Witam mam na imię Daniel, mam 24 lata.
„Mam pomysł na budowę” hotelu w mieście przygranicznym na wschodzie polski granica z UE tylko nie wiem jak zrealizować ten pomysł.
Zalety Hotelu:
- bliskość drogi międzynarodowej
- brak konkurencji
- gwarancja braku konkurencji na kolejne 3 lat
- zapotrzebowanie na miejsce do urządzanie wesel, komunii oraz innych imprez okolicznościowych
- całkowite poparcie pomysłu przez władze miasta X
- nastawiony jestem na klientów podróżujących na wschód
- oraz inne
Sprawa wygląda następująco hotelarstwo jest chętnie dotowane z unii europejskiej mógłbym dostać nawet 70% zwrotu inwestycji (inwestycja jest warta ok. 2-2,5 złotych). Posiadam działkę 200m od przejścia granicznego ale leży ona na terenie gminy X która nie będzie przychylna temu pomysłowi, natomiast miasto X oferuje mi nowo działkę na korzystnych warunkach po 8 zł/m2 gdzie wartość rzeczywista wynosi min 30 zł. Nie posiadam funduszy na kupno dziali, mogę ja skredytować ale musze mieć jakieś zabezpieczenie ( prawdopodobnie Miasto by mi poręczyło inwestycje) – ten problem rozwiązany . potrzebuje planu architektonicznego (39000zł) żeby dostać pozwolenie na budowę aby starac się o kredyt pomostowy i inwestycyjny.
I powstaje takie blednę koło.
Mam pytanie czy według Państwa da się przeprowadzić taką inwestycje od zera nie mając żadnego własnego wkładu ( zakładam opcje nr 2 gdzie kupuje działkę od miasta). Czy jest to realne ?
Jeżeli biorąc po uwagę kwotę 2,5 mln zł to koszt postawienia hotelu wyniesie jakieś 800 tys zł.
Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam