenach od 500 do 700 zł za tonę, podobnie jak brykiet. Klienci wolą ekogroszek. Minimalna ilość towaru do wzięcia zazwyczaj to 24 tony + koszty przejazdu. Wydaje mi się, że skoro są takie stawki narzucone za brykiet i pellet i producenci nie chcą sprzedawać mniej ton, to ten interes nie jest opłacalny. To kwestia pewnie odpowiedniej reklamy i uświadomienia społeczeństwa czym jest biopaliwo. Oczywiście trzeba uwzględnić też sezon martwy, czyli okres wakacyjny, koniec wiosna i początek jesieni. Nie powiem trochę kasy trzeba w to zainwestować. Dobre to jest jako dodatek, ale nie jako główne źródło dochodu. Podejmując taki interes dobrze też się od razu zakontraktować, z kilkoma fabrykami, które będą przyjmować brykiet. Trzeba mieć też dostawce, który samochodem ciężarowym przewiezie 24 tony, czyli cały samochód. Można kogoś do tego wynająć. Niektórzy sprowadzają brykiet i inne surowce z Ukrainy i sprzedają za mniejsze stawki 380zł/t. Całkiem sporo kasy trzeba w to zainwestować i czasu własnego, żeby wszystko hulało tak jak trzeba. Do odważnych świat należy, jeśli ktoś będzie dążył do celu i podpisywał dobre umowy, dodatkowo przerabiał ten surowiec na półprodukty, obstawiał aukcje, to myślę że odniesie sukces.
Dobrze podsumowałeś całą kwestię. Jeszcze niedawno jakiś klient z okolic Lublina, w każdym razie z wschodniej Polski twierdził, że ludzi chętnie kupują pellet po 600-700 zł, a nie chcą węgla i ekogroszku, a tym bardziej miału.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Brykiet , Brykietowanie - strona 2": - Brykietowanie - Brykiet - Brykiet - Brykiet - BRYKIET
• Strona 2 z 2 • 1, 2
|
|