|
Budka z kebabem |
Budka z kebabem
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Szukam pomysłu na Biznes
Autor
Wiadomość
Witam. chciał bym zwrócić się o mała pomoc :) a mianowicie mam możliwość wynajęcia budki z żywnością przy klubie i myjni samochodowej. Myślałem o wprowadzeniu przede wszystkim kebaba. Mieszkam w mieście z ilością mieszkańców lekko ponad 20 000. Czynsz za wynajem kosztował by mnie 500 zł + prąd. kwota jaka dysponuje to około 8 tys. z czego na stanie jest tylko frytura i mikrofala wiec sprzęt do kebaba i podgrzewacz trzeba kupić. jak myślicie taka kwota by wystarczyła mi na początek?
Wystarczy wejść na allegro i sprawdzić ile kosztuje opiekacz do kebaba i do pieczywa oraz chłodnia na surówki lub po prostu lodówka. Z tego co widzę w 3000 zł zamkniesz się ze wszystkim. Pozostaje więc przygotowanie budki do odbioru sanepidu, wyposażenie i zakup asortymentu. Założenie działalności, przejście sanepidu no i jazda. Przy 500 zł czynszu wystarczy że sprzedasz śmieszną ilość kebaba aby wyjść na swoje, pod warunkiem, że będzie nadal świeży no i że będziesz w ogóle miał klientów.
Zakładając, że koszt jego przygotowania to koło 5 zł ( z opłatami, rachunkami itp) po 60 kebabach zarabiasz już na swoje (500/8 zł) Pamiętając także, że mięso ma swoją ograniczoną datę przydatności, dlatego warto rozeznać się, czy będziesz miał klientów. Może warto pomyśleć o tanich obiadach zamiast tego lub innym handlu lub usługach. Czy lokalizacja jest wystarczająco dobra aby prowadzić taką działalność? Czy aby wcześniej nie było tam kebaba który splajtował? My
Ogólnie w moim mieście znajdują się dwie budki z kebabem ale można powiedzieć ze z rożnych stron miasta. chciał bym najlepiej wprowadzić kebaba z baraniny ale jak na razie nie znalazłem dostawcy. A co do lokalizacji to można powiedzieć ze jest dobra ponieważ mamy tu tylko jeden taki pub gdzie po imprezie po jedzenie ludzie szli na drugi koniec miasta a to jest od razu przy nim no i ta myjnia :) a pomysłu nie mam na nic innego, pracowałem parę lat na kuchni i to by mi raczej odpowiadalo:)
No to działaj, sprawdź czy budka spełnia wymogi sanepidu i jakie sanepid w ogóle ma wymagania co do takich pomieszczeń, policz ile będzie kosztowało Cię wyposażenie i rozkręcenie interesu a następnie otwórz działalność, pamiętając aby dogadać się z właścicielem na wynajęcie budki nim zrobi to ktoś inny. Pozostanie Ci jedynie zaopatrzenie no i reklama, koszt 5000 ulotek na allegro to 100 zł. Jak weźmiesz dotacje to będziesz mógł postarać się np. o dodatkowy zakup krzeseł, ław i parasolek. Kto wie, może i koncesje otrzymasz.
Dalej różnego rodzaju promocje Ci pozostają, nawet wykorzystując fakt, że jest myjnia. Ale to już marketing więc spokojnie. Działaj, masz pomysł, masz doświadczenie, masz warunki i wg. twojej opinii ma to szansę powodzenia. Jeśli jest tak jak piszesz, to może z czasem dorobisz się własnego punktu, np. Grill u Stasia z większym pomieszczeniem i ciekawszym menu. Pamiętaj, biznes plan i w ogóle przemyślany plan działania to podstawa.
Jesli chodzi o wymogi to spełniały bylo to załatwiane nawet nie dawno byly tam tylko jakies hamburgery czy hot- dogi ale zamknęli bo ten co tam pracował to bodajże wyjechał i tak stoi ''buda'' nie używana. Co do wyposazenia to sa lawki i parasole przed pubem. Nawet sie dogadalem z wlascicielem ze na miejscu jak by chcieli klijeci cos zamowic to smialo mozna kozystac z tego pubu jak bedzie licha pogoda. wiec wydaje mi sie ze warunki sa ok, przynajmniej narazie... zalatwilem nawet nie drogiego juz dostawce wolowo-barani kebab :) tylko mnie odstraszaja nie tyle co koszty wynajmu ale ZUS.. z tego co liczylem musze sprzedac 150 kanapek zebym same koszta miesieczne splacil ;)
Hmmm... 5 kebabów dziennie...
Ja mieszkam w Warszawie i zawsze kupuję kebab w pobliskim "barze". Zawsze jak przychodzę to ze mną ktoś coś kupuje, więc załóżmy, że mają 2 klientów na 10 minut. Oczywiście tak jest tylko po południu i wieczorem, bo w nocy i rano pewnie nie mają tylu klientów. Liczymy: 16 - 23 (największy ruch chyba) - 7h 7h = 420min 420min / 5min = 84 84 * 2 = 168 Oni oprócz tego mają szerokie menu, ale i tak 2/3 osób kupuje kebaby, więc: 168 / 3 * 2 = 56 * 2 = 108 Trzeba jeszcze dodać do tego pozostałem godziny. (To tylko szacunki.) U Ciebie może być trochę mniej osób, bo mieszkasz w mniejszym mieście (chociaż w stolicy jest więcej kebabów...) no i będziesz nowy. Liczba kebabów będzie w takim razie dużo mniejsza, ale i tak sądzę, że będzie się opłacać. Możesz spróbować popytać się w innych miastach jak to jest (nie u konkurencji ;)). Może ktoś Ci udzieli paru informacji. :)
a z Zusem orietujecie sie jak jest? ponoć przez pierwszy rok to koszta kolo 300zl pozniej 800zl tak? pracuje teraz na 3 zmiany w innej firmie i teraz mam popoludniowki z czego nie mam kiedy sie dowiedziec to i owo dlatego pisze tutaj. ogolenie w tygodniu planuje jak cos postawic tam moja siostrze a sam bym robil w weekendy wiec narazie bym nie rezygnowal z tamtej pracy.
A pracujesz tam na umowę o pracę? Bo jeśli tak to przecież składki odprowadza od Ciebie pracodawca więc do póki będziesz u niego pracował nie musisz się tym przejmować. Jedynie składki za pracownika.
tak mam umowe o prace. a orientujesz sie jakie sa skladki za pracownika?
Najlepiej jest wziąć na początek jakiegoś studenta lub dwóch na zlecenie. Nie trzeba wtedy odprowadzać składek i odliczasz tylko podatek dochodowy. W przypadku pracownika na umowę o pracę obowiązują pełne składki.
Jeżeli założysz tą działalność to mimo że poprzedni przedsiębiorca opłaca za Ciebie składki i tak będziesz musiał opłacić składkę na ubezpieczenie zdrowotne ;)każda następna praca każda kolejna składka zdrowotna ;) , jeżeli otwierasz działalność pierwszy raz i będziesz tylko ją przysługuje Ci przez pierwsze dwa lata ulga czyli ok 350 zł całego ZUSu po 2 latach już pełna czyli 7..
Po drugie jeśli zakładasz tą budkę :) liczysz się z tym że będziesz na niej zarabiał i nie zniknie ona w dwa dni , tak więc możesz iść i starać się o dotacje na stworzenie nowego miejsca pracy , w zależności od UP ok 13 tys zł , główny wymóg to też zależy od UP ale 2 lata trzymać miejsce pracy trzeba Jeżeli chcesz otworzyć sam to możesz też starać się o dofinansowanie z UP w wys 13 i 17 tys (w zależności od UP) 13 tys - jeden poręczyciel , 2-17 tyś bodajże muszą zarabiać 1600zl brutto, istnieje też takie coś jak fundusz poręczeń kredytowych ale to też CI w UP powiedzą;) życzę sukcesów w biznesie;)
ogolnie pieniadze jakie posiadam to mysle ze wystarczy na razkrecenie narazie bez tych dotacji.. ale główkuje ciagle bo mam w miare dobra robote i nie wiem co wybrac ;/ bo to i to zatrudniajac nawet siostre to mija sie z celem..
Hej poszukuje turka który sprzedałby przepis na marynowanie kebaba(bułek,mięsa)
Na allegro za 3000 zł kupisz sprzęt który bedzie działał przez tydzień a później serwis serwis i jeszcze raz serwis siedzę w temacie i wiem na sprzęcie nie zaoszczędzisz na allegro można kupić maszynę do kebaba za 700 zł która w rzeczywistości nie jest warta nawet 100zł . Zainteresowanych dobrym sprzętem a nie najdroższym proszę o kontakt na priv
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Budka z kebabem": - Budka z kebabem a dotacje - Przewoźna budka z kebabem? - BUDKA Z KEBABEM I NIE TYLKO - budka z kapsalonami, turecką pizzą, shormą i kebabem - Lokal z kebabem
• Strona 1 z 1
|
|