Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów ;-)
Bardzo często zaglądam na forum i uważnie czytam posty.
Od pewnego czasu chodzi mi po głowie pewien biznes i myślę, że może się spodobać innym, dlatego chcę się nim podzielić.
Planuję zakup sporej działki (ok. 2000m2), pięknie położonej nad jeziorem, to wydatek rzędu ok. 80.000 zł, może ciut więcej.
Następnie chcę tam pobudować 5 ślicznym, małych domków (ok. 65m2) w stylu hiszpańskim (szeregowych lub nie), pięknie wykończonych, z włoską dachówką, mało spotykaną w Polsce, z kominkiem, z nietypowymi okienkami, małych tarasikiem i ogródkiem.
Każdy domek miałby mieć wielkie wyjścia na taras, piękny widok na jeziorko, itp.
Domki a'la mieszkania miałyby być oddane do użytku w stanie deweloperskim (jeśli chodzi środek).
Takie mieszkanko planowałabym sprzedać ... ceny starych mieszkań w bloku o metrażu ok. 60m2 w tym miasteczku kształtują się w granicach 200.000 zł (ale są oczywiście czynszowe), tutaj Klient kupiłby niby mieszkanie, a tak naprawdę domek w cenie 250.000 zł, co jest w tym najpiękniejsze to mieszkanie byłoby całkiem bezczynszowe, całkiem nowe, piękne z własnym tarasem i ogrodem, o nietypowym układzie pomieszczeń.
Projekt takiego domeczku posiadam z zagranicy, wystarczy go powielić ;-)
Do pomysłu podchodzę na tyle poważnie, że planuję w niedalekiej przyszłości zająć się tym ;-)
Z naszych wyliczeń wynika, że stan deweloperski jednego domku, ale szeregowego wyniósłby max. 150.000 zł.
A może warto założyć a'la spółdzielnie i administrować domki, pobierać mimo sprzedaży nieduży czynsz, ok. 300 zł?
No i tu kończy się mój entuzjazm, dalej już nie wiem co poczynić, gdyż ...
1) całkowicie nie wiem czy ma przyszłość sprzedaż domków (a'la mieszkań) w szeregowcu, na jednej działce, nie wiem jak ma się to do prawa, budowa domków wolnostojących na osobnych działkach to większy koszt, choćby ze względu na podział ziemi.
2) nie mam też pojęcia jak powinno się załatwić dalszą sprawę opłat gruntu (gdyż na jednej działce stałoby 5 domków).
3) zastanawiam się również czy ja jako inwestor powinnam zrobić to jako osoba prywatna czy jako firma (działalność mam zarejestrowaną od dłuższego czasu, ale w zupełnie innej branży), jak wygląda sprawa podatku od sprzedaży też nie wiem.
Chyba za mało zainteresowałam się sprawą od strony prawnej.
Początkowo myślałam o wynajmie tych mieszkań, za każdy domek chciałabym 1000 zł, ale Klient sam musiałby ogrzać mieszkanie, to już koszt + 300 zł (nie wiem czy w tym mieście byliby aż tak "napaleni" Klienci za takie dość duże pieniążki).
Do tego musiałabym odprowadzać podatek i z 5000 zł zostałoby już tylko 4000 zł, więc pomyślałam, że sprzedaż ich byłaby po porostu lepszym pomysłem.
Baardzo proszę o komentarze, o opinie co Państwo o tym myślą, na ile ma to sens i przyszłość.
Może jakieś porady.
Może nawet ktoś postanowi sam zrobić to co ja ;-)
Bardzo dziękuję i pozdrawiam