|
Budowa i sprzedaż domów |
Budowa i sprzedaż domów
• Strona 1 z 1
Biznes Forum
‹ Biznes, Dotacje z UP i UE
‹ Pomysł na biznes
Autor
Wiadomość
Witam. Co sądzicie o takim pomyśle żeby założyć własną firmę budowlaną (postarać się o jakieś dotacje na otwarcie), budować domy za własne pieniądze i je sprzedawać? Czy takie coś może zaistnieć? Łatwo jest taki dom sprzedać, czy będzie trochę zachodu z tym? Mając własną firmę mogę zaoszczędzić trochę już na kosztach. Wieś blisko Krakowa ( inwestycje nie muszą być w tej miejscowości tylko w okolicach lub samym Krakowie. Proszę o opinie znających się w temacie
Przede wszystkim na ten interes potrzeba bardzo dużo pieniędzy. Musisz kupić działkę, sprzęt budowlany, materiały itp. To wszystko biorąc pod uwagę fakt że chcesz budować w okolicy Krakowa może wynieść Cię nawet 400-500tys złotych za postawienie jednego domu.
Ale gdybyś miał na tyle kasy to działaj. W mojej okolicy firma buduje osiedle trzydziestu jednakowych domów jednorodzinnych. Kolega który tam pracuje mówił mi niedawno że firma do każdego domu doliczy sobie ok 100 000zł a połowa domów już jest zarezerwowana.
Pierw musisz mieć teren pod budowe, pozwolenia ,projekty itp.Sam koszt budowy domu można bardzo zminimalizować - wiekszość robót ,wykonujesz sam.Nie wiem czy tak z marszy ,po wybudowaniu mógł byś sprzedać ?
Witam!
Z tego co widać naokoło buduje się masa nowych domów szeregowych czy też mieszkań oferowanych przez deweloperów. Powstaje pytanie czy będzie Pan w stanie w ogóle konkurować z firmami, które ugruntowały się już na rynku i posiadają całe niezbędne zaplecze sprzętowe i odpowiednio dużą "moc przerobową". Ze swojej strony proponowałbym może jakąś firmę budowlaną i świadczyć usługi w tym zakresie - także za całkiem niezłe pieniądze ; ) Pozdrawiam i życzę sukcesów w biznesie!
Mam taki sam pomysł jak ty. I patrząc na ceny mieszkań wiem ze wypali pod jednym warunkiem. Maja to być w miarę małe i tanie domki w dobrej lokalizacji. Mam pomysł na taki domek jaki widziałem w Irlandii.
Jednak założenie firmy deweloperskiej to nie jest biznes na początek. Do tego musisz mieć już spory kapitał. A i obecnie tez nie jest to najlepszy czas na taki biznes. Uważam ze minimalny kapitał jaki musisz posiadać to przynajmniej na działkę budowlana i dobre kontakty w firmach budowlanych i hurtowniach żeby wzięli cześć ciężaru finansowego na siebie oraz wziasc jakis kredyt pod hipoteke. Założenie takiej firmy to jest mój cel ale droga do niego jeszcze daleka.
Również mam taki pomysł lecz muszę dojść trochę inną drogą do tego biznesu tzw. od tyłu. Teraz ludzie najchętniej zamieszkują obrzeża miast bądź nawet wsie dlatego też nie musisz stawiać w samym Krakowie.
Znajomości w firmie mam ew założył bym własną a ktoś by mi pomógł poprowadzić. W churtowaniach ttez mam kontakty poniekąd. Z działkami nie było by problemu. Ale co z kapitałem? Kredyt wziąść pod taki dom i czy moge go pozneij sprzedac po czym splacic kredyt? Ew można by było najpierw znaleźć nabywce i wpłaty przyjmować regularnie po albo przed poszczególnymi etapami budowy. Co wy na to? Jakie domki byly by odpowiednie w granicach 200-350tys?
Wydaje mi się że domki o powierzchni użytkowej 100-120 mk2. Sprzedając na etapie surowy -zamknięty.A jeżeli masz działke, sprzęt i fach w reku, to w takim stanie postwaisz za 150 tyś.Teraz materiały budowlane są w przystepnej cenie.
Znajomości w firmie mam ew założył bym własną a ktoś by mi pomógł poprowadzić. W churtowaniach ttez mam kontakty poniekąd. Z działkami nie było by problemu. Ale co z kapitałem? Kredyt wziąść pod taki dom i czy moge go pozneij sprzedac po czym splacic kredyt?
Ew można by było najpierw znaleźć nabywce i wpłaty przyjmować regularnie po albo przed poszczególnymi etapami budowy. Co wy na to? Jakie domki byly by odpowiednie w granicach 200-350tys?[/quote] Czy ty byś zaczął płacić za coś czego nie widzisz ??. Teraz ekipy budowlane robią na sztukę więc nikt w ciemno nie będzie płacił.
Powiedzcie mi teraz czy łatwo jest znaleźć kupca czy będzie z tym trochę zachodu?
Dom jest jedną z lepszych inwestycji, także jeżeli jest dobra lokalizacja i przystepna cena, to nie powinno byc problemu ze znalezieniem kupca.
Dokładnie lokalizacja i przystępna cena jest kartą przetargową do sukcesu. Tylko weź pod uwagę, że prywatny grunt w dobrej lokalizacji będzie sporo kosztował, a jeśli będzie miasta to rozstrzygnie go przetarg w wtedy jest ciężka misja. Jeśli chcesz zostać inwestorem to zrób to z drugą zaufana osobą.
Mam działkę budowlaną 29a o wartości ok 250tys zł. Jaki kredyt mogę dostać pod zastaw niej i czy wogóle dostanę kredyt, który będę mogł przeznaczyć na moją działalność?
Na twoim miejscu zrobiłbym to tak wystarczy że masz do tej działki jeszcze kilkanaście tyś pln. 1. Zleć geodecie projekt podziału tej działki na kilka mniejszych np po 8 ar + droga dojazdowa koszt z 3000 PLN 2. podziel tą działkę w urzędzie 2. Znajdz architekta zleć mu zaprojektowanie prostego taniego domku ok 100 m2 koszt z 3000 napisz z nim umowę że możesz wykorzystać ten projekt ile chcesz razy i dodać go gratis do działek 3. załatw pozwolenie na budowę (co musisz zrobić i jak się to robi powie ci architekt) 4. sprzedaj te podzielone działki razem z pozwoleniem na budowe + projekt gratis 5. Za zarobione pieniądze postaw na jednej dwóch działkach domy i sprzedaj je.
Co to znaczy "od tyłu" ? Bez części kapitału albo działki w żaden sposób się nie da dojść do tego.
Przeczytaj również posty podobne do tematu "Budowa i sprzedaż domów": - Budowa domów na sprzedaż - sprzedaż działek - budowa domów - szuakm wspolnika/inwestora - budowa domów na sprzedaz - Budowa domów. - budowa domow
• Strona 1 z 1
|
|